Вооружените сили на Советска Русија

Вооружените сили на РСФСР
Амблем на Револуционерниот воен совет на РСФСР, 1918 година.
Амблем на Револуционерниот воен совет на РСФСР , 1918 година.
Години на постоење 15 јануари 1918 година - 6 јули 1923 година
Земја РСФСР
Подреденост Совет за труд и одбрана ,
Совет на народни комесари на РСФСР
Тип на воен естаблишмент
Вклучува РККА , РККФ
Број на од 200 илјади до 5,5 милиони луѓе
Дел Револуционерен воен совет на РСФСР
Учество во Граѓанска војна , Советско-полска војна
Команданти
Значајни команданти Види список.

Вооружените сили на Советска Русија [1] [2] - вооружените сили на РСФСР како независна држава , во периодот 1918-1923 година .

Се состоеше од воената администрација , Работничката и селанска Црвена армија (РККА) и Работничката и селанска Црвена флота (РККФ). Во 1923 година, тие беа трансформирани во вооружени сили на СССР .

Историја

На 26 октомври 1917 година, со декрет „За формирање на Совет на народни комесари“ на II Серуски конгрес на Советите , беше формиран Комитетот за воени и поморски прашања , на 27 октомври беше преименуван во Народен Совет. Комесари (СНК) за воени и поморски работи. Врз основа на тоа, на 23 ноември 1917 година, беше создаден Народниот комесаријат за воени работи на РСФСР , а во февруари 1918 година, Народниот комесаријат за поморски работи на РСФСР [3] .

Првично, советската влада водеше политика на демократизација и демобилизација на старата армија и морнарица и се надеваше дека ќе ја замени со армија изградена на милициски систем со избран команден персонал. Советот на народни комесари со декрет на 15 јануари (28) јануари 1918 година ја основал Работничката и селанска Црвена армија, а на 29 јануари (11 февруари) усвоил декрет за основање на Работно-селанската Црвена флота на доброволна основа. Создаден е Серуски колегиум за директно да го надгледува формирањето на Црвената армија. Сепак, фактот на офанзивата на германската и австроунгарската армија во февруари 1918 година конечно го убеди болшевичкото раководство дека е итно да се создаде сопствена редовна армија [4] .

На 4 март 1918 година бил формиран Врховниот воен совет кој ги раководел воените операции и организацијата на армијата. На 8 април, со декрет на Советот на народните комесари беше усвоена на воспоставување на volost, uyezd, провинциски и област воена commissariats, на 8 мај, наместо на серуски Колегиумот за формирање на Црвената армија, на Сите Создаден е руски главен штаб (Всероглавштаб), кој стана врховен извршен орган задолжен за мобилизација, формирање, организација и обука на трупите. На 22 април, со декрет на Серускиот Централен извршен комитет воведе универзална воена обука на работниците ( Всевобуч ), а системот на изборен команден персонал беше укинат. Поранешните офицери и генерали ( воени експерти ) почнале да се привлекуваат на командните позиции во армијата и морнарицата, во исто време бил формиран и институтот на воени комесари [4] [5] .

Од јануари до мај 1918 година, Црвената армија и Црвената морнарица беа регрутирани со доброволци, бројот на создадени единици беше незначителен, на 20 април 1918 година, Црвената армија имаше само 196 илјади луѓе. На 8 мај 1918 година [6] , серускиот главен штаб на Револуционерниот воен совет беше формиран по налог на Народниот комесар за воени работи бр. 339, наместо (го замени) Серускиот колегиум за формирање на Црвен Армија која постоела претходно и воените командни и контролни тела на руските вооружени сили кои сè уште постоеле , од царскиот период : Главната дирекција на Генералштабот , Генералштабот , Главната управа на воените образовни институции и Дирекцијата за поправка. на Армијата [7] . Со цел да се создаде масовна редовна армија, која беше неопходна во контекст на проширувањето на размерите на Граѓанската војна, на 10 јули 1918 година, 5-тиот Серуски конгрес на Советите усвои резолуција „За организација на Црвениот Армија“ по основ на универзален регрут на работници на возраст од 18 до 40 години. Транзицијата кон задолжителна воена служба овозможи брзо зголемување на големината на Црвената армија. До почетокот на септември 1918 година, во неговите редови веќе имаше 550 илјади луѓе [5] .

На 6 септември 1918 година, истовремено со прогласувањето на Советската Република за воен логор, наместо Врховниот воен совет, беше создаден Револуционерниот воен совет на Републиката (РВСР), кој беше врховен орган на воената моќ. Нејзините функции вклучуваа оперативно и организациско командување и контрола на трупите. Во исто време беше воспоставена функцијата врховен командант на сите вооружени сили на Републиката, кој ја предводеше активната армија и беше припадник на РВСР. Во септември 1918 година, РВСР беше префрлен на функциите и персоналот на Народниот комесаријат за воени работи, а во декември 1918 година, Народниот комесаријат за поморски работи, чиј апарат стана дел од РВСР како Поморски оддел. Во ноември беше создаден теренски штаб на Револуционерниот воен совет на Републиката , кој беше подреден на врховниот командант и беше ангажиран во обука на трупите и раководството на воените операции. До крајот на 1918 година, во основа беше завршено создавањето на централниот воен апарат, кој прилично ефикасно ги контролираше вооружените сили до крајот на Граѓанската војна [8] [9]

1 јуни 1919 година. Централниот извршен комитет донесе декрет „За обединување на воените сили на советските републики: Русија, Украина, Латвија, Литванија и Белорусија“. Создаден е воено-економски сојуз со цел да се обединат воената организација и воената команда во единствен центар. Големината на Црвената армија и Црвената морнарица се зголемила од 1,6 милиони во мај 1919 година до март 1920 година на 2,6 милиони. На 10 февруари 1921 година, Штабот на Црвената армија беше формиран со спојување на Серускиот Генералштаб и Теренскиот штаб на Републиканскиот стратешки воен совет [8] .

Во јуни 1919 година, поморскиот оддел на Револуционерниот воен совет на Републиката беше укинат. Воспоставено е местото командант на сите поморски сили на Републиката (Коморси), на кои му беа подредени сите поморски сили на Републиката, а беше создаден штаб под командантот. Штабот на командантот во јули 1920 година беше преименуван во Штаб на сите поморски сили на Републиката, а потоа во 1922 година - Поморски штаб на Републиката [8] .

На 1 ноември 1920 година, во Црвената армија имало 5,5 милиони луѓе. Од офицерскиот кор, кој броеше 200 илјади до октомври 1917 година, во Црвената армија и морнарицата за време на Граѓанската војна, според различни проценки, служеа од 43 до 75 илјади луѓе. По завршувањето на Граѓанската војна била извршена демобилизација, а до почетокот на 1923 година бројот е намален на 600 илјади луѓе [5] .

Органи на управување

До 1922 година, се формираше следниот систем на воено раководство и централна воена контрола. Раководството на одбраната на земјата и изградбата на вооружените сили му припаѓаа на Советот на народни комесари на РСФСР. Вонредното тело на власта - Советот за одбрана на работниците и селаните (од април 1920 година - Советот за труд и одбрана ) ги извршуваше задачите на обединување на активностите на сите институции и организации, мобилизирајќи ресурси за зајакнување на одбраната и вооружените сили. на Републиката [8] .

Револуционерниот воен совет на Републиката вршеше директно раководство на вооружените сили, како и институциите на воените и поморските оддели. Оперативното и стратешкото раководство на армијата на терен му било доверено на врховниот командант, за што бил одговорен пред претседателот на РВСР [8] .

РВСР беше задолжен за: Главниот штаб на Црвената армија; Политички менаџмент ; Управување со работите; финансиски оддел; главни дирекции: артилерија, воено инженерство, Црвена воздушна флота, санитарна, Централна дирекција за снабдување; Воениот законодавен совет; највисок воен инспекторат; поморска инспекција; Револуционерен воен трибунал на Републиката [8] .

Управувачката структура на морнарицата беше како што следува. Поморските сили беа предводени од командантот на сите поморски сили (Коморси), кој од август 1921 година стана помошник на Главниот командант за поморски работи и беше директно подреден на РВСР, а за оперативни и борбени прашања - на Врховен командант. Коморсеј беше задолжен за: Одделот за работи на поморскиот оддел, поморскиот штаб, главната поморска техничка и економска дирекција, Дирекцијата за поморски образовни институции, главната хидрографска управа, началниците на поморските сили, командантите на флотилите, редакцискиот и издавачкиот оддел, Научно-техничкиот комитет. Партиско-политичката работа во флотата ја водеше поморскиот оддел на ПУР (создаден на 1 март 1922 година) [8] .

Управување

Комитет за воени и поморски прашања (совет), (26 октомври 1917 - 23 ноември 1917 година), составен од: [4]

Врховен врховен командант на армијата и морнарицата на Руската Република

• N. V. Krylenko [4] (9 ноември 1917 - 9 март 1918 година)

Народен комесар за воени работи на РСФСР

Народен комесар за поморски работи на РСФСР

• P. E. Dybenko [4] (14 ноември 1917 - 13 март 1918) (оригинално - претседател на Врховниот морски колегиум)
  • Троцки, Лев Давидович (14 март 1918 - 12 ноември 1923 година)

Претседател на РВСР

• Троцки, Лев Давидович [4] (6 септември 1918 - 26 јануари 1925 година), од 28 август 1923 година Претседател на Револуционерниот воен совет на СССР

Врховен командант на вооружените сили на Републиката

• I. I. Vatsetis (1 септември 1918 - 9 јули 1919 година)
  • С. С. Каменев (9 јули 1919 - 28 април 1924 година), од 28 август 1923 година - врховен командант на вооружените сили на СССР.

Командант на поморските сили на Републиката

• V. M. Altfater (12 октомври 1918 - 22 април 1919 година)
  • Е. А. Беренс (24 април 1919 година - 5 февруари 1920 година)
  • А. В. Немиц (5 февруари 1920 - 22 ноември 1921 година)
  • E. S. Panzerzhansky (22 ноември 1921 - 9 декември 1924 година), од 1923 година, командант на поморските сили на СССР.

Парада на Црвената армија во Харков, лето 1920 година

Работничка и селанска Црвена армија

Пушкачки трупи

Главниот огранок на копнените сили на Црвената армија. Главната тактичка формација беше дивизија за пушки , компонента на дивизијата беа бригади кои дејствуваа како тактички формации за комбинирано оружје, тие вклучуваа пушки полк, кој беше независна административна, економска и тактичка единица. Во почетниот период од создавањето на армијата, по појавата на центри за вооружена борба, во одредени оперативни области се создаваат формации наречени фронтови и армии . Бидејќи областа на непријателствата беше завршена или намалена во текот на граѓанската војна, како и намалувањето на бројот на Црвената армија, фронтовите и армиите беа укинати. По завршувањето на граѓанската војна, пушкиот кор стана највисоката тактичка формација со комбинирано оружје [10] .

Коњаница

Како еден вид копнени сили, коњаницата (коњаницата) била поделена, во зависност од извршените задачи, на воени (дивизиски) и стратешки (фронтална линија, војска). Војската коњаница беше дизајнирана да извршува тактички мисии во интерес на нејзините дивизии. Стратешкиот беше наменет за извршување на оперативните задачи на фронтот (армијата), тоа беше главното средство за развој на пробив, им даде на офанзивните операции големи размери, направи длабоки напади зад непријателските линии и широко ја користеше способноста за брзо маневрирање. Во стратешката коњаница, главна тактичка формација беше коњаничката дивизија, највисока оперативно-тактичка формација беше коњаничкиот (коњанички) корпус. Одделни коњанички бригади дејствуваа како тактичка формација. За време на Граѓанската војна, беа создадени 1-та и 2-та коњаничка армија. До крајот на граѓанската војна, како дел од стратешката коњаница дејствувале 4 коњанички корпус, 27 коњанички дивизии (88.192 борци) и 7 одделни коњанички бригади (13.525 борци). До крајот на 1921 година, бројот и бројот на коњанички дивизии биле намалени на 11, а поединечните коњанички бригади на 4, некои од дивизиите биле комбинирани во 1-ви и 2-ри коњанички корпус и исто така во 1 - ва коњаничка армија [10] .

Артилерија

Како еден вид копнени сили, артилеријата се состоеше од формации, единици и подединици, кои организациски беа дел од формациите, формациите, единиците, односно резервата на Високата команда. Артилеријата за борбени цели и видови на оружје беше поделена на теренски, ровови , тешки специјални намени, противвоздушни (противвоздушни). Теренската артилерија била дел од пушките и коњаничките дивизии и била поделена на полесна лесна , коњска, планинска и полска тешка. Тешката артилерија за специјални намени (ТАОН) беше подредена на врховниот командант, нејзината цел беше да ги зајакне фронтовите или армиите што дејствуваат во главните стратешки насоки. Артилерија ров беше дел од пушките полкови, противвоздушната артилерија беше дел од теренот и ТАОН. За време на Граѓанската војна во Црвената армија на крајот на 1918 година имало 1700 пиштоли, во средината на 1919 година - 2292, а на крајот на 1920 година - 2964 пиштоли [10] [11] .

Црвена воздушна флота на работниците и селаните

Како дел од Црвената армија, се сметаше за помошна гранка на армијата. Црвената воздушна флота на работниците и селаните (РККВФ) беше поделена на авијација и аеронаутика. Со него раководеше Главната дирекција на РККВФ, создадена на 24 мај 1918 година, а раководството на фронтовите од септември истата година го вршеше Теренската дирекција за авијација и аеронаутика на активната армија. Како главни организациски единици во РККВФ беа усвоени авијациски одред од 6 авиони и аеронаутички одред со една станица. 3-4 ескадрили беа обединети во воздушни дивизии. Во одлучувачкиот правец на дејствување на копнените сили, воздушните одреди честопати се сведуваа на воздушни групи. Имаше и поморска авијација, од март 1920 година, подредена на Главната дирекција на РККВФ [12] .

Оклопни сили

Оклопен воз број 10 „Во името на Роза Луксембург“

Како еден вид копнени сили, оклопните сили почнаа да се создаваат врз основа на оклопната опрема на старата армија. Првично, тие се состоеја од оклопни одреди и оклопни возови . Тие дејствуваа како дел од пушки и коњанички дивизии или, како посебна единица, беа подредени на командата на фронтовите и армиите. За време на граѓанската војна, оклопните сили имале двојна команда. Во организациски, технички и економски односи, раководството го вршеа: Центроброн (до август 1918 година), потоа Централниот (од јануари 1919 година, главниот ) оклопен оддел, од октомври 1919 година оклопниот оддел на GUIU, во мај 1921 година. Канцеларијата на началникот беа создадени оклопни сили на Црвената армија, на терен - соодветните одделенија во областите. Боевое и оперативное руководство осуществлялось инспекторами бронечастей Полевого штаба РВСР, штабов фронтов, армий и соединений. К концу 1920 г. в Красной армии имелись следующие броневые силы: 49 автобронеотрядов, 122 бронепоезда, 8 бронелетучек, 10 танковых отрядов, 13 десантных отрядов, 5 бронедрезин, одна ремонтная бригада [8] .

Инженерные войска

Инженерные войска являлись вспомогательным родом войск. Были предназначены для строительства укрепленных районов, оборонительных рубежей, подготовки и содержания дорог, мостов и средств переправы. Главное военно-инженерное управление (ГВИУ) и его органы — военно-инженерные управления округов были созданы в феврале 1918 г. На Управление было возложено руководство инженерной подготовкой территории страны для обороны, а также организация и вооружение инженерных частей. В РККА к 1 декабря 1919 г. существовали 33 инженерных батальона, 135 отдельных саперных рот, 21 отдельная дорожно-мостовая рота, 5 инженерных парков, 30 инженерных парковых взводов, 4 понтонных батальона, три минно-подрывных дивизиона, моторно-понтонный батальон, две маскировочные роты [8] .

Рабоче-крестьянский Красный флот

Балтийский флот был во время Гражданской войны единственным флотом Советской России. В этот период многие корабли нуждались в ремонте, часть кораблей пришлось законсервировать из-за отсутствия специалистов, а также нехватки топлива и боеприпасов. Из исправных кораблей был сформирован Действующий отряд кораблей (ДОТ). Также за годы Гражданской войны было создано более 30 морских, озёрных и речных флотилий. Наиболее крупными из них являлись Волжская , Каспийская , Днепровская , Северо-Двинская, Онежская и Азовская военные флотилии [13] [14] .

Военные действия

См. также

Примечания

1. Вооружённые Силы Республики // Гражданская война и военная интервенция в СССР. Энциклопедия. М.: 1983. С. 113
  2. «49. Ведению Всероссийского Съезда Советов и Всероссийского Центрального Исполнительного Комитета Советов подлежат все вопросы общегосударственного значения, как-то: … н) Установление основ организации вооруженных сил Российской Социалистической Федеративной Советской Республики.» Конституция РСФСР 1918-го года
  3. Борисов В. А. Высшие органы военного руководства СССР, 1923 −1991 гг.
  4. 1 2 3 4 5 6 7 Войтиков С. С. Развитие взглядов высшего руководства Советской России на военное строительство в ноябре 1917 — марте 1918 г.
  5. 1 2 3 СССР. Вооруженные Силы — статья из Большой советской энциклопедии .
  6. Оф. сайт Минобороны России.
  7. Главный штаб // Большая советская энциклопедия : в 66 т. (65 т. и 1 доп.) / гл. ред. О. Ю. Шмидт . — М. : Советская энциклопедия , 1926—1947.
  8. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Центральный государственный архив Советской армии. В двух томах. Том 1. Путеводитель. 1991
  9. Войтиков С. С. Строительство центрального военного аппарата Советской России (1918 г.). Автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата исторических наук. Москва, 2011.
  10. 1 2 3 Центральный государственный архив Советской армии (с июня 1992 г. Российский государственный военный архив). В двух томах. Том 2. Путеводитель. 1993
  11. Оргагизация артиллерии 1921—1932 гг.
  12. Красный воздушный флот // Гражданская война и военная интервенция в СССР. Энциклопедия.
  13. Ю. Г. Степанов, И. Ф. Цветков. Эскадренный миноносец «Новик».—Л.: Судостроение, 1981. —224 с.
  14. Военно-морской флот // БСЭ (3-е издание)