Силите за воздушна одбрана на СССР

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Војници за воздушна одбрана
Шеврон војници
Шеврон војници
Години на постоење 1918 (реорганизација) - 14 февруари 1992 година (реорганизација)
Земја РСФСР СССР
Подреденост Шефот на ставовите на вооружените сили (ВС) - заменик- министер за одбрана на синдикатот
Вклучено во Вооружени сили на СССР
Тип на гранка на вооружените сили
Вклучува Ракетна одбрана и противракетна одбрана трупи
Борбени авиони
Противвоздушни ракетни трупи
Радио-технички трупи
Функција воздушна одбрана на државата
Број настратешко здружување
Дислокација СССР и во странски групи сили
Учество во Руската граѓанска војна ,
Голема патриотска војна ,
Советско-јапонската војна ,
Кинеската граѓанска војна ,
Корејска војна ,
Арапско-израелска војна ,
Виетнамска војна
Команданти
Значајни команданти види § Команда на силите за воздушна одбрана
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Силите за воздушна одбрана на СССР се вид на вооружени сили во СССР .

Во сервисните и работните документи , како и во литературата, во различни години има кратенки - ВПО на вооружените сили на СССР, сили за воздушна одбрана на СССР , сили за воздушна одбрана на СССР , сили за воздушна одбрана на земјата (официјално име од 1954), сили за воздушна одбрана (официјално име од 1980 година).

Историја

Потеклото на воздушната одбрана во Руската империја

Развојот на оружјето за воздушен напад наложи да се создадат посебни контрамерки, да се развијат мерки за противвоздушна одбрана за покривање на трупите и задните објекти. До почетокот на 1914 година, во Русија беше конструиран првиот противвоздушен пиштол од 76 мм (дизајнер Лендер ), чиј досег беше 5000 метри во височина . За пукање во авиони , се користеа и топови од моделот 1900 (1902) со уреди што овозможија да се дадат агли на кревање на цевката од 50-60 степени и да се ротираат наоколу.

Со избувнувањето на Првата светска војна во 1914 година, беа создадени првите противвоздушни батерии. Ефективноста на пукањето од противвоздушни пушки се зголеми, но не ги исполни барањата за сигурна одбрана на предметите. Потрошувачката на гранати по соборен авион била 9500 во 1916 година, а 3000 гранати во 1918 година. За откривање на непријателски авиони и предупредување на цивилното население за воена опасност, беше организирана служба за воздушно набљудување, предупредување и комуникација (ВНОС). Набљудувачите на местата визуелно и звучно открија воздушно нападно оружје. Информациите за пристапот и насоката на летот на авионот беа пренесени по телефон и телеграф до командното место на противвоздушна артилерија и борбени авиони (ИА). Во 1916 година, бараж балони почнаа да се користат како средства за воздушна одбрана за заштита на големите населби. За време на Првата светска војна, за прв пат во воената практика, беа формирани принципите на воздушна одбрана на објектите на земјата и трупите , беа развиени техники и методи за борба против воздушниот непријател.

Како еден вид сили за противвоздушна одбрана за време на Првата светска војна, тие беа во повој и немаше единствена структура. На фронтовите, тие беа дел од артилеријата и беа подредени на началникот на артилерија на фронтот (армијата). Првата специјална единица за воздушна одбрана во Русија беше ПВО на Петроград и неговата околина (од мај 1915 година - ПВО на Петроград и Царско Село), ​​од моментот на нејзиното создавање на 17 ноември (30), 1914 година до 1918 година, началник беше генерал-мајор Георги Владимирович Бурман . [1]

ПВО за време на граѓанската војна

Во 1917 година, Советската Република беше соочена со задача да обезбеди сигурна заштита на градовите и војниците од воздушни напади. Во октомври 1917 година, во фабриката Путилов во Петроград беше изграден првиот оклопен воз опремен со топови за пукање во авиони. До пролетта 1918 година, Црвената армија имаше околу 200 противвоздушни артилериски батерии и 12 борбени ескадрили .

Немаше унифицирана структура за воздушна одбрана. Во мај 1918 година, беше создадена „Канцеларијата на раководителот за формирање на противвоздушни батерии“, што го означи почетокот на обидите за централно управување со формирањето на противвоздушни артилериски единици , но не и организацијата на нивната борбена употреба.

За време на Граѓанската војна , како постојана формација беше организирана постојана воздушна одбрана на Петроград. Воздушната одбрана на Петроград се состоеше од 16 противвоздушни батерии и 19 ловци од типот Sopwith Camel , систем на постови VNOS. Сите овие сили беа подредени на штабот за воздушна одбрана на Петроград. Таа го доби и првото огнено крштевање во историјата на руската воздушна одбрана, како одраз на авионските напади на армијата на генерал Н. Н. Јуденич на Петроград за време на одбраната на Петроград во 1919 година - според советските податоци, додека 4 авиони беа соборени.

Воздушната одбрана на другите градови беше создадена само како привремени формации за периодот на постоење на закана во воздухот. Значи, воздушната одбрана на Москва од 1918 до 1920 година беше формирана и распуштена три пати (во 1918 година се состоеше од 8 противвоздушни батерии и 35 ловци, кружен систем на постови VNOS и набљудувачки места). За кратко време функционираше воздушната одбрана на Кронштат , Тула , Саратов , Астрахан и Баку . Сите предмети ПВО ги имаше во својата структура единици борбени авиони, противвоздушни и теренски артилериски бараж балони и марки. [2]

Развојот на воздушната одбрана по завршувањето на граѓанската војна (1921-1940)

Организација

Во 1921 година, противвоздушната артилерија била вклучена во артилерија за специјална намена [3] . Така, единиците за воздушна одбрана во СССР престанаа да постојат. Со оглед на очигледната грешка на оваа одлука, формирањето на првите противвоздушни артилериски полкови започна во 1924 година. Полкот се состоеше од пет дивизии, со четири батерии во секоја [4] . Во 1928 година, 6-тиот оддел во седиштето на Црвената армија беше задолжен за прашањата за воздушна одбрана на Советскиот Сојуз. Организациски, секој воен округ се состоеше од неколку сектори за противвоздушна одбрана, кои, пак, беа поделени на пунктови за воздушна одбрана (градови кои требаше да бидат заштитени од воздушен напад). Шефот на пунктот за противвоздушна одбрана истовремено беше и шеф на градскиот гарнизон, шеф на секторот за воздушна одбрана беа команданти на формации за комбинирано вооружување (истовремено) [5] . Во раните 1930-ти, наместо секторите за воздушна одбрана, беа создадени независни оддели за воздушна одбрана [6] . Во 1932 година, 6-тата управа на Штабот на Црвената армија (поранешна 6-та дивизија) беше трансформирана во Дирекција за воздушна одбрана, подредена на Револуционерниот воен совет . Одделот беше предводен од началникот на воздушната одбрана на Црвената армија, подреден на Народниот комесар за воени и поморски работи . Во воените области беа создадени окружни дирекции за воздушна одбрана, подредени на командантот на воените области. Беа организирани првите противвоздушни артилериски дивизии за воздушна одбрана [7] . Во 1937 година, за да се заштитат Москва, Ленинград и Баку, беа создадени корпуси за противвоздушна одбрана, во кои беа вклучени противвоздушни артилериски дивизии, полкови за противвоздушни рефлектори, полкови VNOS, полкови со балони за бараж и митралески полкови. За одбрана на помали објекти биле формирани дивизии и бригади за ПВО [8] . По наредба на невладината организација од 14 февруари 1941 година, земјата беше поделена на зони за воздушна одбрана , географски кои се совпаѓаат со границите на воените области. Секоја област имаше по една воздушна одбранбена зона, со исклучок на северната зона , која се протегаше на два воени области одеднаш. Тие беа на чело со помошникот на окружниот командант. Зоната за воздушна одбрана била поделена на области, а оние на точки за противвоздушна одбрана [9] .

Состав и оружје

Војниците поставија балон за бараж , Москва, 20 јуни 1942 година , фотографија од Владимир Грановски.

Во октомври 1925 година, силите за воздушна одбрана имале 214 противвоздушни пушки, во октомври 1928 година - 575 [3] . Во 1930 година, имало 85 посебни единици за противвоздушна одбрана, од кои 58 биле противвоздушни артилериски единици [10] Во меѓувоените години, проблемот со опремување на војниците со оружје и воена опрема остро се појавил за СССР. Решението на овие проблеми започна во годините на воената реформа (1924-1925). Во 1924 година, во Ленинград, раководството на артилеријата усвои програма за подобрување на противвоздушната артилерија - зголемување на досегот на противвоздушните пушки во висина и дострел, зголемување на нивната ефикасност и брзина на огнот и подобрување на автоматизацијата на контролата на огнот. Работата продолжи со цел да се идентификуваат најповолните калибри на противвоздушни пушки, почнаа да се создаваат нови противвоздушни пушки од мал и среден калибар. Противвоздушната артилерија добива нови примероци на противвоздушни пушки: 76,2-мм модел 1931 година , 76,2-мм модел 1938 година , 85-мм модел 1939 година и автоматски 37-мм модел од 1939 година . Беа воведени нови системи за оружје. Војниците сега имаат детектори за звук кои работат во тандем со рефлектор - прожвук. Во 1932 година, беше усвоен ПУАЗО-1 (уред за контрола на противвоздушен артилериски оган), податоците од кои се пренесуваа на оружјата со глас или телефон, а во следните модели беше развиен синхрон систем за пренос на податоци за пукање. Во 1935 година - ПУАЗО-2, во 1939 година - ПУАЗО-3 [11] . Во 1939 година, радарот RUS-1 беше пуштен во употреба, во 1940 година - RUS-2 .

Во 1930-тите, немаше борбен авион во силите за воздушна одбрана. Единиците на воздухопловните сили можеа да бидат префрлени само во оперативна подреденост за употреба за цели на противвоздушна одбрана. Така, во 1932 година, за потребите на воздушната одбрана, требаше да користи единици на воздухопловните сили вооружени со 263 борбени авиони [7] . Во исто време, борбената авијација на воздухопловните сили продолжи да се ажурира. I-15 , I-16 , I-153 се појавија во служба , а од 1940 година - Yak-1 , MiG-3 , LaGG-3 .

Во декември 1940 година, Дирекцијата за воздушна одбрана на Црвената армија беше трансформирана во Главна дирекција на Црвената армија. 14 јануари 1941 година, началникот на државната одбрана на Црвената армија станува генерал-полковник ГМ Стерн . На 8 јуни 1941 година, Стерн беше уапсен и потоа застрелан во „ случајот на авијатичарите “.

Силите за воздушна одбрана за време на Големата патриотска војна (1941-1945)

Организација

Група насоки за противвоздушна екипа за време на одбраната на Москва , 1 ноември 1941 година , фотографија од Олег Норинг .

За време на војната, продолжија да се случуваат промени во организацијата на силите за воздушна одбрана. Во август 1941 година, дирекциите на северните , северозападните , западните , киевските и јужните зони за воздушна одбрана беа распуштени, а формациите и деловите од овие зони беа директно подредени на командата на соодветните фронтови [12] . Во ноември 1941 година, беше формирана функцијата командант на силите за воздушна одбрана на територијата на земјата (генерал-мајор М. Громадин , началник на Генералштабот, генерал-мајор Нагорни Н. Н. ) - заменик народен комесар за одбрана за воздушна одбрана [13] . Војниците за воздушна одбрана, со исклучок на трупите во Ленинградската област, беа отстранети од подреденоста на командантите на воените области и фронтови и беа подредени на командантот на трупите за воздушна одбрана. Зоните за воздушна одбрана што постоеја на територијата на европскиот дел на СССР беа распуштени и врз основа на нив беа формирани корпуси и дивизиски области. Зачувани се Трансбајкалските, Централноазиските, Закавкаските и Далечниот Исток зоните за воздушна одбрана [14] . Во првата половина на 1942 година, регионот на Московскиот корпус за воздушна одбрана со 6-тиот борбен авијациски корпус оперативно подреден на него беше трансформиран во Московски ПВО фронт [15] . Соодветно, регионите на корпусот за воздушна одбрана Ленинград и Баку беа реорганизирани во војска за воздушна одбрана, а дивизиските региони за воздушна одбрана Горки, Сталинград и Краснодар беа реорганизирани во региони на корпусот за воздушна одбрана [16] . По наредба на НКО на СССР од 22 јануари 1942 година, формациите и единиците на борбени авиони кои извршуваа мисии за противвоздушна одбрана беа префрлени во подреденост на командантот на силите за воздушна одбрана на земјата [17] [18] . Во средината на 1942 година, воздушната одбрана вклучуваше еден фронт за противвоздушна одбрана, две армии за противвоздушна одбрана и 16 региони за воздушна одбрана на корпуси и дивизии (плус зони за воздушна одбрана во азискиот дел на земјата) [19] .

Во летото 1943 година беа создадени корпусот Ростов и Краснодар и дивизиските области за воздушна одбрана Харков. Истата година беше распуштена Канцеларијата на командантот на силите за воздушна одбрана на земјата. Командата на трупите за воздушна одбрана му беше доверена на командантот на артилеријата на Црвената армија (маршал на артилерија Воронов Н.Н. ), под кој беше формиран Централниот штаб на силите за воздушна одбрана и Централниот штаб на борбената авијација за воздушна одбрана [ 19] . Силите за противвоздушна одбрана беа поделени на западен (одбрана на Мурманск, Москва, Јарослав, Воронеж и цели на фронтот) и источен (одбрана на објектите на Северен и Јужен Урал, Средна и Долна Волга, Кавказ и Закавказ) воздух. одбранбени фронтови. Армијата за воздушна одбрана на Ленинград и дивизискиот регион за воздушна одбрана Ладога останаа во оперативна подреденост на Ленинградскиот фронт; силите за воздушна одбрана во Централна Азија и на Далечниот Исток не се променија. Западниот фронт беше предводен од М. С. Громадин, Источниот фронт - Г. С. Зашихин . Борбената авијација што ја бранеше Москва беше споена во 1-та борбена армија за воздушна одбрана [20] . Во пролетта 1944 година, западниот и источниот фронт, како и Закавкаската воздушна одбранбена зона беа реорганизирани. Врз основа на нив беа формирани три фронта за воздушна одбрана: северен , јужен и транскавкаски . Одновременно корпусные и дивизионные районы ПВО переименовывались соответственно в корпуса и дивизии ПВО [21] . В декабре 1944 года вместо Северного и Южного фронтов ПВО были созданы Западный (генерал-полковник артиллерии Журавлев Д. А. ), Юго-Западный (генерал-полковник артиллерии Зашихин Г. С.) и Центральный фронты ПВО (генерал-полковник Громадин М. С.) [22] . В марте 1945 года на базе Дальневосточной и Забайкальской зон ПВО, а также перегруппированных из европейской части СССР сил ПВО создаются три армии ПВО — Забайкальская (генерал-майор артиллерии Рожков П. Ф. ), Приамурская (генерал-майор артиллерии Поляков Я. К. ) и Приморская (генерал-лейтенант артиллерии Герасимов А. В. ). Имевшиеся в зонах районы ПВО реорганизуются в корпуса и дивизии ПВО [23] .

Состав и вооружение

К началу Великой Отечественной войны в составе войск ПВО страны имелось: три корпуса ПВО, две дивизии ПВО, девять отдельных бригад ПВО, 28 отдельных зенитных артиллерийских полков, 109 отдельных зенитных артиллерийских дивизионов, 6 полков ВНОС, 35 отдельных батальонов ВНОС и другие части. Москву, Ленинград и Баку обороняли корпуса ПВО, в которых находилось 42,4 % всех батарей зенитной артиллерии среднего калибра. Дивизии ПВО прикрывали Киев и Львов. Войска ПВО насчитывали 182 тыс. человек личного состава, 3329 зенитных орудий среднего калибра, 330 зенитных орудий малого калибра, 650 зенитных пулеметов, 1500 зенитных прожекторов, 850 аэростатов заграждения, 45 радиолокационных станций. Части ВВС предназначенные дли использования в целях противовоздушной обороны состояли из 40 истребительных авиационных полков и имели около 1500 самолётов. Из этих 40 истребительных авиаполков в районе Москвы находилось 11, в районе Ленинграда и Баку по 9, в районе Киева — 4, по одному в Риге , Минске , Одессе ,Кривом Роге и Тбилиси ; 2 полка располагались в восточной части СССР. Истребители по типам распределялись следующим образом: И-15 — 1 %, Як-1 и МиГ-1 — 9 %, И-153 — 24 %, И-16 — 66 % [24] .

В 1943 году до 80 % взводов ВНОС, вооруженных РЛС, было передано из ВНОС соединениям истребительной авиации [25] . Все зенитные артиллерийские полки среднего калибра к концу 1944 года были оснащены радиолокационными станциями орудийной наводки, а прожекторные части — радиопрожекторными станциями; также во всех истребительных авиаполках ПВО имелись РЛС обнаружения и наведения. Состав зенитных артиллерийских батарей малого калибра был увеличен с 4 до 6 орудий [26] .

Примером организации ПВО крупного политического и промышленного центра являлась ПВО Москвы. Она осуществлялась 1-м корпусом ПВО и 6-м истребительным авиационным корпусом ПВО . В составе этих соединений к началу массированных налетов фашистской авиации имелось свыше 600 истребителей, более 1000 орудий среднего и малого калибров, около 350 пулеметов, 124 поста аэростатов воздушного заграждения, 612 постов ВНОС, 600 зенитных прожекторов. Наличие таких крупных сил, умелая организация управления сорвали попытки противника нанести массированные удары с воздуха. Всего прорвалось к городу 2,6 % от общего количества самолётов. Войска ПВО, оборонявшие Москву, уничтожили 738 вражеских самолётов. Кроме того, 6 истребительный авиационный корпус, нанося штурмовые удары, уничтожил 567 самолётов на аэродромах противника. В целом Войска ПВО уничтожили 1305 самолётов, в боях с наземным противником было уничтожено 450 танков и 5000 машин.

К концу Великой отечественной войны на вооружении войск ПВО СССР имелось 9800 зенитных орудий среднего калибра, 8900 малого калибра, 8100 зенитных пулемётов, 5400 зенитных прожекторов, 1400 аэростатов заграждения, 230 РЛС обнаружения, 360 РЛС орудийной наводки, 3200 истребителей [27] .

Выполняя свои задачи, войска ПВО территории страны уничтожили 7313 самолётов немецко-фашистской авиации, из которых 4168 — силами ИА, и 3145 — зенитной артиллерии, пулеметным огнём и аэростатами заграждения. Наибольшее количество самолётов противника, 33, среди зенитчиков за время боёв уничтожила 1-я батарея 93-го зенитного артполка под командованием старшего лейтенанта Геннадия Ольховикова [28] .

Свыше 80 тыс. солдат , сержантов , офицеров и генералов Войск ПВО были награждены орденами и медалями, а 92 воина удостоены высокого звания Героя Советского Союза и один — дважды. За успешные боевые действия 11 соединений и частей Войск ПВО были удостоены почётных наименовании и 29 почётного звания гвардейских.

Войска ПВО в послевоенные годы

Нарукавный знак по роду войск (службе) ЗРВ ВПВО
Почётный знак « Войска ПВО страны ».
МиГ-31 , 1989 год.

Войска противовоздушной обороныстратегическое формирование противовоздушной обороны (ПВО), вид Вооружённых Сил (ВС) Союза Советских Социалистических Республик (СССР). В ходе сокращения Советских Вооружённых сил ( 19451949 ) ВВС были разделены на:

Первый Главнокомандующий Войсками ПВО страны — Маршал Советского Союза Леонид Говоров (с 7 июля 1948 года являлся командующим войсками ПВО страны — заместителем министра обороны СССР) назначен в мае 1954 года.

Войска ПВО территории страны получили статус нового вида вооружённых сил (Войска ПВО страны) в 1954 году. Этот статус был введён специальным постановлением ЦК КПСС и СМ СССР «О безнаказанных полетах иностранных самолётов над территорией СССР» от 27 мая 1954 г. В Войска ПВО были включены все основные силы ПВО. В военных округах остались только части войсковой ПВО сухопутных соединений, а на флотах — корабельные средства ПВО. Истребительная авиация округов была в оперативном отношении подчинена Войскам ПВО. В организационную структуру Войск ПВО входили объединения (округа, армии) и соединения (корпуса, дивизии) ПВО; на момент создания 20 объединений и соединений. В состав Войск ПВО входили три рода войск: Зенитные ракетные войска (ЗРВ), Истребительная авиация (ИА) и Радиотехнические войска (РТВ) [29] .

Для подготовки командных кадров нового вида вооружённых сил в 1956 году в г. Калинин (ныне Тверь) была создана Военная командная академия противовоздушной обороны (сегодняшнее наименование — Военная академия воздушно-космической обороны им. Жукова). Научное обеспечение деятельности осуществлялось созданным в 1957 году единым комплексным научно-исследовательским институтом НИИ-2 ПВО (впоследствии — 2-й ЦНИИ МО ), также находящимся в Калинине [29] .

В 1960 году 20 объединений и соединений ПВО подверглись укрупнению до 13, в том числе два округа ПВО, пять армий ПВО и шесть корпусов ПВО. Корпуса и дивизии ПВО после реорганизации получили смешанный состав, рода войск были представлены в них на полковом уровне [29] .

В 1967 году был создан новый род войск — Войска противоракетной и противокосмической обороны (Войска ПРО и ПКО).

В СССР имелось два округа ПВОМосковский и Бакинский . В ходе спорной реорганизации 1979—1981 годов, идею которой выдвинул начальник Генерального штаба ВС СССР Н. В. Огарков , войска ПВО попали под бо́льшую зависимость от командования ВВС. Территория страны была вновь разделена на внутренние и приграничные районы, Бакинский округ и пять отдельных армий ПВО (в Минске, Ленинграде, Киеве, Архангельске, Хабаровске), прикрывавшие приграничные районы, были расформированы, входившие в них корпуса и дивизии ПВО были переподчинены военным округам, а истребительные авиаполки из этих соединений были выведены и переданы в состав ВВС военных округов. Однако уже в начале 1986 года эта реорганизация была признана неудачной, расформированные армии ПВО были восстановлены, а вместо Бакинского округа была создана 19-я отдельная армия ПВО со штабом в Тбилиси [29] .

Войска ПВО в боевых действиях в послевоенный период

В послевоенный период войска ПВО СССР несли боевую службу по охране и обороне воздушных границ СССР. В условиях « Холодной войны » количество нарушений воздушного пространства страны и попыток таких нарушений исчислялось сотнями. Кроме того, подразделения войск ПВО страны участвовали и в боевых действиях во время следующих вооружённых конфликтов:

Корейская война

В период с 1 ноября 1950 года по 27 июля 1953 года в обороне воздушного пространства КНДР принимал участие 64-й истребительный авиационный корпус , в состав которого поочерёдно входили 3 авиационные дивизии ПВО и 4 зенитные артиллерийские дивизии .

Арабо-израильская война

Боевые действия в Египте

В период с 13 января 1970 года по 16 июля 1972 года в ходе Войны на истощение в обороне воздушного пространства Египта ( АРЕ ) принимала участие 18-я особая зенитно-ракетная дивизия , имевшая на вооружении комплексы С-125 .

Боевые действия в Сирии

В период с начала 1973 по конец 1975 года в обороне воздушного пространства столицы Сирии ( САР ) города Дамаск принимал участие 716-й зенитно-ракетный полк 24-й Железной Самаро-Ульяновской мотострелковой дивизии , имевший на вооружении ЗРК «Квадрат» .

В период с января 1983 года по июль 1984 года воздушное пространство Сирии обороняли 220-й зенитно-ракетный полк и 231-й зенитно-ракетный полк , имевшие на вооружении комплексы С-200 .

День войск ПВО

Установлен Указом Президиума Верховного Совета СССР от 1 октября 1980 года. Отмечается во второе воскресенье апреля.

Командование Войск ПВО

Главнокомандующие Войсками ПВО

Начальники 6-го Управления Штаба РККА, начальники Управления ПВО (1932—1940), начальники Главного управления ПВО (1940—1941), командующие (1941—1955), главнокомандующие (1955—1998) [30] .

Члены Военного совета Войск ПВО

Начальники Главного штаба Войск ПВО

Структура

Главкомат ПВО (Москва)

Вооружение и военная техника (ВВТ)

1987 год [32]

Самолеты ПВО
Наземные системы ПВО

Советская авиация ПВО к 1990 году [33]

Наименование Фото Страна-производитель Назначение Количество Комментарий
Истребительная авиация
Су-27 Сухой Су-27-30-32-34-35-37, Прочее - Россия -RP39802.jpg Флаг СССР Многоцелевой истребитель 160 Советский многоцелевой высокоманёвренный всепогодный истребитель четвёртого поколения, разработанный в ОКБ Сухого и предназначенный для завоевания превосходства в воздухе.
Су-15 Сухой Су-15, Полтава-4 RP2929.jpg Флаг СССР Истребитель-перехватчик 500 Советский истребитель-перехватчик, разработанный в начале 1960-х годов. Долгое время составлял основу ПВО СССР.
МиГ-23 МиГ-23 в парке Победы Нижн Новг.jpg Флаг СССР Многоцелевой истребитель 900 Советский многоцелевой истребитель третьего поколения с верхним расположением крыла изменяемой стреловидности.
МиГ-21 МиГ-21 бис Н.Новгород, парк Победы.jpg Флаг СССР Многоцелевой истребитель 45 Советский многоцелевой истребитель, разработанный ОКБ Микояна и Гуревича в середине 1950-х годов. МиГ-21 стал первым самолётом КБ МиГ с треугольным крылом.
МиГ-25 Микоян-Гуревич МиГ-25, Воронеж - Балтимор RP84185.jpg Флаг СССР Истребитель-перехватчик 350 Советский сверхзвуковой высотный истребитель-перехватчик 3-го поколения, спроектированный конструкторским бюро Микояна — Гуревича.
МиГ-31 Выполнение групповых полетов экипажами истребителей Миг-31 в рамках плана боевой подготовки (аэр.Елизово, п-ов Камчатка) (9).jpg Флаг СССР Истребитель-перехватчик 250 Советский двухместный сверхзвуковой высотный всепогодный истребитель-перехватчик дальнего радиуса действия.
Як-28П Як-28.jpg Флаг СССР Истребитель-перехватчик 20 Первый в СССР крупносерийный сверхзвуковой фронтовой бомбардировщик. Выпускался в модификациях фронтового бомбардировщика, перехватчика, разведчика, самолёта РЭБ, учебно-тренировочного самолёта.
Самолеты ДРОЛиУ
Ту-126 Tupolev Tu-126, fuel loading.jpg Флаг СССР Самолёт ДРЛО 3 Первый советский самолёт-носитель радиоэлектронных средств дальнего радиолокационного обнаружения воздушных и морских целей (самолёт ДРЛО). Создан на базе пассажирского лайнера Ту-114.
А-50 Ilyushin Il-76MD Adnan 2 (aka Simorgh).jpg Флаг СССР Самолёт ДРЛО 14 Советский самолёт дальнего радиолокационного обнаружения и управления. Создан на базе военно-транспортного самолёта Ил-76.
Системы ПРО
А-135 Anti-MissileExercise2018-13.jpg Флаг СССР Комплекс ПРО н/д Советская система противоракетной обороны (защиты) города Москвы.

А-135 предназначена для «отражения ограниченного ядерного удара по советской столице и центральному промышленному району», согласно договору об ограничении систем ПРО между СССР и США

А-35 Galosh anti-ballistic missile launcher.JPEG Флаг СССР Комплекс ПРО н/д Советская система ПРО, предназначенная для защиты административно-промышленного района (АПР) г. Москвы от ударов межконтинентальных баллистических ракет.
Системы ПВО
С-300П MA 50112(1)(1).jpg Флаг СССР Комплекс ПВО 1500 ПУ Семейство зенитно-ракетных комплексов,

Предназначена для обороны крупных промышленных и административных объектов, военных баз и пунктов управления от ударов средств воздушно-космического нападения противника. Стала первой многоканальной зенитной ракетной системой. Она заменила более старые ЗРС С-25 и ЗРК С-75 и С-125

С-200 SA-5lncr.gif Флаг СССР Комплекс ПВО 1950 ПУ Советский зенитно-ракетный комплекс дальнего радиуса действия. Предназначен для обороны больших площадей от бомбардировщиков и других стратегических летательных аппаратов.
С-125 S-125 250rbr PVO VS2.jpg Флаг СССР Комплекс ПВО 1000 ПУ Советский зенитно-ракетный комплекс малого радиуса действия.

Был принят на вооружение в ВС СССР в 1961 году.

Заменялся на С-300П.

С-75 S-75 Dzwina RB2.jpg Флаг СССР Комплекс ПВО 2400 ПУ Советский подвижный зенитный ракетный комплекс. Заменялся на С-300П.
С-25 S-25 Berkut.jpg Флаг СССР Комплекс ПВО 1600 ПУ Стационарная зенитно-ракетная система, созданная в СССР для обороны Москвы от средств воздушного нападения потенциального противника. Заменялась на С-300П.

См. также

Примечания

 1. Ужанов А. Оборона Бурмана. // Регионы России. — 2009. — № 3.
 2. Противовоздушная оборона // Гражданская война и военная интервенция в СССР. Энциклопедия / Хромов С. С. (отв. ред.). — Москва: Советская энциклопедия, 1983. — С. 480—481. — 704 с. — 100 000 экз.
 3. 1 2 Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 28.
 4. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 30.
 5. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 31, 43.
 6. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 44.
 7. 1 2 Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 45.
 8. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 46.
 9. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 47.
 10. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 34.
 11. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 35, 36.
 12. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 126.
 13. Светлишин Н. А. Войска ПВО страны в Великой Отечественной войне. — М. : Наука, 1979. — С. 77, 78. — 296 с. — 10 800 экз.
 14. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 127.
 15. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 128.
 16. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 160.
 17. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 159.
 18. Светлишин Н. А. Войска ПВО страны в Великой Отечественной войне. — М. : Наука, 1979. — С. 79. — 296 с. — 10 800 экз.
 19. 1 2 Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 192.
 20. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 199.
 21. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 274.
 22. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 279.
 23. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 303.
 24. Светлишин Н. А. Войска ПВО страны в Великой Отечественной войне. — М. : Наука, 1979. — С. 16, 17. — 296 с. — 10 800 экз.
 25. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 254.
 26. Группа авторов. Войска противовоздушной обороны страны. — М. : Военное издательство, 1968. — С. 279, 280.
 27. Коллектив авторов. Войска ПВО страны в Великой Отечественной войне 1941—1945: Краткая хроника. — М. : Воениздат, 1981. — С. 374. — 375 с. — 40 000 экз.
 28. Вторым «рекордсменом» является командир орудия 632-го зенитного артиллерийского полка сержант Иван Шалов — 18 самолётов люфтваффе. Тройку сильнейших замыкает командир орудия 75-го гвардейского зенитного полка старшина Николай Боцман, добившийся 15 побед. Но особенно удивительно, что в списке асов-зенитчиков и наводчик орудия рядовой Клавдия Бархоткина — 12 немецких самолётов. Рекордсмены на поле боя Архивная копия от 3 марта 2014 на Wayback Machine // «Граница России», № 6 (835), 8-14 февраля 2012
 29. 1 2 3 4 Зарецкий Б., Алехин Ю., Куценко С. Войска ПВО страны: взлеты и падения . — VKO.RU. 27.06.2012.
 30. Чельцов Б. Ф. Зарождение и развитие противовоздушной обороной страны. // Военно-исторический журнал. — 2004. — № 12. — С.26-27.
 31. Ракетно-космической обороне — 35 лет . Коммерсантъ (30.03.2002). Дата обращения: 10 мая 2020. Архивировано 10 мая 2020 года.
 32. Темежников Евгений Александрович. The Military Balance 1987 . samlib.ru. Дата обращения: 22 января 2020.
 33. The Military Balance 1989-1990.pdf . Google Docs. Дата обращения: 22 января 2020.

Литература

 • Противовоздушная оборона страны (1914—1995 гг.): Военно-исторический труд / П. Ф. Тушев, В. Л. Голотюк, А. И. Горюнов и др. — М., 1998.
 • Иванов А. С. На страже северного неба. — М., 2005.
 • ред. Б. И. Духов История создания и развития войск противовоздушной обороны сухопутных войск. — М., МО, 1998. — ISBN 5-86064-036-6 . — 311 c.
 • Green, Jim . FAAD Soviet-Style . // FAAD News . — March-April 1988. — Vol. 2 — No. 102.
 • Haseloff, Robert H. The Search for SAM: Soviet Air Defense Evolution . // Air Defense Artillery . — May-June 1989. — ISSN 0740-803X.
 • Powers, Brian E. Soviet Ground Air Defense Weapons Employment . // Air Defense Artillery . — Spring 1986. — ISSN 0740-803X.

Ссылки