Војници (сила)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Трупи ( Силес ) е колективно име за воени единици , формации и здруженија и други постојани или привремени воени формации , врз основа на припадноста или заедницата на задачи [1] [2] [3] .

Употреба на терминот

Постојат разлики во употребата на поимите војска и сила [4] .

Војници

Дефиницијата за војници се користи во следниве случаи [1] [5] [6] :

 • во име на борбеното оружје:
 • општо име на оперативни и територијални здруженија:
 • врски и синдикати дизајнирани за специфични задачи:
 • Посебни сили;
 • командни трупи;
 • покривање на трупи;
 • други.
 • за формации кои не се дел од вооружените сили, се користи и терминот војници:

Сили

Дефиницијата за сила се применува во следниве случаи [1] [4] [6] [7] :

 • општото име на државната армија:
 • воен естаблишмент;
 • сили за самоодбрана.
 • името на некои гранки на вооружените сили:
 • воздушни сили;
 • поморски сили;
 • копнените сили.
 • стратешки здруженија на вооружените сили:
 • имиња на видовите сили на флотата:
 • подморнички сили;
 • површински сили;
 • силите за воздушна одбрана на флотата.
 • општото име на формациите вооружени со стратешко нуклеарно оружје:
 • стратешки нуклеарни сили.
 • оперативни здруженија на авијација и морнарица:
 • воздухопловните сили на воениот округ;
 • воздухопловните сили на флотата.
 • име на постојани или привремени формации наменети за одредена задача:
 • мировни сили;
 • сили за брза реакција;
 • безбедносни сили;
 • десантни сили;
 • сили за поддршка.

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 Тим на автори. статија „Трупи (сили)“ // Воена енциклопедија / Ед. Грачева П.В. - М .: Воениздат , 1997 .-- Т. 2. - С. 247 .-- 544 стр. - 10.000 примероци. - ISBN ISBN 5-203-00299-1 .
 2. Колектив на автори. статија „Трупи“ // Советска воена енциклопедија во 8 тома (второ издание) / Ед. Н.В.Огаркова . - М .: Воено издаваштво , 1976. - Т. 2. - С. 315-316. - 654 стр. - 105.000 примероци
 3. Колектив на автори. статија „Трупи“ // Воен енциклопедиски речник / Ед. Горкина А.П. - М .: Голема руска енциклопедија , 2001 година .-- Т. 1. - стр. 344 .-- 848 стр. - 5000 примероци. - ISBN 5-85270-219-6 .
 4. 1 2 колектив на автори. статија „Сили“ // „Поморски речник“ / ед. Чернавина В.Н. - М .: Воена издавачка куќа , 1990. - стр. 390. - 511 стр. - 100.000 примероци - ISBN 5-203-00174-X .
 5. тим од автори. статија „Трупи“ // „Поморски речник“ / ед. Чернавина В.Н. - М .: Воена издавачка куќа , 1990. - стр. 84. - 511 стр. - 100.000 примероци - ISBN 5-203-00174-X .
 6. 1 2 Колектив на автори. Поглавје 8. „Вооружени сили“ // „Војна и мир во термини и дефиниции. Воено-политички речник „/ ед. Рогозина Д.О. - М .: Издавачка куќа „Порог“, 2004. - стр. 207-240. - 624 стр. - 3000 примероци. - ISBN 5-902377-04-8 .
 7. Колектив на автори. статија „Сили“ // Воен енциклопедиски речник / Ед. Горкина А.П. - М .: Голема руска енциклопедија , 2001 .-- T. 2. - S. 548 .-- 816 стр. - 5000 примероци. - ISBN 5-85270-219-6 .

Литература

 • Тим од автори. Поглавје 8. „Вооружени сили“ // „Војна и мир во термини и дефиниции. Воено-политички речник „/ ед. Рогозина Д.О. - Москва: Издавачка куќа „Порог“, 2004. - стр. 207-240. - 624 стр. - 3000 примероци. - ISBN 5-902377-04-8 .

Врски