Оваа статија е меѓу добрите статии

Воронов, Николај Николаевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Николај Николаевич Воронов
Николај Воронов 2.jpg
Дата на раѓање 23 април ( 5 мај ) 1899 година ( 1899-05-05 )
Место на раѓање Санкт Петербург , Руска империја
Датум на смрт 28 февруари 1968 година ( 1968-02-28 ) (68 години)
Место на смртта Москва , СССР
Припадност СССР
Тип на војска артилерија
Години на услуга 1918-1968 година
Ранг Главен маршал на артилерија
Главен маршал на артилерија
Заповеда Артилерија на Советската армија
Битки / војни Руската граѓанска војна ,
Советско-полска војна (1919-1921) ,
Шпанската граѓанска војна ,
Советско-финска војна (1939-1940) ,
Големата патриотска војна
Награди и награди
Херојот на СССР
Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин
Редот на Ленин Редот на Ленин Орден на Октомвриската револуција Орден на Црвеното знаме
Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме Орден на Суворов I степен
Орден на Суворов I степен Орден на Суворов I степен Орден на Црвена звезда Лента на SU Медал XX години на Црвената армија на работниците и селаните.svg
SU Медал за одбрана на Ленинград лента.svg Медал „За одбрана на Москва“ SU Медал за одбрана на Сталинград лента.svg Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна 1941-1945 година“.
Лента за медал на SU Дваесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година.svg Медал „За победата над Јапонија“ SU медал во комеморација на 800-годишнината од Москва лента.svg SU медал во комеморација на 250-годишнината од Ленинградската лента.svg
SU медал 30 години советска армија и морнарица лента.svg SU медал 40 години од вооружените сили на СССР лента.svg

SU медал 50 години од вооружените сили на СССР лента.svg

Странски награди:

MN Нарачајте Sukhebator rib1961.svg Орден на Црвеното знаме (Монголија)
Орден Партизанска ѕвезда 1 клас Орден на народноослободителната ребро.png
Орден на „Крстот на Грунвалд“ 1 класа Командантски крст од редот на ренесансата на Полска
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Николај Николаевич Воронов ( 23 април [ 5 мај ] 1899 година , Санкт Петербург , Руска империја - 28 февруари 1968 година , Москва , СССР ) - советски воен водач, главен маршал на артилерија (21 февруари 1944 година), херој на Советскиот Сојуз ( 7 мај 1965 година) ... Заменик на Врховниот совет на СССР (1946-1950).

Член на граѓанските војни во Русија и Шпанија , Советско-полската , „Зимата“ и Големата патриотска војна ; учествувал во полската кампања на Црвената армија и во анексијата на Бесарабија и Северна Буковина [1] . Ја предводел артилеријата на Црвената армија за време на Големата патриотска војна и во повоените години [1] .

Рана биографија

Николај Николаевич Воронов е роден на 23 април ( 5 мај, нов стил ), 1899 година во Санкт Петербург во семејството на канцелариски работник Николај Терентјевич и Валентина Андреевна Воронов. Во ноември 1908 година, Валентина Андреевна изврши самоубиство, оставајќи ги децата да ги одгледува нивниот татко. [ извор не е наведен 204 дена ]

Воронов учел во приватно вистинско училиште, но поради финансиски проблеми го напуштил во 1914 година , а во 1915 година се вработил како технички секретар кај приватен адвокат . Во есента 1916 година, отец Николај Терентјевич Воронов беше мобилизиран во редовите на руската армија , а Н.Н. Воронов доби одговорност да се грижи за семејството.

Во 1917 година, Николај Воронов ги положи екстерните испити за уверение за зрелост. По Октомвриската револуција, работел во Државната банка .

Воена служба

Учество во граѓанските и советско-полските војни

Во март 1918 година, Воронов беше примен на 2-ри командни курсеви за артилерија во Петроград , по што есента беше назначен во резервната минофрлачка артилериска дивизија на Петроград како командант на вод на 2-та батерија , која, како дел од трупите на 15-та армија , учествувал во битки со трупите на Николај Јуденич во областа Псков [2] . Во битките со Јуденич, Воронов постојано покажувал лична храброст [3] .

Во 1919 година се приклучил на РКП (б) [2] ; меѓу оние кои го препорачаа при пристапувањето во партијата беше Матвеј Захаров [3] .

Од април 1920 година, Николај Воронов, како дел од 83- от пешадиски полк на 10-та пешадиска дивизија на 16-та армија, учествуваше во советско-полската војна [3] . Полкот на Воронов беше вооружен со топови од 76 мм наместо хаубици од 122 милиметри кои постепено беа надвор од акција. На 17 август истата година, за време на битка во селото Јузефов, Воронов добил тежок потрес на мозокот . Кога се разбудил, открил дека селото е окупирано од Полјаците, а до него бил војникот на Црвената армија Волков од неговата батерија. Борецот му помогнал на командантот да влезе во седлото, а тие се обиделе да дојдат до своето, но ноќта по грешка паднале на локацијата на непријателот. Поради потрес на мозокот Воронов не можел да го контролира коњот и бил заробен. За време на заробеништво, тој претрпелпневмонија , еризипел , тифус и двапати сакал да си ги ампутира нозете [3] .

Во април 1921 година, Николај Воронов бил репатриран во РСФСР [4] .

Служба од 1922 до 1937 година

Во летото 1922 година, Воронов беше назначен за командант на хаубициската батерија на 27-та пешадиска дивизија Омск , а во есента 1923 година беше вклучен во списокот на студенти на Вишата артилериска командна школа [5] , по дипломирањето на кое тој продолжи да служи во истата 27-ма Омска дивизија како командант на дивизијата за лесна обука. Во овој период, Николај Воронов напиша неколку текстови во Вестник АКУКС.

На меѓуобласните маневри спроведени во летото 1926 година под раководство на началникот на Генералштабот на Црвената армија Михаил Тухачевски , Воронов се истакна, командувајќи со артилеријата на комбинираната дивизија на Белорускиот воен округ и како награда доби дозвола за следната година да полага приемни испити на Воената академија на Црвената армија. М.В. Фрунзе [6] .

Откако успешно ја одбрани својата теза во 1930 година на тема: „Влијанието на развојот на артилерија врз оперативната уметност и тактиката во Првата светска војна“, Николај Воронов дипломирал на Академијата. М.В. Фрунзе и бил назначен за командант на артилерискиот полк на 1. Московска пролетерска дивизија [4] .

Во август 1932 година, Воронов, како дел од советската воена мисија, бил испратен во Италија на воени маневри. Во 1933 година, под водство на А.И. Егоров, учествувал во развојот на вториот дел од Артилерискиот борбен прирачник [4] .

Во април 1934 година, тој беше назначен за шеф и воени комесар на 1-ви артилерија училиште во Ленинград , врз основа на 2 Петроград команда артилерија курсеви, а во 1936 година, Николај Voronov бил награден со Орден на Црвена Ѕвезда за успешно негово водство на училиштето [ 3] .

Николај Воронов во 1935 година по втор пат замина за Италија како дел од советската воена мисија, а на 11 ноември истата година му беше доделен чин „ командант на бригадата “. Кон крајот на 1936 година бил испратен во Шпанија , каде во тоа време имало граѓанска војна . Под псевдонимот „Волонтер Волтер“ [1] работел како висок советник за артилерија под водство на републиканските сили и бил одговорен за координација на акциите, обуката и снабдувањето со артилериските единици на Мадридскиот фронт.

Искуството стекнато за време на Шпанската граѓанска војна го убеди Николај Воронов дека мислењето дека артилеријата го изгубила своето поранешно значење во претстојната војна е погрешно [3] .

Според сеќавањата на високите советници, Воронов бил одликуван со Ордените на Ленин и Црвеното знаме за време на неговиот престој во Шпанија [7] .

Во јуни 1937 година бил повикан во Москва [6] .

Началник на артилерија на Црвената армија (1937 - 1940)

За време на битките на Калхин Гол. Од лево кон десно: Д. Н. Nikishev , Н. Н. Voronov, Г. К. Zhukov .
Орден на Црвеното знаме

Враќајќи се во Москва, Воронов на 20 јуни 1937 година беше унапреден во вонреден чин „ командант на корпус “ и назначен за началник на артилерија на Црвената армија , заменувајќи го командантот на дивизијата Н.М. Роговски , кој беше застрелан во случајот Тухачевски на 10 септември 1937 година. [6] .

Откако ја презеде функцијата началник на артилерија на Црвената армија, Николај Воронов започна да работи на модернизирање на артилеријата на Црвената армија, а веќе во ноември 1937 година, на масата на народниот комесар за одбрана Климент Ефремович Ворошилов, имаше меморандум со широка програма за опремување на артилерија со опрема за извидување, создавање нова звучно-метричка станица за откривање, подобрување и развој на нови модели на артилерија со тешка и висока моќност, развој на противвоздушна и самоодна артилерија и развој на механички влечни средства [1] . Наскоро Воронов беше вклучен од Народниот комесаријат за одбрана во комисијата што развиваше „систем за артилериско вооружување“ сличен на програмата за вооружување на Црвената армија на секое командно и контролно ниво. Николај Воронов го финализираше нацртот на артилерискиот борбен прирачник, со што помогна да се зајакне централизацијата во артилериското управување и да се ослободи проектот од недоверба поради фактот што лицето задолжено за документот беше потиснато во 1938 година .

На крајот на јули 1938 година, Воронов отиде како дел од специјалната комисија на Народниот комесаријат за одбрана во областа на битките кај езерото Хасан со цел да ја провери борбената обука на трупите на Далечниот источен воен округ долж граница од Благовешченск до островот Руски , а во јуни 1939 година бил испратен во областа на битките на Калхин Гол да ја води артилеријата на Првата армиска група на сили [2] . За настаните Калхин-Гол беше награден со вториот Орден на Црвеното знаме .

Во есента 1939 година, Воронов беше вклучен во координирање на дејствата на артилеријата на Белорускиот воен округ во полската кампања на Црвената армија , при што доживеа тешка сообраќајна несреќа [8] . Тој бил спасен од чудо - метален дел што го удрил во градите го оттргнал масивниот метален молив од неговото срце , што му го подарила Долорес Ибарури во Шпанија [3] . Сепак, како резултат на несреќа, тој доби потрес на мозокот , фрактура на четири ребра и повеќе повреди на гастроинтестиналниот тракт (не го споменува последниот Воронов во своите мемоари, и покрај фактот што тие последователно периодично потсетуваа на себе со тешки болка) [3] .

Во ноември 1939 година, како дел од комисијата на Народниот комесаријат за одбрана, тој ја провери подготвеноста за војна со Финска на трупите на воениот округ Ленинград , а за време на советско-финската војна ги предводеше артилериските единици [1] , главно од 7-та армија , која учествува во пробивот на линијата Манерхајм . Во 1940 година, Николај Воронов беше награден со вториот Орден на Ленин за успесите на артилерија.

Со воведувањето на генералните чинови во Црвената армија , на 4 јуни 1940 година, Николај Воронов го добил чинот артилериски генерал-полковник [2] . Во средината на јуни извршил контрола над дејствата на артилеријата на Киевскиот специјален воен округ за време на анексијата на Бесарабија и Северна Буковина [5] .

По наредба на Народниот комесар за одбрана од 13 јули 1940 година, функцијата началник на артилерија беше елиминирана и беше воведена функцијата прв заменик началник на Главната артилериска управа за борбена обука, на која беше назначен Николај Воронов [5] . На оваа функција, тој стана подреден на заменик-народниот комесар за одбрана, маршал Григориј Кулик , со кого во тоа време веќе имаше многу тешки односи.

1941 година

На 19 јуни 1941 година, Воронов беше префрлен на функцијата началник на Главната дирекција за воздушна одбрана , која лично беше подредена на Народниот комесар за одбрана [2] .

Во раните денови на Големата патриотска војна , генерал-полковникот Воронов ја зајакнува одбраната на Москва , расклопувањето на резервни делови за воздушна одбрана на важни објекти и ангажирање на воздушната одбрана и воздушните сили .

На 19 јули 1941 година, Николај Воронов бил назначен на обновеното место началник на артилерија на вселенското летало (ГУНАРТ КА) [9] [10] [11] , а веќе на 20 јули добил задача да замине во областа на операцијата Елнинск да работи на организирање противтенковски артилериски акции. Со напорите на Николај Воронов, артилериските парчиња со голема и посебна моќ се повлекуваат од областите на офанзивата на германските трупи кон задниот дел, чие производство е прекинато.

По враќањето во Москва, Воронов, заедно со началникот на артилерија на Резервниот фронт, Леонид Говоров, развија детални инструкции за артилерија против тенковите Вермахт , кои наскоро беа испратени во форма на директива на Главниот штаб на командата до трупите. Истовремено со функцијата началник (командант) на артилеријата на Црвената армија, од септември 1941 година до 20 мај 1943 година, тој беше заменик народен комесар за одбрана на СССР [12] .

Воронов в составе специальной комиссии ГКО СССР выехал в Ленинград для построения противотанковой обороны и организации боевой деятельности артиллерии фронта и войск ПВО. Стараниями Воронова, стремившегося к усилению централизации в управлении артиллерией, в сентябре ГАУ вошло в подчинение начальника артиллерии РККА, также был создан Штаб артиллерии РККА во главе с генерал-майором Иваном Алексеевичем Суслопаровым .

Через некоторое время после возвращения в Москву, в середине сентября Николай Воронов по просьбе Военного совета Ленинградского фронта был вновь направлен в Ленинград, где оказывал помощь командованию фронта в проведении частных наступательных операций.

После возвращения в конце сентября в Ставку занимался боевой готовностью частей и соединений Московского резервного фронта , а также работал над формированием и комплектацией противотанковых артиллерийских полков, предназначенных для обороны Москвы . 13 октября Николай Воронов был вновь направлен на Ленинградский фронт для организации действий артиллерии фронта во время наступления с целью прорыва блокады Ленинграда в районе Невской Дубровки . Кроме прорыва блокады, Воронов занимался управлением контрбатарейной борьбой, обеспечением в городе артиллерийского производства и организацией противовоздушной обороны дороги жизни вплоть до отъезда в Москву 5 декабря. [13]

1942 год

После возвращения в Ставку Воронов занимался вопросами по снабжению, комплектованию, организации и координации действий артиллерийских частей на участках зимнего контрнаступления советских войск. В своём докладе к Сталину от 28 февраля 1942 года Николай Воронов поставил вопрос о войсковой ПВО , которая с ноября 1941 года осталась без руководства. 2 июня 1942 года приказом НКО все действовавшие в составе фронтов наземные подразделения и части ПВО были подчинены начальнику артиллерии РККА, а также начальникам артиллерии фронтов и армий.

По заданию Ставки Воронов в начале июня принимал участие в подготовке и проведении частных наступательных операций на левом фланге Западного фронта , которые осуществлялись 1-й , 6-й и 61-й армиями, а в июле выехал в район боёв на Сталинградском направлении для проверки боевой готовности и оказания помощи отступающим 62-й и 64-й армиям [14] .

Вместе с Климентом Ворошиловым и Борисом Шапошниковым Николай Воронов в середине августа представлял СССР на консультационных переговорах с английской военной делегацией, состоявшихся в рамках визита Уинстона Черчилля в Москву [14] . В сентябре Воронов сопровождал Александра Василевского в поездке по Юго-Западному , Сталинградскому и Донскому фронтам. На основе полученных с фронтов сведений была начата разработка операции «Уран» , в ходе которой на начальника артиллерии и штаб артиллерии РККА возлагалась задача по планированию артиллерийской подготовки, артиллерийского сопровождения, снабжения артиллерии и расчёта её потребности в боеприпасах [14] . После утверждения плана операции Воронов работал с начальниками артиллерии фронтов и непосредственно контролировал подготовку армейских частей к проведению наступления, а в дни проведения операции находился на командно-наблюдательном пункте 21-й армии , где контролировал действия артиллерии армии и руководил допросами пленных.

По инициативе Воронова народный комиссар обороны 31 октября издал приказ о создании артиллерийских дивизий резерва Верховного Главнокомандования. В конце ноября Воронов совместно с А. М. Василевским и А. А. Новиковым провёл рекогносцировку района среднего Дона перед наступательной операцией [14] .

С 16 по 19 декабря Воронов занимался координацией артиллерии частей Юго-Западного и Воронежского фронтов, задействованных в этой операции, а 19 декабря был откомандирован на Донской фронт для помощи в разработке и осуществлении операции по ликвидации Сталинградской группировки немецких войск . Руководимые им силы ПВО фронта осуществляли воздушную блокаду окружённой группировки противника [15] .

19431944 годы

Допрос Фридриха Паулюса Николаем Вороновым (по центру) и Константином Рокоссовским (слева)

10 января 1943 года после мощной артиллерийской подготовки была начата операция «Кольцо» , и за эту операцию Воронов был награждён орденом Суворова I степени . 18 января Воронову было присвоено высшее воинское звание артиллерии — « Маршал артиллерии » [4] .

31 января в ходе сражения генерал-фельдмаршал Фридрих Паулюс сдался в плен советским войскам, и Воронов лично руководил допросом пленённого немецкого военачальника. Воронов в начале февраля был откомандирован на Северо-Западный фронт с целью оказания помощи в подготовке и проведении 2-й Демянской наступательной операции .

С апреля командующему артиллерии РККА было передано командование над гвардейскими миномётными частями (ГМЧ) [16] , которые до этого были подчинены непосредственно Ставке , а самоходная артиллерия, вопреки протесту Воронова, была переведена под командование бронетанковых войск .

Николай Воронов с мая по июнь 1943 года контролировал формирование первых пяти артиллерийских корпусов прорыва, а с 5 июля выполнял роль представителя Ставки при командующем Брянским фронтом , а также проверял подготовку артиллерии фронта к проведению Курской операции .

3 августа Воронов был откомандирован на Западный фронт для контроля за подготовкой и проведением Смоленской наступательной операции .

30 августа по приказу Ставки Воронов был направлен с проверкой в войска Калининского фронта . С 20 октября координировал действия 1-го и 2-го Прибалтийского , а также Западного фронтов.

В начале 1944 года по состоянию здоровья Воронов вынужден был сложить с себя полномочия представителя Ставки и вернуться в Москву для лечения. Затем руководил секретной переброской боеприпасов, средств артиллерийского снабжения и орудий особой мощности в войска Дальневосточного фронта [6] .

21 февраля Николаю Воронову было присвоено воинское звание « Главный маршал артиллерии » [6] .

Интересен тот факт, что в годы войны будучи командующим артиллерии РККА, Воронов считал недопустимым борьбу пехоты с танками, по его мнению, с танками должны бороться свои же танки, противотанковая авиация и артиллерия. Прямая атака пехоты на танки (особенно в начале войны) приводила к катастрофическому расходу живой силы, в то время гранатомётов и противотанковых ружей было крайне мало, к тому же их использование требовало обученного расчёта солдат, в итоге основным способом борьбы были мины и связки гранат, кидаемые солдатом под гусеницы танков. Маршал всячески противился развитию в РККА пехотных противотанковых средств (противотанковых ружей, гранатомётов) и активно добивался насыщения стрелковых полков и дивизий противотанковыми пушками.

После войны

В мае 1946 года Воронов инициировал создание Академии артиллерийских наук , первым президентом академии стал Анатолий Благонравов . В том же году Воронов был избран депутатом Верховного Совета СССР [5] .

Наряду со многими выдвинувшимися в годы войны полководцами, Николай Воронов в марте 1950 года был освобождён от занимаемой должности [5] и находился в распоряжении военного министра СССР. В декабре 1950 года был избран на пост президента Академии артиллерийских наук , вице-президентом которой в то время был генерал-полковник артиллерии А. Ф. Горохов .

В октябре 1953 года, в связи с прекращением существования Академии, был назначен на должность начальника Военной артиллерийской (командной) академии имени М. И. Калинина в Ленинграде [4] . В течение шести лет существования академии там были проведены многочисленные исследования, в том числе и по стрельбе баллистическими ракетами и управлению артиллерийским огнём специальными приборами [17] .

С октября 1958 года переведён в состав Группы генеральных инспекторов Министерства обороны СССР по состоянию здоровья [5] , где состоял вплоть до своей смерти.

Указом Президиума Верховного Совета СССР от 7 мая 1965 года « за умелое руководство войсками, мужество, отвагу и героизм, проявленные в борьбе с немецко-фашистскими захватчиками, и в ознаменование 20-летия победы советского народа в Великой Отечественной войне 1941—1945 гг. » главному маршалу артиллерии Воронову Николаю Николаевичу присвоено звание Героя Советского Союза с вручением ордена Ленина и медали «Золотая Звезда» [18] .

В последние годы вёл работу по военно-патриотическому воспитанию молодёжи [19] . 23 февраля 1968 года Николай Воронов был прооперирован в связи с обнаружением злокачественной опухоли , а 28 февраля скончался, не приходя в сознание. После смерти был кремирован, прах со всеми почестями захоронен у Кремлёвской стены [4] .

Личная жизнь

Круг интересов Николая Воронова был обширным: от искусства и литературы до спорта .

В 1920-х годах Воронов играл вратарём в армейской футбольной команде Москвы и затем академии, а затем всю жизнь был страстным болельщиком футбола (болел за команду ЦДКА , которой он всё время помогал [20] ) и шахмат , а также активным участником спортивной охоты и рыбной ловли. Воронов научился играть в футбол ещё в детстве, когда его семья жила в Удельном в Петрограде, где летом тренировалась команда иностранцев, живших в Петрограде [3] .

Семья

Отец — Николай Терентьевич Воронов родился в семье повара. Образование получил в Петрограде для службы в качестве конторщика. Сочувствовал социал-демократам . После революции 1905 года потерял работу, и в течение последующих трёх лет был безработным. Осенью 1916 года его мобилизовали в ряды российской армии. После Февральской революции вернулся в Петроград в качестве делегата полкового солдатского комитета [3] . После гражданской войны работал учителем в Ленинграде . Мать — Валентина Андреевна Воронова [3] .

У Воронова были две сестры — Варвара и Валерия [21] .

Жена — Нина Сергеевна [22] . Их общий сын — Владимир Воронов , кандидат военных наук [21] , советский геолог, открывший на Полярном Урале ензорит [23] ; сыграл роль своего отца в киноэпопее « Блокада » (СССР, 1973-1977).

Отзывы о Н. Н. Воронове

Можно сказать, что благодаря Н. Н. Воронову решилось важное дело, которое стопорилось на двух крупнейших заводах в течение нескольких месяцев. Хорошо и по-деловому решались вопросы вместе с Н. Н. Вороновым, который подходил всегда внимательно, разумно. Он был человеком большой культуры, простым, умевшим относиться с уважением и доверием к производственникам артиллерии… Руководители артиллерийских заводов со своей стороны любили и уважали Н. Н. Воронова, который всегда был отзывчив к делам артиллерийских заводов

В кабинете Сталина я часто встречал Н. Н. Воронова. Этот видный специалист, возглавлявший в годы Великой Отечественной войны артиллерию Красной Армии, уже тогда начал заметно выдвигаться. Мне это нравилось. В Испании я убедился в отличных боевых качествах и широких познаниях Николая Николаевича, охотно прибегал к его консультациям. Во время финской кампании, где артиллерия сыграла особенно существенную роль, его советы в целом, как и распоряжения по артиллерийской линии в частности, всегда были кстати и серьёзно помогли общему делу.

Хочу сказать здесь несколько слов о Главном маршале артиллерии Н. Н. Воронове. Моё знакомство с ним произошло в начале 30-х годов… Николай Николаевич часто заглядывал в инспекцию артиллерии, входившую в состав нашего управления…. Все мы видели в Н. Н. Воронове отличного специалиста, практика — артиллериста, прекрасно разбиравшегося и общевойсковых вопросах. Затем он был откомандирован в Испанию, а по возвращении оттуда был назначен командующим артиллерией Красной Армии.
Особенно близко я познакомился с ним в годы войны. Оставаясь командующим артиллерии , Н. Н. Воронов часто направлялся на различные фронты в качестве представителя Ставки. Верховный Главнокомандующий не без основания доверял ему, считая его крупным военным специалистом, обладающим серьёзным боевым опытом. Николай Николаевич внес немалый вклад в разработку и проведение ряда ответственных операций. Большую роль сыграл он и в подготовке кадров командного состава советской артиллерии, в совершенствовании и создании новых образцов артиллерийского вооружения и боевой техники, а также в развитии тактики боевого применения этого могучего рода войск, сыгравшего неоценимую роль в годы Великой Отечественной войны. Н. Н. Воронов пользовался заслуженным авторитетом в Вооружённых Силах. Все знавшие его относились в нему с огромным уважением….

Дважды Герой Советского Союза Маршал Советского Союза Василевский А. М. Дело всей жизни. Издание второе, дополненное. - М: Издательство Политической литературы, 1975. С. 289.

Воинские звания

Награды

Сочинения

 • Воронов Н. Н. Советская артиллерия в Великой Отечественной войне. — М. , 1946.
 • Воронов Н. Н. На службе военной . — М. : Воениздат , 1962.
 • Воронов Н. Н. Полководцы и военачальники Великой Отечественной войны.

Увековечение памяти

Почтовый конверт. СССР, 1979 год

В кинематографе

Примечания

 1. 1 2 3 4 5 Николай Уфаркин. Биография Н. Н. Воронова на сайте «Герои Страны» . Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 2. 1 2 3 4 5 сайт www.victory.mvk.ru (недоступная ссылка) . Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 3. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Ф. Самсонов. Биография Н. Н. Воронова, составленная Ф. Самсоновым . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 4. 1 2 3 4 5 6 Воронов Николай Николаевич. Маршал артиллерии СССР . Биография . okp.mil.ru . Министерство Обороны Российской Федерации . Дата обращения: 20 июля 2020.
 5. 1 2 3 4 5 6 Редактор — Вячеслав Румянцев. Биография Н. Н. Воронова на сайте «hrono.ru» (php). Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 6. 1 2 3 4 5 Владимир Дайнес. Талант от артиллерии (shtml) (недоступная ссылка) . «Гвардия России» (июнь 2004). Дата обращения: 3 февраля 2010. Архивировано 23 октября 2013 года.
 7. авторы написаны на первой странице. 6 номер журнала «Военно-Исторический журнал» (pdf). журнал «Военно-Исторический журнал» (2005). Дата обращения: 7 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 8. группа авторов . «Первый маршал из ПВО» (недоступная ссылка) . Из книги «Звезды противовоздушной обороны России» . Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 9. Постановление ГОКО № 200 от 18.07.1941 г. и Приказ НКО СССР от 19.07.1941 г.
 10. 8.11.1942 г. Приказом НКО СССР начальник артиллерии КА переименован в командующего артиллерии КА, а ГУНАРТ КА — в УКАРТ КА.
 11. ПРИКАЗ О ВОССТАНОВЛЕНИИ ДОЛЖНОСТИ НАЧАЛЬНИКА АРТИЛЛЕРИИ КРАСНОЙ АРМИИ . bdsa.ru. Дата обращения: 6 февраля 2020.
 12. Печенкин А. А. Нарком обороны СССР И. В. Сталин и его заместители. // Военно-исторический журнал . — 2005. — № 8. — С.23, 27.
 13. Воронов Н. Н. В трудные времена. // Военно-исторический журнал. — 1961. — № 9. — С.62-76.
 14. 1 2 3 4 Н. Н. Воронов. мемуары Н. Н. Воронова . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 15. Н. Н. Воронов. Мемуары Н. Н. Воронова, раздел «Операция Кольцо» . Дата обращения: 15 февраля 2010.
 16. Постановление ГОКО № 3266сс от 29.04.1943 г.
 17. сайт secondworldwar.ru . Дата обращения: 18 февраля 2010. (недоступная ссылка)
 18. Указ Президиума Верховного Совета СССР от 7 мая 1965 года № 3555-VI «О присвоении звания Героя Советского Союза маршалам, генералам и адмиралам Вооружённых Сил СССР» // «Ведомости Верховного Совета СССР». — 1965. — № 19 (1262). — Ст.264.
 19. проект «Наша Победа» (недоступная ссылка) . Дата обращения: 15 февраля 2010. Архивировано 16 августа 2011 года.
 20. Глава 9. Единственные. // Симонян, Никита Павлович. Книга Футбол — только ли игра? (Лит. запись Т. Александровой) М.: Молодая гвардия, 1989. — 287 с. (недоступная ссылка) . Дата обращения: 24 апреля 2017. Архивировано 25 апреля 2017 года.
 21. 1 2 Константинова В. Струги Красные. (недоступная ссылка) . Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 сентября 2015 года.
 22. В. И. Казаков . Воспоминания маршала В. И. Казакова . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 23. Попов М. Ензорит — порода-эндемик ЯНАО // Уральский следопыт. — 2020. — № 5 (755). — С. 24.
 24. Постановление СНК СССР № 2484 от 26.11.1935 г.
 25. Постановление СНК СССР № 0603/п от 20.06.1937 г.
 26. Постановление СНК СССР № 386 от 23.03.1940 г.
 27. Постановление СНК СССР от 4.06.1940 № 945
 28. Большая советская энциклопедия , 3 изд.
 29. энциклопедия Санкт-Петербурга . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 30. улица Воронова в Донецке . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 31. ул. им. маршала Воронова в Волгограде . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 32. проект «Яндекс.Карты» . Дата обращения: 22 февраля 2010.
 33. алфавитный каталог улиц Пензы . Дата обращения: 22 февраля 2010. Архивировано 27 августа 2011 года.
 34. Пензенский артиллерийский инженерный институт (недоступная ссылка — история ) . Официальный сайт Министерства обороны Российской Федерации . Дата обращения: 1 февраля 2010. (недоступная ссылка)
 35. Новости Минобороны России " В стране " 18.11.2016 " У Кремлевской стены состоялось торжественное возложение венков к урнам с прахом главных маршалов артиллерии Николая Воронова и Митрофана Неделина
 36. Cын Николая Николаевича Воронова

Документы

Литература

Ссылки