Воронеж (радарска станица)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
77Ya6 „Воронеж“
Voronezh-m-radar-lekhtusi.jpg
Радарска станица „Воронеж-М“ ( Лехтуси )
Закажување откривање на балистички и аеродинамички објекти со долг дострел
Националност Русија
Програмер Концерн „РТИ системи“
Главен дизајнер В. И. Карасев [1]
Почеток на работа 2006 година
Статус опериран
Години на производство мај 2005 година [1] - денес v.
Произведени единици 7
Единечна цена 1,5 милијарди рубли
Дел од SPRN
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

77Ya6 „Воронеж“ - семејство на руски стационарни над хоризонтот [2] [3] радарски станици со долг дострел . Дизајниран за откривање вселенски и аеродинамички објекти, вклучувајќи балистички и крстаречки ракети [4] .

Семејството се состои од станици со бранови должини на метар („Воронеж-М“, „Воронеж-ВП“), дециметар („Воронеж-ДМ“) и сантиметар („Воронеж-СМ“). Станиците со долг бран обезбедуваат висок опсег на откривање на објекти, станиците со кратки бранови ви овозможуваат попрецизно да ги одредите параметрите на целта.

Усвојувањето на семејството на станици во Воронеж овозможува не само значително проширување на можностите за ракетна и вселенска одбрана, туку и концентрирање на копнените системи за рано предупредување на територијата на Руската Федерација. Технологијата на склопување од единици со висока фабричка подготвеност (VZG) обезбедува висока стапка на градба. Министерството за одбрана на РФ има намера целосно да ги замени сите советски радари за рано предупредување за лансирање ракети.

Антенска структура на станицата Воронеж-ДМ во Калининград, ноември 2011 година (во оваа фаза е исполнета 1/8 од патеката АФАР )

Приказна

Изградбата на радар на семејството Воронеж за системи за контрола на вселената (SKKP) и предупредување за ракетен напад (EWS) е во тек во Русија од 2005 година. Тие ќе овозможат да се врати радарската покриеност, делумно изгубена по распадот на СССР и да се заменат застарените станици Даријал и Днепр . Првата радарска станица од новата генерација „Воронеж-М“ зазеде борбена задача во населбата. Лехтуси од Ленинградската област. Во текот на пет години, седум радарски станици Воронеж лоцирани во регионите Ленинград, Калининград, Иркутск и Оренбург, како и во регионите Краснодар, Краснојарск и Алтај, презедоа од руска територија на борбена задача за радарска контрола на сите проектили. опасните области.

Дополнително, радарската контрола во утврдените области на одговорност е обезбедена и од радарот Даријал во Печора, радарот Днепр во Мурманск и Република Казахстан и радарот Волга во Република Белорусија. Во наредните години, застарените радари Днепар и Даријал ќе бидат заменети со нови станици во Воронеж. Работата на создавање на радарски станици од новата генерација е веќе во тек во Република Коми и во регионот Мурманск.

Спецификации

Радарската станица се состои од единица примопредавател со дигитална антена низа , однапред изработена зграда за персонал и неколку контејнери со електронска опрема. Дизајнот ви овозможува брзо и економично да ја надградите станицата за време на работата.

Високиот степен на фабричка подготвеност и модуларниот принцип на изградба на радарот Воронеж овозможија да се напуштат капиталните повеќекатни структури и да се изградат во рок од 12-18 месеци (радарите од претходната генерација беа пуштени во употреба за 5-9 години). Целата опрема на станицата е испорачана од производителите во дизајн на контејнери за последователно склопување на претходно бетонирани области. За време на инсталацијата на станицата Воронеж, се користат 23-30 единици технолошка опрема (радар Даријал - 4070). Потрошувачка на енергија - 0,7 MW ( Днепр - 2 MW, Даријал во Азербејџан - 50 MW). Дежурната смена е околу 15 лица [5] , вкупниот број на сервисен персонал не е повеќе од 200 специјалисти [6] .

За да се подобри професионалната обука на офицерите, борбените екипи на радарската станица за рано предупредување спроведуваат редовни обуки на дневна основа на специјализирани симулатори за обука. Со помош на специјален софтвер за борбени екипи, се симулираат најтешките услови на радарската ситуација во утврдените области на одговорност на копнените средства, при што борбените екипи работат на исполнување на строги стандарди за откривање, класификација, следење. на балистички цели и вселенски објекти и генерирање на предупредувачки информации за навремено известување до повисоките органи.точки на државната и воената управа [7] . Станицата го добила своето име по името на реката Воронеж .

Модификации

Постојат опции кои работат во метар, дециметар и сантиметар бранови должини. Мерачните радари обезбедуваат висока видливост на просторот, дециметарските обезбедуваат точно водење и контрола на противракетите [8] , сантиметарските се способни да соберат максимални информации за која било цел што паднала во областа на покривање [9] .

 • Воронеж-М (шифра GRAU : 77Я6) работи во опсегот на бранова должина на метар [10] . Опсег на откривање цел до 6000 km. Развиено во RTI im. Академик А.Л. Минтс „( Москва ). Главен проектант - В.И.Карасев .
 • Voronezh-DM (77Ya6-DM) работи во дециметарскиот опсег, со опсег до 6.000 km хоризонтално и до 8.000 km вертикално (блиску до просторот). Можност за истовремено следење до 500 објекти [11] [12] . Развиена во NPK NIIDAR со учество на RTI im. Ковачници“. Главен дизајнер - S. D. Saprykin [6] .
 • Воронеж-ВП (77Ја6-ВП) - радар со висок потенцијал VHF, развој на станицата Воронеж-М. Бројот на единиците за пренос и прием е зголемен неколку пати [13] . Потрошувачка на енергија - до 10 MW [8] . Развиена од „RTI im. Ковачници“.
 • Воронеж-СМ работи во опсег од сантиметар.
 • Воронеж-МСМ работи во два појаси одеднаш - метар и сантиметар.

Сместување

Воронеж (радарска станица) (Русија)
Красная точка
Лехтуси
Красная точка
Армавир
Красная точка
Пионер
Красная точка
поз. Мишелевка
Красная точка
Јенисејск
Красная точка
Барнаул
Красная точка
Орск
Красная точка
Воркута
Красная точка
Оленегорск
Красная точка
Севастопол
Локација на станици на мапата на Русија
Тип Локација Координати Сектор за преглед Расположението
орбити
цели
Зграда Влез Цена
опсег висина агол на височина азимут
Воронеж-М Лехтуси ,
Ленинградска област
(објект 4524, воена единица 73845)
60 ° 16'31" с. ш. 30 ° 32'45 инчи. г. H G Я O 100-4200 km [10] 150-4000 км 2-70 ° 245 - 355 ° 53-127 ° 2005-2006 година 2009 [14] или 2012 [15]
Го затвора северозападниот правец за опасни проектили наместо уништениот радио центар во Скрунда , контролирајќи го воздушниот простор од брегот на Мароко до Шпицберген [16] . Планирано е да се надгради до верзијата Воронеж-ВП способна да го контролира воздушниот простор до источниот брег на САД [8] .
Воронеж-ДМ Армавир , Краснодарска територија
(објект 1653, воена единица 41003)
44 ° 55'31" с. ш. 40 ° 59′02 ″ инчи. г. H G Я O 6000 км [10] 150-4000 км 2-60 ° 165-295 ° 34,5-145,5 ° 2006-2013 година 2009 година (1 сегмент),
2013 година (втор сегмент) [17] [18]
2,85 милијарди рубли
Два сегменти: првиот го покрива југо-западниот правец (од Јужна Европа до северниот брег на Африка ), ја замени радарската станица Днепар во Севастопол [16] ; вториот го затвора јужниот правец, ја замени радарската станица Габала [17] .
Воронеж-ДМ Пионер
(аеродром „Дунаевка“), Калининградска област
(објект 2461, воена единица 42988)
54 ° 51'26 ″ с. ш. 20 ° 10'53 ″ источно г. H G Я O 6000 км 2010-2011 година 2014 година [19] [20] 4,4 милијарди рубли
Го контролира воздушниот простор над цела Европа, вклучително и ОК [21] . Ја опфаќа зоната на одговорност на радарот „Волга“ во Барановичи и „Днепр“ во Мукачево [16] .
Воронеж-М Усоље-Сибирское
(населба Мишелевка ),
Регионот Иркутск
(објект 1944, воена единица 03908)
52 ° 51'19 ″ с. ш. 103 ° 13'59 ″ Е г. H G Я O 6000 км 2010—2014 [22] [23] 2015 година [20]
Ја контролира територијата од западниот брег на САД до Индија. Полето на антената е двојно поголемо од Лехтусински - 6 делови наместо три, што го проширува видното поле до 240 степени во азимут. Ја заменува радарската станица Днепар.
Воронеж-ДМ Јенисејск
(населба Уст-Кем ),
Краснојарскиот регион
(објект 7345, воена единица 84685)
58 ° 30'22 ″ с. ш. 92 ° 02'42 ″ инчи. г. H G Я O 4200 км 2012-2015 година 2017 година [24] [25]
Го затвора североисточниот правец [26] . Од 2015 година работи во пробна работа [25] . Пуштен е во функција од 2017 година [24] .
Воронеж-ДМ Барнаул
(населба на младоженци ),
Регионот Алтај
(објект 4550, воена единица 84686)
53 ° 08′24 ″ с. ш. 83 ° 40'51 ″ инчи. г. H G Я O 4200 km [27] 2013-2015 година 2017 година [20] [24] [28] 1,5 милијарди рубли [27]
Го затвора југоисточниот правец [10] . Пуштен е во употреба во 2017 година [24] .
Воронеж-М Орск ,
Регионот Оренбург
(објект 7357)
51 ° 16'27 ″ с. ш. 58 ° 57'34 инчи. г. H G Я O 6000 км 2013-2015 година 2017 година [24] [28] [29] [30]
Го контролира секторот од пустината Такламакан до брегот на Средоземното Море [13] . Ја заменува радарската станица Днепар во Казахстан. Од 2015 година, таа работи во тест режим за следење балистички цели [31] . Пуштен е во употреба во 2017 година [24] .
Воронеж-СМ Воркута
(населба Воргашор ),
Република Коми
67 ° 36′50 ″ с. ш. 63 ° 45'19 ″ инчи. г. H G Я O 6000 км 2015-2017 година 2022 година (план) [9] [32]
На 24 септември 2015 година се одржа церемонијата на поставување на комеморативна капсула во првиот камен од радарската основа [33] .
Воронеж-ВП Оленегорск
(населба Протоки ),
Регионот Мурманск
68 ° 03'49 ″ с. ш. 33 ° 59′12 ″ инчи. г. H G Я O 2017-2019 [34] [35] 2022 година (план) [32]
Ќе го замени комплексот „Днепар“ / „ Даугава “, кој го контролира северозападниот правец [34] .
Воронеж-СМ Севастопол
( Ртот Херсонесос )
44 ° 34'55 ″ с. ш. 33 ° 23'27 ″ инчи. г. H G Я O 2024 година (план) [36]
Ќе ги прошири можностите на радарската станица Воронеж-ДМ во Армавир [9] .

исто така види

 • Днестро “, „ Дариал “, „ Волга “ - застарени советски станици со слична намена.
 • Витим е проект на перспективна радарска станица за слична намена.
 • Дунав “ и „ Дон-2Н “ - радарско откривање и водење на противракетната одбрана на Москва.
 • Дуга “ е експериментална SPRN станица над хоризонтот.

Белешки (уреди)

 1. 1 2 Радар „Воронеж“, радар за рано предупредување со висока достапност . Електронска референтна книга „оружје на Русија“. Преземено на 27 август 2009 година. Архивирана на 27 февруари 2012 година.
 2. ↑ Радари над хоризонтот Архивирана копија од 20 јули 2018 година во Wayback Machine // Загриженост „RTI Systems“
 3. Гарантираме целосна покриеност // „Воено-индустриски курир“ бр. 51 (417), 28 декември 2011 година.
 4. Радарската станица Калининград презеде борбена должност // Lenta.ru (29 ноември 2011 година)
 5. Јуриј Гаврилов, Нападот нема да биде дозволен // Росискаја газета - Федерално издание бр. 5974, 28 декември 2012 година
 6. 1 2 Секој ќе види шест илјади километри // „Росискаја газета“: специјален проект „Руско оружје“ (24 февруари 2016 година)
 7. Во вооружените сили на РФ, три најнови радарски станици Воронеж презедоа борбена должност . Одделение за информации и масовни комуникации на Министерството за одбрана (20.12.2017). Преземено на 20 декември 2017 година.
 8. 1 2 3 Сичев Василиј. Долг дострел „Воронеж“ . Lenta.ru (12 декември 2011 година). Датум на лекување: 25.08.2017 г.
 9. 1 2 3 Покријте од југ: Русија ќе го инсталира најновиот високопрецизен радар на Крим . РИА Новости (15 август 2017 година)
 10. 1 2 3 4 Следниот радар „Воронеж-ДМ“ ќе ја преземе експерименталната борбена должност // ИА „Оружје на Русија“ (17 јули 2014 година)
 11. Задачата за брзо распоредување на радар во Русија е изводлива, според ВКО . РИА Новости (1 декември 2011 година).
 12. Радарска станица ВЗГ „Воронеж ДМ“ . Концернот „РТИ системи“. Преземено на 30 јануари 2011 година. Архивирана на 27 февруари 2012 година.
 13. 1 2 Михаил Ходаренок. Очи за нуклеарна војна . РИА Новости (02.01.2017).
 14. Дмитриј Григориев. Во Ленинградската област, ултрамодерна радарска станица „Воронеж“ во состојба на готовност . Росискаја газета (23 декември 2009 година). Датум на лекување: 2 септември 2010 година.
 15. Радарска станица од новата генерација презеде борбена должност во регионот Ленинград . РИА Новости (11.02.2012). Датум на лекување: 25.08.2017 г.
 16. 1 2 3 Известија: Русија го обновува „антиракетниот чадор“ // „Погледни“ (11.08.2011)
 17. Радарската станица 1 2 во Армавир презеде борбена должност // „ Росискаја газета “ (6 јуни 2013 година)
 18. Владимир Путин го посети Централното командно место на вооружените сили на Русија // ТРК „Ѕвезда“ (6 јуни 2013 година)
 19. Најновата радарска станица во близина на Калининград ќе биде пуштена во употреба во 2014 година . РИА Новости (29.02.2012).
 20. 1 2 3 Генералштаб: развојот на стратешките нуклеарни сили ќе стане приоритет на Министерството за одбрана во 2015 година . ТАСС (29 декември 2014 година).
 21. Жестокиот С-400 „Триумф“ е бура со грмотевици на европскиот систем за противракетна одбрана (непристапна врска) . ТРК „Ѕвезда“ (17.08.2015). Архивирана на 4 октомври 2015 година.
 22. Во областа Усоље-Сибирское, започна изградбата на радар за предупредување за ракетен напад // Новинска агенција Телеинформ (28 декември 2010 година)
 23. 2012 година - првиот дел (видете ја статијата „Нов радар во регионот Иркутск ја презеде должноста“ )
 24. 1 2 3 4 5 6 Системот за предупредување за ракетен напад зајакнат со три нови станици
 25. 1 2 Затворете го јазот на Горбачов: што е способен новиот радар Воронеж-ДМ . РИА Новости (6 јуни 2017 година)
 26. Командантот на Воздухопловните одбранбени сили изврши увид во градежниот напредок на радарската станица Воронеж-ДМ во Јенисеиск . ЦАМТО (14 јули 2014).
 27. 1 2 Во Алтајската територија, радарската станица Воронеж-ДМ поврзана со електричната мрежа . ТАСС (25 декември 2014 година).
 28. 1 2 Новиот радар на Воронеж ги остави своите западни колеги далеку зад себе // VESTI.RU (12 февруари 2017 година)
 29. Од камен до производ. Орск радар една година подоцна Архивирана копија од 23 септември 2015 година во Wayback Machine // RTI im. Academician Mints: News (4 септември 2014)
 30. Ќе биде поставен нов пат до радарската станица во близина на Новоорск . РИА регионот Оренбург (4 октомври 2014 година).
 31. Русија стави во состојба на готовност неколку радарски станици РИА Новости (15 август 2015 година).
 32. 1 2 Во 2022 година ќе бидат пуштени во употреба нови радари во близина на Воркута и Мурманск . руски весник. Датум на лекување: 4 јануари 2020 година.
 33. Започна изградбата на радарска станица во Воркута . Комиинформ (28.09.2015).
 34. 1 2 Новата радарска станица Воронеж-ДМ ќе биде завршена до 2019 година . Интерфакс (20.07.2017).
 35. Модернизацијата на ракетните системи за рано предупредување во Северозападниот округ ќе започне во 2015 година . Lenta.ru (12 декабря 2011).
 36. Названы сроки сдачи новейшей РЛС «Воронеж» в Крыму

Ссылки