Одбојка на Летните олимписки игри 2008 (квалификации)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Вклучена одбојка
Летни олимписки игри 2008 година
Олимписки пиктограм Volleyball.png
Одбојка
Турнири Мажите Жените
Композиции Мажите Жените
одбојка на плажа
Турнири Мажите Жените
Квалификација

12 машки и 12 женски екипи учествуваа на натпреварите во одбојка на Игрите на XXIX Олимпијада во Пекинг . Репрезентациите на Кина, како домаќини на Олимписките игри, беа изземени од процедурата за избор, а останатите селекции кои сакаа да учествуваат на олимписките натпревари мораа да поминат низ повеќефазен квалификациски систем.

Според резултатите од континенталните натпреварувања, одредени се учесниците на Светските првенства меѓу мажи и жени, во кои беа одиграни три билети за олимпискиот турнир. На крајот на Светските првенства, регионалните конфедерации на Меѓународната одбојкарска федерација (FIVB) - Европски (CEV), Африка (CAVB), Јужна Америка (CSV), земји од Северна, Централна Америка и Карибите (NORCECA) - одржаа квалификациски турнири, чии победници станаа и учесници Олимписки игри. Последната фаза од изборот за Игрите беа светските квалификациски турнири во организација на ФИВБ. Наградија уште 4 билети за Игрите - за победниците на три машки турнири и наградените во женскиот, како и за најдобриот тим од Азиско-океанската конфедерација (AVC), кој не одржа свои квалификации. турнир.

Подолу се резултатите од квалификациите за Олимписките игри 2008 година. Тимовите кои се квалификуваа за Пекинг се со големи букви, а тимовите кои се квалификуваа за квалификациите за CEV се со задебелени букви во претквалификациите на CEV.

Мажите

Светско првенство 2007 година

18 ноември - 2 декември 2007 година. Јапонија .

Команда 1 2 3 4 5 6 7 осум девет десет единаесет 12 И В НС Чаши C / O C / P
1 Бразил БРАЗИЛ 3: 0 3: 0 0: 3 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 единаесет десет 1 21 852: 673 30: 4
2 Русија РУСИЈА 0: 3 2: 3 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 1 единаесет девет 2 дваесет 899: 742 29: 9
3 Бугарија БУГАРИЈА 0: 3 3: 2 2: 3 3: 1 3: 1 3: 0 3: 0 3: 1 3: 1 3: 0 3: 1 единаесет девет 2 дваесет 988: 881 29:13
4 САД САД 3: 0 2: 3 3: 2 1: 3 1: 3 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 1 единаесет осум 3 19 947: 843 28:12
5 Шпанија Шпанија 0: 3 1: 3 1: 3 3: 1 0: 3 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 3: 0 3: 1 единаесет 7 4 осумнаесет 848: 825 22:15 часот
6 Порторико Порторико 0: 3 1: 3 1: 3 3: 1 3: 0 2: 3 1: 3 3: 0 3: 0 2: 3 3: 0 единаесет 5 6 16 878: 869 21:19
7 САД САД 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 2 3: 1 0: 3 3: 1 3: 0 3: 1 единаесет 5 6 16 825: 876 15:23
осум Австралија Австралија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 1 1: 3 3: 0 1: 3 3: 2 3: 1 единаесет 4 7 15 839: 940 14:25 часот
девет Јапонија Јапонија 1: 3 1: 3 1: 3 0: 3 1: 3 0: 3 3: 0 0: 3 3: 2 3: 0 2: 3 единаесет 3 осум Четиринаесет 865: 923 14:26
десет Египет Египет 0: 3 1: 3 1: 3 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 1 2: 3 3: 1 3: 1 единаесет 3 осум Четиринаесет 829: 922 13:27
единаесет Република Кореја Република Кореја 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 2 0: 3 2: 3 0: 3 1: 3 3: 2 единаесет 3 осум Четиринаесет 829: 922 9:31 часот
12 Тунис Тунис 0: 3 1: 3 1: 3 1: 3 1: 3 0: 3 1: 3 1: 3 3: 2 1: 3 2: 3 единаесет 1 десет 12 909: 1056 12:32

Квалификациски турнир CEV

Прелиминарна рунда

2007 година

Победниците од плеј-офот (Романија, Данска, Црна Гора, Шведска) се пласираа во претквалификациската рунда.

Претквалификациско коло

Група 1

28 ноември - 2 декември 2007 година.Szombathely ( Унгарија ).

Подгрупа А
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Финска Финска 3: 0 3: 2 2 2 0 4 6: 2
2 Унгарија Унгарија 0: 3 3: 0 2 1 1 3 3: 3
3 Естонија Естонија 2: 3 0: 3 2 0 2 2 2: 6
28 ноември : Финска - Естонија 3:2 (25:21, 25:17, 21:25, 22:25, 15:9).
29 ноември : Унгарија 3-0 Естонија (25:19, 25:22, 25:21).
30 ноември : Финска 3-0 Унгарија (25:22, 25:19, 25:16).
Подгрупа Б
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Полска Полска 3: 0 3: 0 2 2 0 4 6:0
2 Белгија Белгија 0: 3 3: 0 2 1 1 3 3: 3
3 Данска Данска 0: 3 0: 3 2 0 2 2 0: 6
28 ноември : Белгија 3-0 Данска (28:26, 25:22, 25:20).
29 ноември : Полска 3-0 Данска (25:21, 25:19, 25:19).
30 ноември : Полска 3-0 Белгија (25:22, 25:18, 25:19).
1/2 финале . 1 декември . Финска - Белгија 3: 0 (25:21, 25:22, 26:24); Полска - Унгарија 3: 1 (25:14, 25:18, 20:25, 25:17).
Финална . 2 декември . Полска - Финска 3:0 (25:20, 25:18, 27:25).
Група 2

28 ноември - 2 декември 2007 година. Евора ( Португалија ).

Подгрупа А
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Германија Германија 2: 3 3: 0 2 1 1 3 5: 3
2 чешки чешки 3: 2 2: 3 2 1 1 3 5: 5
3 Португалија Португалија 0: 3 3: 2 2 1 1 3 3: 5
28 ноември : Португалија - Чешка 3:2 (25:21, 19:25, 25:22, 20:25, 15:12).
29 ноември : Чешка - Германија 3:2 (18:25, 24:26, 26:24, 25:23, 15:11).
30 ноември : Германија 3-0 Португалија (27:25, 27:25, 25:21).
Подгрупа Б
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Франција Франција 3: 0 3: 0 2 2 0 4 6:0
2 Шведска Шведска 0: 3 3: 2 2 1 1 3 3: 5
3 Словачка Словачка 0: 3 2: 3 2 0 2 2 2: 6
28 ноември : Шведска - Словачка 3:2 (28:26, 22:25, 30:28, 22:25, 16:14).
29 ноември : Франција 3-0 Шведска (25:23, 25:23, 26:24).
30 ноември : Франција 3-0 Словачка (25:15, 25:18, 25:21).
1/2 финале . 1 декември . Германија - Шведска 3: 0 (25:19, 25:11, 25:21); Чешка - Франција 3: 0 (25:19, 25:20, 25:14).
Финална . 2 декември . Германија - Чешка 3: 2 (25:22, 21:25, 25:17, 22:25, 15:13).
Група 3

28 ноември - 2 декември 2007 година. Катанија ( Италија ).

Подгрупа А
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Италија Италија 3: 2 3: 0 2 2 0 4 6: 2
2 Хрватска Хрватска 2: 3 3: 1 2 1 1 3 5: 4
3 Црна Гора Црна Гора 0: 3 1: 3 2 0 2 2 1: 6
28 ноември : Италија 3-0 Црна Гора (25:18, 25:19, 25:21).
29 ноември : Италија 3-2 Хрватска (26:24, 25:22, 20:25, 20:25, 20:18).
30 ноември : Хрватска 3-1 Црна Гора (22:25, 25:22, 25:13, 28:26).
Подгрупа Б
Команда 1 2 3 И В НС Чаши C / P
1 Холандија Холандија 3: 0 3: 0 2 2 0 4 6:0
2 Грција Грција 0: 3 3: 1 2 1 1 3 3: 4
3 Романија Романија 0: 3 1: 3 2 0 2 2 1: 6
28 ноември : Холандија 3-0 Романија (26:24, 25:18, 25:19).
29 ноември : Холандија 3-0 Грција (25:19, 28:26, 25:19).
30 ноември : Грција - Романија 3:1 (21:25, 25:22, 25:21, 25:15).
1/2 финале . 1 декември . Италија - Грција 3: 0 (25:15, 25:19, 25:19); Холандија - Хрватска 3: 0 (25:22, 25:18, 27:25).
Финална . 2 декември . Италија - Холандија 3: 2 (20:25, 21:25, 25:20, 25:21, 15:13).

Последен круг

7-13 јануари 2008 година. Измир ( Турција ).

Учесници - Турција (тимот на земјата-домаќин), Србија (бронзен медалист на ЕП 2007 ), Шпанија (според резултатите од Светското првенство - 5. место), Полска , Германија , Италија , Финска , Холандија (на најдобрите тимови од претквалификациската рунда).

Група А
Команда 1 2 3 4 И В НС Чаши C / P
1 Шпанија Шпанија 1: 3 3: 2 3: 2 3 2 1 5 7: 7
2 Холандија Холандија 3: 1 3: 2 0: 3 3 2 1 5 6: 6
3 Полска Полска 2: 3 2: 3 3: 0 3 1 2 4 7: 6
4 Италија Италија 2: 3 3: 0 0: 3 3 1 2 4 5: 6
7 јануари : Италија 3-0 Холандија (29:27, 25:18, 25:10) Шпанија - Полска 3: 2 (19:25, 25:22, 26:28, 25:21, 15:11).
8 јануари : Полска 3-0 Италија (25:20, 26:24, 25:21).
9 јануари : Шпанија - Италија 3: 2 (25:21, 13:25, 19:25, 25:19, 15:12); Холандија - Полска 3:2 (19:25, 25:23, 25:19, 16:25, 15:13).
10 јануари : Холандија 3-1 Шпанија (26:24, 22:25, 25:19, 25:17).
Група Б
Команда 1 2 3 4 И В НС Чаши C / P
1 Србија Србија 3: 0 2: 3 3: 1 3 2 1 5 8: 4
2 Финска Финска 0: 3 3: 2 0: 3 3 2 1 5 6: 5
3 Германија Германија 3: 2 0: 3 3: 2 3 2 1 5 6: 7
4 Турција Турција 1: 3 2: 3 2: 3 3 0 3 3 5: 9
7 јануари : Финска - Турција 3:2 (32:34, 25:18, 22:25, 25:22, 15:12).
8 јануари : Србија 3-0 Финска (26:24, 25:23, 25:18); Германија - Турција 3: 2 (25:20, 17:25, 21:25, 25:19, 15:12).
9 јануари : Германија - Србија 3:2 (25:22, 24:26, 22:25, 25:19, 15:11).
10 јануари : Финска 3-0 Германија (25:23, 25:15, 25:16) Србија - Турција 3: 1 (22:25, 25:21, 25:23, 25:15).
1/2 финале . 12 јануари . Шпанија - Финска 3: 1 (25:22, 21:25, 25:16, 25:16); Србија - Холандија 3:0 (25:23, 27:25, 25:21).
Финална . 13 јануари . СРБИЈА - Шпанија 3: 2 (24:26, 16:25, 25:19, 25:15, 17:15).

Квалификациски турнир CSV

3-7 јануари 2008 година Формоза ( Аргентина )

Команда 1 2 3 4 5 И В НС Чаши C / O C / P
1 Венецуела ВЕНЕЦУЕЛА 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 4 4 0 осум 322: 233 12: 1
2 Аргентина Аргентина 1: 3 3: 0 3: 0 3: 0 4 3 1 7 309: 244 10: 3
3 Парагвај Парагвај 0: 3 0: 3 3: 2 3: 1 4 2 2 6 301: 334 6: 9
4 Чиле Чиле 0: 3 0: 3 2: 3 3: 0 4 1 3 5 278: 320 5: 9
5 Уругвај Уругвај 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 4 0 4 4 244: 323 1:12
3 јануари : Парагвај - Чиле 3: 2 (25:27, 25:14, 18:25, 26:24, 15:10); Аргентина - Уругвај 3: 0 (25:16, 25:16, 25:16).
4 јануари : Чиле 3-0 Уругвај (25:22, 25:20, 25:19) Венецуела - Парагвај 3: 0 (25: 9, 25:19, 25:13).
5 јануари : Венецуела 3-0 Чиле (25:16, 25:20, 25:21) Аргентина - Парагвај 3: 0 (25:16, 25:19, 25:18).
6 јануари : Венецуела 3-0 Уругвај (25:17, 25:16, 25:18) Аргентина - Чиле 3: 0 (25:14, 25:14, 25:18).
7 јануари : Парагвај - Уругвај 3: 1 (23:25, 25:20, 25:23, 25:16); Венецуела - Аргентина 3:1 (22:25, 25:23, 25:20, 25:16).

Квалификациски турнир NORCECA

6-11 јануари 2008 година. Кагуас ( Порторико )

Група А
Команда 1 2 3 4 И В НС Чаши C / O C / P
1 САД САД 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 6 225: 157 9: 0
2 Порторико Порторико 0: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 5 232: 202 6: 3
3 Доминиканска Република Доминиканска Република 0: 3 0: 3 3: 0 3 1 2 4 209: 221 3: 6
4 Барбадос Барбадос 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 3 193: 225 0: 9
6 јануари : САД 3-0 Доминиканска Република (25:13, 25:19, 25:19) Порторико - Барбадос 3: 0 (25:13, 25:12, 25:19).
7 јануари : САД 3-0 Барбадос (25:14, 25:10, 25:16) Порторико - Доминиканска Република 3: 0 (28:26, 25:21, 38:36).
8 јануари : Доминиканска Република 3-0 Барбадос (25:19, 25:19, 25:17) САД - Порторико 3: 0 (25:21, 25:23, 25:22).
Група Б
Команда 1 2 3 4 И В НС Чаши C / O C / P
1 Канада Канада 3: 1 3: 0 3: 0 3 3 0 6 246: 194 9: 1
2 Куба Куба 1: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 5 242: 193 7: 3
3 Мексико Мексико 0: 3 0: 3 3: 0 3 1 2 4 201: 195 3: 6
4 Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 3 118: 225 0: 9
6 јануари : Канада 3-0 Тринидад и Тобаго (25-9, 25:14, 25:15) Куба - Мексико 3:0 (25:19, 25:23, 25:20).
7 јануари : Мексико 3-0 Тринидад и Тобаго (25:20, 25:13, 25:11) Канада - Куба 3: 1 (25:23, 19:25, 26:24, 25:20).
8 јануари : Куба 3-0 Тринидад и Тобаго (25:13, 25: 8, 25:15) Канада - Мексико 3:0 (25:21, 25:19, 26:24).
1/4 финале . 9-ти јануари . Куба - Доминиканска Република 3: 0 (25:15, 25:21, 25:23); Порторико - Мексико 3:2 (25:23, 30:28, 22:25, 19:25, 15:11).
Полуфинале за 5-8 места. 10 јануари . Мексико - Барбадос 3: 0 (25:13, 25:15, 25:17); Доминиканска Република - Тринидад и Тобаго 3: 0 (25:17, 25:22, 28:26).
За 7-мо место. 11 јануари . Тринидад и Тобаго - Барбадос 3:2 (23:25, 25:18, 25:19, 20:25, 15:11).
За 5то место. 11 јануари . Мексико - Доминиканска Република 3: 1 (22:25, 25:21, 25:20, 25:20).
Полуфинале за од 1 до 4 места. 10 јануари . САД - Куба 3: 0 (25:22, 27:25, 25:18); Порторико - Канада 3: 0 (41:39, 25:21, 25:19).
За третото место. 11 јануари . Куба - Канада 3: 1 (25:23, 25:23, 24:26, 25:23).
Финална . 11 јануари . САД - Порторико 3: 0 (25:20, 25:19, 25:20).

Квалификациски турнир CAVB

3-9 февруари 2008 година Дурбан ( Јужна Африка )

Група А
Команда 1 2 3 4 5 И В НС Чаши C / O C / P
1 Алжир Алжир 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 4 4 0 осум 322: 253 12: 1
2 Камерун Камерун 1: 3 3: 0 3: 0 3: 0 4 3 1 7 311: 265 10: 3
3 Јужна Африка Јужна Африка 0: 3 0: 3 3: 2 3: 1 4 2 2 6 340: 357 6: 9
4 Нигерија Нигерија 0: 3 0: 3 2: 3 3: 1 4 1 3 5 307: 346 5:10
5 Руанда Руанда 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 4 0 4 4 294: 353 2:12
3 февруари : Алжир 3-0 Нигерија (25:19, 25:13, 25:20) Камерун - Јужна Африка 3: 0 (25:17, 25:19, 25:22).
4 февруари : Камерун 3-0 Руенла (25:18, 25:15, 25:17); Јужна Африка - Нигерија 3: 2 (25:20, 18:25, 25:19, 26:28, 15:10).
5 февруари : Нигерија - Руанда 3:1 (17:25, 25:22, 25:23, 25:17); Алжир - Јужна Африка 3: 0 (25:18, 25:20, 26:24).
6 февруари : Алжир 3-0 Руанда (25:17, 25:19, 25:17) Камерун - Нигерија 3:0 (25:22, 25:18, 25:21).
7 февруари : Алжир - Камерун 3:1 (25:21, 25:21, 21:25, 25:19); Јужна Африка - Руанда 3: 1 (25:21, 25:22, 30:32, 31:29).
Група Б
Команда 1 2 3 4 5 И В НС Чаши C / O C / P
1 Египет Египет 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 4 4 0 осум 340: 247 12: 2
2 Тунис Тунис 2: 3 3: 0 3: 0 3: 0 4 3 1 7 341: 248 11: 3
3 Мароко Мароко 0: 3 0: 3 3: 0 3: 0 4 2 2 6 263: 236 6: 6
4 Габон Габон 0: 3 0: 3 0: 3 3: 0 4 1 3 5 208: 286 3: 9
5 Мозамбик Мозамбик 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 4 0 4 4 179: 300 0:12
3 февруари : Габон 3-0 Мозамбик (25:16, 25:23, 25:22); Тунис - Мароко 3:0 (25:18, 25:20, 25:16).
4 февруари : Мароко 3-0 Мозамбик (25:16, 25:15, 25:12) Египет - Тунис 3: 2 (27:25, 29:27, 20:25, 23:25, 16:14).
5 февруари : Египет - Габон 3:0 (25:14, 25:21, 25:10); Тунис - Мозамбик 3: 0 (25:13, 25: 9, 25:12).
6 февруари : Мароко 3-0 Габон (25:11, 25:19, 25:13) Египет - Мозамбик 3:0 (25:11, 25:12, 25:18).
7 февруари : Тунис - Габон 3:0 (25:15, 25:15, 25:15); Египет - Мароко 3: 0 (25:21, 25:17, 25:21).
1/2 финале . 8 февруари . Алжир - Тунис 3: 2 (22:25, 25:22, 25:22, 20:25, 15: 8); Египет - Камерун 3: 1 (19:25, 25:23, 25:21, 28:26).
За третото место . 9 февруари . Камерун - Тунис 3: 2 (20:25, 22:25, 25:18, 25:22, 16:14).
Финална . 9 февруари . ЕГИПЕТ - Алжир 3:2 (26:24, 25:20, 25:27, 22:25, 15:9).

Интерконтинентален квалификациски турнир

Група А

23-25 ​​мај 2008 година Дизелдорф ( Германија )

Команда 1 2 3 4 И В НС Чаши C / O C / P
1 Германија ГЕРМАНИЈА 3: 2 3: 2 3: 0 3 3 0 6 295: 259 9: 4
2 Куба Куба 2: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 5 271: 238 8: 4
3 Шпанија Шпанија 2: 3 1: 3 3: 1 3 1 2 4 284: 282 6: 7
4 Кинески Тајпеј Кинески Тајпеј 0: 3 0: 3 1: 3 3 0 3 3 177: 248 1: 9
23 мај : Германија 3-0 Тајван (25:18, 25:13, 25:17) Куба - Шпанија 3:1 (25:18, 18:25, 25:20, 25:17).
24 мая : Испания — Тайвань 3:1 (25:19, 25:15, 20:25, 25:20); Германия — Куба 3:2 (24:26, 21:25, 25:21, 25:18, 15:13).
25 мая : Куба — Тайвань 3:0 (25:14, 25:18, 25:16); Германия — Испания 3:2 (25:23, 25:23, 23:25, 22:25, 15:10).
Самый
результативный
Лучший
в атаке
Лучший
на блоке
Лучший
на подаче
Лучший
либеро
Лучший
связующий
Лучший
на приёме
Германия Йохен Шёпс Куба Йоандри Леаль Куба Одельвис Доминико Куба Йоандри Леаль Испания Алексис Валидо Куба Ориоль Камехо Куба Кейбир Гутьеррес

Группа В

30 мая — 1 июня 2008. Эшпинью ( Португалия )

Команда 1 2 3 4 И В П Очки С/0 С/П
1 Польша ПОЛЬША 3:0 3:0 3:0 3 3 0 6 226:179 9:0
2 Португалия Португалия 0:3 3:1 3:0 3 2 1 5 236:206 6:4
3 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 0:3 1:3 3:0 3 1 2 4 199:236 4:6
4 Индонезия Индонезия 0:3 0:3 0:3 3 0 3 3 185:225 0:9
30 мая : Португалия — Индонезия 3:0 (25:23, 25:17, 25:21); Польша — Пуэрто-Рико 3:0 (25:23, 25:18, 25:14).
31 мая : Польша — Индонезия 3:0 (25:20, 25:17, 25:23); Португалия — Пуэрто-Рико 3:1 (25:15, 22:25, 25:11, 25:18).
1 июня : Пуэрто-Рико — Индонезия 3:0 (25:21, 25:21, 25:22); Польша — Португалия 3:0 (25:21, 25:19, 26:24).
Самый
результативный
Лучший
в атаке
Лучший
на блоке
Лучший
на подаче
Лучший
либеро
Лучший
связующий
Лучший
на приёме
Португалия Угу Гашпар Португалия Флавиу Крус Польша Даниэль Плиньский Польша Себастьян Свидерский Португалия Карлус Тейшейра Португалия Нуну Пинейру Пуэрто-Рико Виктор Ривера

Группа С (турнир FIVB и AVC )

31 мая — 8 июня 2008. Токио ( Япония )

Команда 1 2 3 4 5 6 7 8 И В П Очки С/О С/П
1 Италия ИТАЛИЯ 3:2 3:0 3:2 3:0 3:0 3:0 3:0 7 7 0 14 615:483 21:4
2 Япония ЯПОНИЯ 2:3 3:1 3:2 3:0 3:1 3:0 3:0 7 6 1 13 659:584 20:7
3 Республика Корея Республика Корея 0:3 1:3 1:3 3:2 3:1 3:0 3:1 7 4 3 11 622:584 14:13
4 Аргентина Аргентина 2:3 2:3 3:1 0:3 3:1 3:0 3:0 7 4 3 11 598:589 16:11
5 Австралия Австралия 0:3 0:3 2:3 3:0 0:3 3:1 3:0 7 3 4 10 522:526 11:13
6 Иран Иран 0:3 1:3 1:3 1:3 3:0 2:3 3:1 7 2 5 9 597:630 11:16
7 Алжир Алжир 0:3 0:3 0:3 0:3 1:3 3:2 3:0 7 2 5 9 501:578 7:17
8 Таиланд Таиланд 0:3 0:3 1:3 0:3 0:3 1:3 0:3 7 0 7 7 425:565 2:21
31 мая : Австралия — Таиланд 3:0 (25:12, 25:15, 25:14); Аргентина — Южная Корея 3:1 (16:25, 25:23, 25:23, 27:25); Алжир — Иран 3:2 (35:37, 18:25, 25:21, 27:25, 19:17); Италия — Япония 3:2 (25:20, 28:30, 28:30, 35:33, 15:7).
1 июня : Алжир — Таиланд 3:0 (25:23, 25:21, 25:15); Австралия — Аргентина 3:0 (25:16, 25:20, 25:18); Италия — Южная Корея 3:0 (25:18, 25:17, 25:21); Япония — Иран 3:1 (25:19, 25:17, 23:25, 25:22).
3 июня : Аргентина — Алжир 3:0 (25:18, 26:24, 27:25); Италия — Австралия 3:0 (25:17, 25:9, 25:16); Иран — Таиланд 3:1 (19:25, 25:15, 25:23, 25:14); Япония — Южная Корея 3:1 (25:21, 21:25, 25:23, 25:19).
4 июня : Аргентина — Иран 3:1 (25:27, 27:25, 25:19, 25:9); Южная Корея — Австралия 3:2 (27:29, 25:21, 21:25, 25:20, 15:10); Италия — Алжир 3:0 (25:15, 25:21, 25:20); Япония — Таиланд 3:0 (25:23, 25:14, 25:16).
6 июня : Аргентина — Таиланд 3:0 (25:15, 25:20, 25:16); Италия — Иран 3:0 (25:16, 25:20, 25:18); Южная Корея — Алжир 3:0 (25:9, 25:19, 25:17); Япония — Австралия 3:0 (25:22, 28:26, 29:27).
7 июня : Южная Корея — Иран 3:1 (25:19, 25:20, 22:25, 25:22); Австралия — Алжир 3:1 (25:22, 25:19, 18:25, 25:20); Италия — Таиланд 3:0 (25:19, 25:19, 26:24); Япония — Аргентина 3:2 (26:28, 25:13, 25:19, 17:25, 20:18).
8 июня : Южная Корея — Таиланд 3:1 (25:18, 20:25, 25:18, 25:21); Иран — Австралия 3:0 (25:18, 25:16, 25:23); Италия — Аргентина 3:2 (25:19, 25:19, 22:25, 21:25, 15:5); Япония — Алжир 3:0 (25:20, 25:13, 25:18).
Самый
результативный
Лучший
в атаке
Лучший
на блоке
Лучший
на подаче
Лучший
либеро
Лучший
связующий
Лучший
на приёме
Япония Такахиро Ямамото Италия Алессандро Феи Иран Мохамед Мусави Эраги Сейед Япония Такахиро Ямамото Япония Кацутоси Цумагари Иран Саед Мир Лакрани Маруф Республика Корея Джин Ук Сок

Женщины

Кубок мира-2007

2—16 ноября 2007. Япония .

Команда 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 И В П Очки С/О С/П
1 Италия ИТАЛИЯ 3:0 3:0 3:0 3:2 3:0 3:0 3:0 3:0 3:0 3:0 3:0 11 11 0 22 858:604 33:2
2 Бразилия БРАЗИЛИЯ 0:3 2:3 3:2 3:0 3:0 3:1 3:0 3:0 3:0 3:0 3:0 11 9 2 20 891:671 29:9
3 Соединённые Штаты Америки США 0:3 3:2 3:2 1:3 3:1 3:0 3:0 3:1 3:1 3:0 3:0 11 9 2 20 940:821 28:13
4 Куба Куба 0:3 2:3 2:3 3:1 3:2 3:1 3:2 3:1 3:1 3:0 3:0 11 8 3 19 1020:951 28:17
5 Сербия Сербия 2:3 0:3 3:1 1:3 2:3 3:1 3:0 3:0 3:1 3:0 3:0 11 7 4 18 910:866 26:15
6 Польша Польша 0:3 0:3 1:3 2:3 3:2 2:3 3:1 3:0 3:0 3:0 3:0 11 6 5 17 908:820 23:18
7 Япония Япония 0:3 1:3 0:3 1:3 1:3 3:2 3:1 3:0 3:0 3:1 3:0 11 6 5 17 885:866 21:19
8 Республика Корея Республика Корея 0:3 0:3 0:3 2:3 0:3 1:3 1:3 3:1 3:0 3:0 3:0 11 4 7 15 825:848 16:22
9 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 0:3 0:3 1:3 1:3 0:3 0:3 0:3 1:3 3:2 3:2 3:0 11 3 8 14 797:911 12:28
10 Таиланд Таиланд 0:3 0:3 1:3 1:3 1:3 0:3 0:3 0:3 2:3 3:0 3:2 11 2 9 13 784:924 11:29
11 Перу Перу 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 1:3 0:3 2:3 0:3 3:0 11 1 10 12 681:855 6:30
12 Кения Кения 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 0:3 2:3 0:3 11 0 11 11 498:860 2:33

Отборочный турнир CEV

Предквалификационный раунд

Группа 1

7—11 ноября 2007. Эйндховен ( Нидерланды ).

Команда 1 2 3 4 5 И В П Очки С/П
1 Нидерланды Нидерланды 3:0 3:0 3:1 3:0 4 4 0 8 12:1
2 Украина Украина 0:3 3:1 3:0 3:0 4 3 1 7 9:4
3 Чехия Чехия 0:3 1:3 3:1 3:1 4 2 2 6 7:8
4 Азербайджан Азербайджан 1:3 0:3 1:3 3:2 4 1 3 5 5:11
5 Венгрия Венгрия 0:3 0:3 1:3 2:3 4 0 4 4 3:12
7 ноября : Нидерланды — Чехия 3:0 (25:20, 25:14, 25:13); Украина — Венгрия 3:0 (25:15, 25:20, 25:16).
8 ноября : Нидерланды — Венгрия 3:0 (25:6, 25:16, 25:4); Украина — Азербайджан 3:0 (25:22, 25:17, 25:21).
9 ноября : Азербайджан — Венгрия 3:2 (25:23, 25:15, 18:25, 14:25, 15:10); Украина — Чехия 3:1 (26:24, 22:25, 25:18, 25:16).
10 ноября : Нидерланды — Украина 3:0 (25:13, 25:23, 25:21); Чехия — Азербайджан 3:1 (25:14, 21:25, 25:20, 25:17).
11 ноября : Нидерланды — Азербайджан 3:1 (25:20, 15:25, 25:17, 25:22); Чехия — Венгрия 3:1 (25:18, 22:25, 25:16, 25:16).
Группа 2

7—11.11.2007. Габрово ( Болгария ).

Команда 1 2 3 4 5 И В П Очки С/П
1 Румыния Румыния 2:3 3:0 3:0 3:0 4 3 1 7 11:3
2 Болгария Болгария 3:2 1:3 3:0 3:0 4 3 1 7 10:5
3 Словакия Словакия 0:3 3:1 1:3 3:1 4 2 2 6 7:8
4 Белоруссия Белоруссия 0:3 0:3 3:1 3:0 4 2 2 6 6:7
5 Бельгия Бельгия 0:3 0:3 1:3 0:3 4 0 4 4 1:12
7 ноября : Румыния — Бельгия 3:0 (25:14, 25:20, 25:7); Болгария — Белоруссия 3:0 (25:22, 25:22, 25:22).
8 ноября : Румыния — Белоруссия 3:0 (25:16, 25:11, 25:21); Словакия — Болгария 3:1 (25:23, 18:25, 25:21, 25:21).
9 ноября : Румыния — Словакия 3:0 (25:13, 25:18, 25:20); Белоруссия — Бельгия 3:0 (25:21, 25:22, 25:18).
10 ноября : Словакия — Бельгия 3:1 (25:23, 24:26, 25:23, 25:22); Болгария — Румыния 3:2 (25:20, 22:25, 25:21, 17:25, 15:8).
11 ноября : Белоруссия — Словакия 3:1 (33:35, 25:20, 25:21, 25:21); Болгария — Бельгия 3:0 (25:17, 25:22, 25:14).
Группа 3

7—11 ноября 2007. Анкара ( Турция ).

Команда 1 2 3 4 5 И В П Очки С/П
1 Турция Турция 3:0 3:0 3:0 3:0 4 4 0 8 12:0
2 Хорватия Хорватия 0:3 3:1 3:0 3:0 4 3 1 7 9:4
3 Испания Испания 0:3 1:3 3:0 3:0 4 2 2 6 7:6
4 Франция Франция 0:3 0:3 0:3 3:2 4 1 3 5 3:11
5 Австрия Австрия 0:3 0:3 0:3 2:3 4 0 4 4 2:12
7 ноября : Турция — Хорватия 3:0 (25:19, 25:17, 25:19); Испания — Франция 3:0 (25:22, 25:13, 25:22).
8 ноября : Турция — Франция 3:0 (28:26, 25:22, 25:21); Хорватия — Австрия 3:0 (25:12, 25:15, 25:8).
9 ноября : Франция — Австрия 3:2 (25:16, 25:13, 22:25, 23:25, 15:9); Турция — Испания 3:0 (25:23, 25:15, 25:21).
10 ноября : Хорватия — Франция 3:0 (25:20, 25:22, 25:20); Испания — Австрия 3:0 (25:16, 25:14, 25:17).
11 ноября : Хорватия — Испания 3:1 (16:25, 25:17, 26:24, 25:17); Турция — Австрия 3:0 (25:11, 25:18, 25:10).

Финальный раунд

15—20 января 2008. Халле ( Германия ).

Участники — Германия (команда страны-организатора), Россия (бронзовый призёр чемпионата Европы-2007 ), Сербия , Польша (по итогам Кубка мира — 5-е и 6-е места), Нидерланды , Румыния , Турция , Хорватия (лучшие команды предквалификационного раунда).

Группа А
Команда 1 2 3 4 И В П Очки С/П
1 Россия Россия 3:1 3:1 3:0 3 3 0 6 9:2
2 Сербия Сербия 1:3 3:2 3:1 3 2 1 5 7:6
3 Румыния Румыния 1:3 2:3 3:2 3 1 2 4 6:8
4 Хорватия Хорватия 0:3 1:3 2:3 3 0 3 3 3:6
15 января : Румыния — Хорватия 3:2 (21:25, 25:14, 22:25, 25:23, 15:5).
16 января : Россия — Хорватия 3:0 (25:19, 25:15, 25:12); Сербия — Румыния 3:2 (25:27, 23:25, 25:22, 25:15, 15:11).
17 января : Сербия — Хорватия 3:1 (23:25, 25:21, 25:18, 25:22); Россия — Румыния 3:1 (25:21, 26:24, 21:25, 25:14).
18 января : Россия — Сербия 3:1 (25:17, 23:25, 32:30, 25:20).
Группа В
Команда 1 2 3 4 И В П Очки С/П
1 Польша Польша 3:2 3:1 3:1 3 3 0 6 9:4
2 Германия Германия 2:3 1:3 3:0 3 1 2 4 6:6
3 Нидерланды Нидерланды 1:3 3:1 1:3 3 1 2 4 5:7
4 Турция Турция 1:3 0:3 3:1 3 1 2 4 4:7
15 января : Германия — Турция 3:0 (25:20, 26:24, 25:19); Польша — Нидерланды 3:1 (25:17, 30:28, 16:25, 25:20).
16 января : Польша — Германия 3:2 (22:25, 25:21, 14:25, 25:19, 15:8).
17 января : Турция — Нидерланды 3:1 (16:25, 25:19, 27:25, 25:19).
18 января : Польша — Турция 3:1 (27:29, 25:16, 28:26, 25:20); Нидерланды — Германия 3:1 (22:25, 27:25, 25:15, 25:23).
1/2 финала . 19 января . Россия — Германия 3:0 (25:15, 25:23, 25:17); Польша — Сербия 3:1 (22:25, 25:18, 25:22, 25:22).
Финал . 20 января . РОССИЯ — Польша 3:2 (25:23, 25:22, 11:25, 22:25, 15:12).

Отборочный турнир NORCECA

17—22 декабря 2007. Монтеррей ( Мексика )

Группа А
Команда 1 2 3 И В П Очки С/О С/П
1 Куба Куба 3:0 3:1 2 2 0 4 175:151 6:1
2 Канада Канада 0:3 3:2 2 1 1 3 172:182 3:5
3 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 1:3 2:3 2 0 2 2 192:206 3:6
17 декабря : Куба — Канада 3:0 (25:20, 25:23, 25:23).
18 декабря : Канада — Пуэрто-Рико 3:2 (25:22, 25:21, 22:25, 18:25, 16:14).
19 декабря : Куба — Пуэрто-Рико 3:1 (23:25, 25:15, 25:20, 27:25).
Группа В
Команда 1 2 3 И В П Очки С/О С/П
1 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 3:0 3:0 2 2 0 4 150:89 6:0
2 Мексика Мексика 0:3 3:0 2 1 1 3 128:116 3:3
3 Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго 0:3 0:3 2 0 2 2 77:150 0:6
17 декабря : Мексика — Тринидад и Тобаго 3:0 (25:12, 25:14, 25:15).
18 декабря : Доминиканская Республика — Тринидад и Тобаго 3:0 (25:9, 25:12, 25:15).
19 декабря : Доминиканская Республика — Мексика 3:0 (25:20, 25:15, 25:18).
1/4 финала . 20 декабря . Канада — Тринидад и Тобаго 3:0 (25:12, 25:13, 25:14); Пуэрто-Рико — Мексика 3:0 (25:19, 25:23, 25:22).
За 5-е место. 21 декабря . Мексика — Тринидад и Тобаго 3:0 (25:23, 25:19, 25:13).
Полуфиналы. 21 декабря . Куба — Пуэрто-Рико 3:0 (25:23, 25:19, 25:12); Канада — Доминиканская Республика 3:0 (27:25, 25:17, 25:19).
За 3-е место. 22 декабря . Пуэрто-Рико — Доминиканская Республика 3:2 (25:22, 25:23, 23:25, 15:25, 22:20).
Финал . 22 декабря . КУБА — Канада 3:0 (25:19, 25:9, 25:18).

Отборочный турнир CSV

3—7 января 2008. Лима ( Перу )

Команда 1 2 3 4 5 И В П Очки С/О С/П
1 Венесуэла ВЕНЕСУЭЛА 3:2 3:0 3:0 3:1 4 4 0 8 358:267 12:3
2 Перу Перу 2:3 3:0 3:0 3:0 4 3 1 7 334:214 11:3
3 Уругвай Уругвай 0:3 0:3 3:1 3:1 4 2 2 6 290:287 6:8
4 Парагвай Парагвай 0:3 0:3 1:3 3:1 4 1 3 5 253:319 4:10
5 Боливия Боливия 1:3 0:3 1:3 1:3 4 0 4 4 216:364 3:12
3 января : Венесуэла — Парагвай 3:0 (25:15, 25:12, 26:24); Перу — Боливия 3:0 (25:10, 25:7, 25:8).
4 января : Уругвай — Парагвай 3:1 (23:25, 25:19, 25:12, 25:18); Венесуэла — Боливия 3:1 (25:6, 25:16, 21:25, 25:11).
5 января : Венесуэла — Уругвай 3:0 (25:12, 25:20, 25:17); Перу — Парагвай 3:0 (25:8, 25:8, 25:15).
6 января : Парагвай — Боливия 3:1 (25:15, 25:14, 22:25, 25:16); Перу — Уругвай 3:0 (25:17, 25:15, 25:15).
7 января : Уругвай — Боливия 3:1 (25:12, 25:12, 21:25, 25:14); Венесуэла — Перу 3:2 (25:22, 25:27, 25:22, 22:25, 15:12).

Отборочный турнир CAVB

22—26 января 2008. Блида ( Алжир )

Команда 1 2 3 4 5 И В П Очки С/О С/П
1 Алжир АЛЖИР 3:0 3:0 3:1 3:0 4 4 0 8 322:201 12:1
2 Кения Кения 0:3 3:0 3:0 3:0 4 3 1 7 274:216 9:3
3 Камерун Камерун 0:3 0:3 3:1 3:0 4 2 2 6 279:280 6:7
4 Сенегал Сенегал 1:3 0:3 1:3 3:0 4 1 3 5 260:321 5:9
5 Южно-Африканская Республика ЮАР 0:3 0:3 0:3 0:3 4 0 4 4 183:300 0:12
22 января : Кения — Сенегал 3:0 (25:14, 25:9, 25:16); Алжир — Камерун 3:0 (25:17, 25:18, 25:14).
23 января : Камерун — ЮАР 3:0 (25:16, 25:23, 25:8); Алжир — Кения 3:0 (25:15, 25:21, 25:13).
24 января : Кения — ЮАР 3:0 (25:14, 25:13, 25:16); Алжир — Сенегал 3:1 (25:12, 25:13, 22:25, 25:13).
25 января : Камерун — Сенегал 3:1 (25:21, 25:16, 21:25, 25:21); Алжир — ЮАР 3:0 (25:12, 25:10, 25:18).
26 января : Сенегал — ЮАР 3:0 (25:15, 25:20, 25:18); Кения — Камерун 3:0 (25:23, 25:19, 25:17).

Межконтинентальный и азиатский отборочный турнир

17—25.05.2008. Токио ( Япония )

Команда 1 2 3 4 5 6 7 8 И В П Очки С/О С/П
1 Польша ПОЛЬША 3:2 1:3 3:1 3:0 3:0 3:1 3:0 7 6 1 13 608:524 19:7
2 Сербия СЕРБИЯ 2:3 3:2 3:1 3:1 3:0 3:0 3:0 7 6 1 13 624:538 20:7
3 Япония ЯПОНИЯ 3:1 2:3 3:1 3:0 3:1 3:2 3:1 7 6 1 13 684:619 20:9
4 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 1:3 1:3 1:3 3:0 3:1 3:0 3:0 7 4 3 11 577:554 15:10
5 Казахстан КАЗАХСТАН 0:3 1:3 0:3 0:3 3:0 3:1 2:3 7 2 5 9 523:572 9:16
6 Республика Корея Республика Корея 0:3 0:3 1:3 1:3 0:3 3:2 3:1 7 2 5 9 534:609 8:18
7 Таиланд Таиланд 1:3 0:3 2:3 0:3 1:3 2:3 3:0 7 1 6 8 573:617 9:18
8 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 0:3 0:3 1:3 0:3 3:2 1:3 0:3 7 1 6 8 503:593 5:20
17 мая : Доминиканская Республика — Таиланд 3:0 (26:24, 25:22, 26:24); Южная Корея — Пуэрто-Рико 3:1 (25:22, 25:16, 21:25, 25:21); Сербия — Казахстан 3:1 (25:19, 25:12, 23:25, 25:14); Япония — Польша 3:1 (25:20, 27:25, 19:25, 25:17).
18 мая : Сербия — Доминиканская Республика 3:1 (23:25, 27:25, 25:21, 25:20); Южная Корея — Таиланд 3:2 (25:20, 28:26, 14:25, 21:25, 18:16); Польша — Казахстан 3:0 (25:20, 25:15, 25:19); Япония — Пуэрто-Рико 3:1 (25:20, 25:18, 17:25, 26:24).
20 мая : Таиланд — Пуэрто-Рико 3:0 (25:20, 25:20, 25:20); Сербия — Южная Корея 3:0 (25:23, 25:23, 25:19); Польша — Доминиканская Республика 3:1 (23:25, 25:19, 25:17, 25:23); Япония — Казахстан 3:0 (25:21, 33:31, 25:21).
21 мая : Сербия — Таиланд 3:0 (25:16, 25:23, 25:15); Пуэрто-Рико — Казахстан 3:2 (25:19, 25:15, 22:25, 23:25, 15:13); Польша — Южная Корея 3:0 (25:16, 25:19, 25:16); Япония — Доминиканская Республика 3:1 (25:21, 18:25, 25:16, 25:21).
23 мая : Доминиканская Республика — Казахстан 3:0 (25:20, 25:22, 25:17); Сербия — Пуэрто-Рико 3:0 (25:12, 25:18, 25:18); Польша — Таиланд 3:1 (18:25, 25:14, 25:19, 25:23); Япония — Южная Корея 3:1 (25:20, 25:19, 21:25, 25:13).
24 мая : Доминиканская Республика — Пуэрто-Рико 3:0 (25:23, 25:14, 25:18); Польша — Сербия 3:2 (25:18, 25:14, 18:25, 22:25, 15:10); Казахстан — Южная Корея 3:0 (25:18, 25:21, 25:21); Япония — Таиланд 3:2 (28:30, 25:14, 25:27, 25:21, 15:11).
25 мая : Доминиканская Республика — Южная Корея 3:1 (17:25, 25:20, 25:19, 25:15); Казахстан — Таиланд 3:1 (13:25, 25:18, 25:14, 25:21); Польша — Пуэрто-Рико 3:0 (25:22, 25:22, 25:22); Сербия — Япония 3:2 (19:25, 21:25, 25:19, 25:19, 19:17).
Самые
результативные
Лучшая
в атаке
Лучшая
на блоке
Лучшая
на подаче
Лучшая
либеро
Лучшая
связующая
Пуэрто-Рико Карина Окасио
Казахстан Елена Павлова
Польша Малгожата Глинка Доминиканская Республика Аннерис Варгас Пуэрто-Рико Аурея Крус Япония Юко Сано Япония Ёсиэ Такэсита

Ссылки