Воени воздушни одбранбени трупи

Одете на навигација Одете на пребарување
Воени воздушни одбранбени трупи
ВВКО
Среден амблем VVKO [1]
Години на постоење од 1 декември 2011 година ( 2011-12-01 ) до 1 август 2015 година ( 2015-08-01 )
Земја Русија
Потчинетост Среден амблем на Министерството за одбрана на Руската Федерација.svg Министерство за одбрана на Руската Федерација
Вклучено во Вооружени сили на Руската Федерација
Тип на тип на војска
Функција заштита и безбедност на Русија во воздушната сфера
Дислокација Русија ,
Белорусија ,
Казахстан ,
Таџикистан
Команданти
В.д. командант Генерал полковник Александар Головко
Значајни команданти Види листа

Воено-вселенските одбранбени трупи се посебна гранка на вооружените сили ( формација , асоцијација ) која постоеше во 2011-2015 година како дел од Вооружените сили на Руската Федерација . Скратеното име е ВВКО .

Првата смена на командното место на војниците на ВКО ја презеде борбената должност на 1 декември 2011 година [2] .

На 1 август 2015 година, со указ на Претседателот на Руската Федерација, Воздухопловните одбранбени сили беа споени со Воздухопловните сили во Воздухопловните сили .

Историја

Воздушно-одбранбените трупи беа формирани врз основа на вселенските сили и трупите на оперативно-стратешката команда за воздушна одбрана [2] .

Создавањето на Вселенско -одбранбените сили беше потребно за да се комбинираат силите и средствата одговорни за обезбедување на безбедноста на Русија во вселената и од вселената, со формации што ги решаваат задачите за воздушна одбрана ( воздушна одбрана ) на Вооружените сили на Руската Федерација. Ова се должи на објективната потреба за интеграција под едно раководство на сите сили и средства способни за борба во воздушната и вселенската сфера, што произлегува од актуелните глобални трендови во вооружувањето и вооружувањето на вооружените сили на водечките земји за проширување на улогата на воздушната во обезбедувањето заштита на државните интереси во економската и воената и социјалната сфера.

Објектите на воздушните одбранбени сили беа лоцирани низ цела Русија - од Калининград до Камчатка , како и надвор од нејзините граници. Предмети на системи за предупредување од ракетен напад и контрола на вселената се распоредени во соседните земји - Белорусија , Казахстан и Таџикистан .

Во 2015 година, воздушните одбранбени сили беа поделени на вселенски сили и сили за воздушна одбрана и ракетна одбрана и во комбинација со воздухопловните сили и формираа нов тип на војници - воздухопловни сили, кои, во согласност со указот на претседателот на Русија, од 1 август, започна да ги исполнува зададените задачи. [3]

Командување

Командант на војниците :

Состав

Образовни установи

Воениот образовен систем на Воздухопловните одбранбени сили ги вклучува следните образовни институции [9] :

исто така види

Забелешки (уреди)

1. Forces Воено -воздушни одбранбени сили: Министерство за одбрана & # ... Архивирано на 17 февруари 2012 година.
  2. 1 2 " Воено -вселенските одбранбени трупи преземаат борбена должност во Руската Федерација , РИА Новости (1 декември 2011 година).
  3. Шојгу најави создавање на нов тип авиони - Воздухопловни сили . „РИА Вести“. Преземено на 3 август 2015 година.
  4. Уредба на претседателот на Руската Федерација од 08.11.2011 година бр. 1477 . Претседател на Русија . Датум на лекување: 25 август 2021 година.
  5. Уредба на претседателот на Руската Федерација од 09.11.2012 година бр. 1507 . Претседател на Русија . Датум на лекување: 25 август 2021 година.
  6. декрет на претседателот на Руската Федерација бр 1674 од 12/24/12 (12/24/12). - „За командант на силите за воздушна одбрана“. Преземено на 24 декември 2012 година. Архивирано на 25 декември 2012 година.
  7. ТАСС: Армија и ОПК - Шојгу: во Русија се создаде нов вид вооружени сили - Воздухопловни сили
  8. Арсенал кај Тамбов (недостапна врска) . Преземено на 19 јули 2014 година. Архивирано на 28 јули 2014 година.
  9. Воздушната одбрана на Русија се зајакнува, објави Министерството за одбрана