Воздухопловни трупи

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Воздухопловни трупи
(Воздушно-десантни сили)
Знаме на руските воздухопловни сили
Знаме на руските воздухопловни сили
Години на постоење 1930 - денес
Земјата Русија ( Руски воздухопловни сили )
Белорусија ( МТР на Белорусија )
Украина ( ДШВ на Украина )
Мото „Никој освен нас!
Учество во Авганистанска војна , Прва чеченска војна , Втора чеченска војна
Команданти
Значајни команданти Видете подолу
Слетување со падобран од бомбардер ТБ-3 .
Слетување на падобранците на Црвената армија на авиони, зима 1941/42 година
Преклопен мопед користен од британските падобранци за време на Втората светска војна. Мопедот беше склопен и стартуван за 15 секунди (тежина 32 kg, брзина до 50 km/h.

Воздухопловните сили (Воздухопловни сили) се независна гранка на вооружените сили дизајнирани да го покриваат непријателот по воздушен пат и да извршуваат задачи во неговиот заден дел за да ја нарушат контролата на војниците, да заробат и уништат копнени елементи на високопрецизно оружје, да го нарушат напредувањето и распоредување резерви, попречување на работата на задниот дел и комуникациите, како и покривање (одбрана) поединечни области, области, отворени крила, блокирање и уништување воздушни јуришни сили кои пробиле, непријателски групи кои пробиле и вршат други задачи.

Исто така, Воздухопловните сили често се користат како сила за брза реакција .

Главниот начин на испорака на Воздухопловните сили е воздушно слетување, и со падобран и со слетување. Исто така, единиците може да се доставуваат со хеликоптер ; за време на Втората светска војна се практикуваше испорака со едрилици .

Во различни земји , воздушните трупи се нарекуваат поинаку: воздушно-десантна пешадија [1] , крилеста пешадија , сили за брза реакција (трупи) , воздушни трупи [2] , високоподвижни воздушнодесантни трупи [3] , командоси [4] ( британски командоси ) и други.

Тие се состојат од централно тело на воена команда (дирекција, штаб ), формации , единици , поделби и институции (на пример, во Русија : Вишата воздушна командна школа Рјазан ).

Во мирно време, Воздухопловните сили ги извршуваат главните задачи за одржување на борбена и мобилизациска готовност на ниво што обезбедува нивна успешна употреба според планираното.

Приказна

На 10 мај 1940 година беше извршена првата воздушна операција во светот, како резултат на која познатата белгиска тврдина Ебен-Емаел беше заробена од германски падобранци.

Вооружување и воена опрема

Тешки транспортни хеликоптери Ми-6 на воената транспортна авијација на вооружените сили на СССР .
Во преден план е ACS-57 - воздушно самоодни пиштоли на воздушните трупи.
СССР. 1960-тите.

Вооружувањето и воената опрема на воздухопловните формации се избираат според критериумите за воздушен транспорт и, во некои случаи, способност за воздушно слетување. Најчесто, Воздухопловните сили на различни земји се вооружени со возила или опрема за комбинирано вооружување погодна во однос на масовно-димензионалните карактеристики за транспорт со воени транспортни авиони во служба со одредена земја. Затоа, тенковските единици во повеќето случаи се отсутни.

Главното вооружување на руските воздухопловни сили е БМД-2 [5] , хаубица Д-30 од 122 мм , самоодни минофрлачи од 120 мм Нона-С [6] , ЗУ-23 , Игла МАНПАДС [7] .

Во американските воздушни дивизии, опремата е од ист тип како и лесните пешадиски бригади и се состои од возила базирани на HMMWV , M1117 ASV , 8 × 8 HEMTT трактори и камиони, камиони од 2,5 / 5 тони 4 × 4/6 × 6 FMTV и хаубици М119 , М777 . [осум]

Во францускиот 11 воздушнодесантна бригада, вооружувањето се состои од VAB оклопно, VBL и PVP оклопни возила [9] , AMX-10RC и РКЕ 90 оклопни возила , RTF1 120 mm малтер, DRAC извидувачки беспилотни летала, CAESAR 155-mm За хаубици , 20-мм пиштоли Giat 53T2 на камиони TRM 2000 , Mistral MANPADS [10] .

Во шпанската 6-та воздушно-десантна бригада, опремата се состои од Iveco LMV , BMR , URO VAMTAC , минофрлач 81 mm ECIA L-65/81 на шасијата URO VAMTAC, влечена хаубица SIAC од 155 mm, извидничките единици се движат по Centauro и VEC. .

Во британскиот 16 Воздушните ударна бригада, опремата која се користи се состои од рис AH9A , Уа-64 Apache хеликоптери , L118 105 mm гаубица, Чакалот , WMIK Land Rover , Pinzgauer 4x4 возила, Supacat ATMP транспорт сите теренско возило,Starstreak HV minipads пустината Јастреб III . [единаесет]

Воздухопловни сили на СССР и Русија

Воздухопловни сили на СССР

На крајот на 1930 година, во близина на Воронеж беше создадена советска воздушна единица - воздушно-десантен одред . Во декември 1932 година, тој беше распореден во третата воздухопловна бригада на специјалните сили, која од 1938 година стана позната како 201-ва воздушно-десантна бригада .

Првата употреба на воздушни јуришни сили во историјата на воените работи се случи во пролетта 1929 година . Во опколениот град Басмачи, Гарм , од воздух беше слета група вооружена Црвена армија , која е поддржана од локалното население, ја победи бандата која навлегуваше од странство на територијата на Таџикистан [12] . Сепак, Денот на воздухопловните сили во Русија и во голем број други земји е 2 август , во чест на слетувањето на падобран на воената вежба на Московскиот воен округ кај Воронеж на 2 август 1930 година .

Во 1935 година, во воениот округ Киев се одржа голема воена вежба, за време на која, за прв пат во историјата на СССР, беше изведен масовен воздушен напад за заземање на аеродромот Бровари . Целата операција траеше не повеќе од 2 часа. Британскиот фелдмаршал Арчибалд Вејвел, исто така, беше сведок на овој воздушен напад.

Во 1939 година, тие учествуваа во поразот на Јапонците кај Калхин Гол .

Во 1940 година учествувале во операцијата за припојување на Бесарабија кон СССР.

Пач на Воздухопловните сили на СССР (од 1969 до 1991 година)

За време на Големата патриотска војна, Воздухопловните сили беа широко користени во контраофанзива во близина на Москва - во зимата 1942 година беше спроведена воздушната операција Вјаземскаја .

Во септември 1943 година беше употребен воздушен напад за да им се помогне на трупите на Воронежскиот фронт да ја преминат реката Днепар .

Операциите за слетување беа искористени во стратешката операција на Манџурија во август 1945 година.

Во август 1944 година, Воздухопловните сили беа обединети во Одделна гарда Воздухопловна армија, а на 18 декември 1944 година, по наредба на СВГК КА бр. 0047, армијата беше распуштена. Врз основа на тоа, беше формирана 9-та гардиска армија. Сите дивизии [13] и воздухопловните бригади беа реорганизирани во гардиски пушки дивизии и корпуси. Останатите три бригади на Воздухопловните сили (5-та, 8-та, 24-та) беа префрлени во воздухопловните сили на КА. Генерал-полковник Иван Иванович Затевахин беше назначен за шеф на Воздухопловните сили на вселенските сили.

На 10 јуни 1946 година, по наредба на министерот на вооружените сили на СССР, врз основа на уредбата на Советот на министри на СССР од 3 јуни 1946 година, Воздухопловните сили беа префрлени во копнените сили на вооружените сили на СССР. Сили , директно подредени на министерот на вооружените сили на СССР, како резерва на Врховниот врховен командант , а на новововедената позиција беше назначен генерал.Полковник Глаголев Василиј Василиевич.

Во 1956 година, две воздушни дивизии учествуваа во унгарските настани .

Во 1968 година, воздушните дивизии слетаа на два аеродроми во Чехословачка за време на операцијата Дунав .

Во СССР, за прв пат во светот, беа создадени воздушни трупи , кои имаа своја оклопна опрема и самоодна артилерија. Во авганистанската војна (1979-1989), една воздушна дивизија, една посебна воздушна јуришна бригада, еден посебен воздушен полк и два воздушни јуришни баталјони како дел од посебните бригади со моторизирана пушка учествуваа од воздушните и воздушните јуришни формации на вооружените сили на СССР. ..

Воздухопловни сили на Руската Федерација

Воздухопловните сили на Русија имаат статус на посебен огранок на вооружените сили на Руската Федерација . Тие се резерва на Врховната висока команда .

Во други земји

Белорусија

Сили за специјални операции ( Belor. Cіly spetsyyalnyh aperatsy): Командата известува директно до Генералштабот на вооружените сили. Вклучува: 38-та одделна чуварска воздушно-десантна бригада , 103-та посебна стражарска воздушно-десантна бригада , 5-та посебна бригада за специјални намени , 33-та посебна стражарска специјална намена одред.

Казахстан

Пач на воздухопловните трупи на вооружените сили на Република Казахстан
Падобранци на воздухопловните трупи на вооружените сили на Република Казахстан маршираат во чест на Денот на воздухопловните сили

Воздухопловните јуришни трупи [14] се резерва на Врховниот врховен командант на вооружените сили на земјата. Тие се дел од копнените сили.

Население - околу 6 илјади луѓе. Во моментов тие се состојат од 5 бригади. Три одделни воздушни нападни бригади ( 35-та во Капчагај , 36-та воНур-Султан , 37-та во Талдикорган ), 38-та воздушна јуришна бригада во Алма-Ата - „КазБриг“ - мировна бригада подготвена според стандардите на ОН во Алмати. Покрај овие единици, воздухопловните сили вклучуваат посебен баталјон за извидување во Талдикорган и посебен баталјон за комуникации во селото. Шиликемир, регионот Алмати [15]

Германија

Вермахт

Формирањето на единиците на Воздухопловните сили на Вермахт ( Германски Fallschirmjäger ) започна во 1936 година и продолжи за време на Втората светска војна. Помеѓу 1940 и 1941 година тие беа користени во големи воздушни операции во Норвешка, Белгија, Холандија и Грција. Во следните години, имаше уште поголеми операции со нивно учество, но главно веќе само како редовни пешадиски формации за поддршка на главните сили. Тие го добија прекарот „Зелените ѓаволи“ од нивните сојузници. Во текот на Втората светска војна, нивниот основач, генерал полковник Курт Студент, беше нивниот постојан командант.

Бундесверот

Во СИ Германија ја има 1-та воздушно-десантна бригада како дел од дивизијата за брз одговор ( It. Division Schnelle Kräfte).

Велика Британија

Се борат британските падобранци 1 пб , 1 (британска) воздушно-десантна дивизија . Холандија. 17 септември 1944 година

Воздухопловни британски трупи, главната воздушна компонента е 16-та нападна бригада ( Англ . 16-та воздушна бригада за напад). Бригадата беше основана на 1 септември 1999 година, годината кога со спојувањето на компонентите беа распуштени тимовите на 5-та воздухопловна ( Eng. 5th Airborne Brigade) и 24th Airmobile ( Eng. 24th Air Mobile Brigade) . Штабот и единиците на бригадата се стационирани во Колчестер , Есекс . 16-та воздушно-десантна јуришна бригада е дел од реакционерните сили на британските копнени сили .

Израел

Бригада „Тсанханим“ ( хебрејски. חטיבת הצנחנים - „падобранска бригада“) - израелски избор на високоподвижна воздушна редовен тим. Цанханим е мобилна елитна единица со доброволна екипа која се смета за најефикасна од редовните пешадиски бригади. Бригадата е дефинирана како воздухот, воздухот, и е единствениот IDF бригада се движат во сите теренски возила и специјализирани мобилна опрема. Овие карактеристики ги одредуваат целите и природата на задачите што и се доделуваат на бригадата. Многу од операциите во кои учествуваа силите на бригадата беа во карактер на специјални операции. Бригадата постигна највисока репутација во Израел, е многу популарна меѓу регрутите (конкуренцијата достигнува до 7 лица по место) и е важен чекор во кариерата на многу офицери . Домородци на „Цанханим“ беа пет началници на Генералштабот на ИД и тројца министри за одбрана .

Бригадата беше формирана во 1954-1956 година со спојување на неколку единици за специјални намени.

Бригадата Цанханим припаѓа на Централниот округ и е дел од 98-та резервна воздушнодесантна дивизија , составена од резервисти кои служеле во бригадата.

Италија

Воздухопловните сили Италија ја претставуваат воздушната бригада „Фолгоре“ ( итал . Brigata paracadutisti „Folgore“) стационирана во Ливорно , Тоскана . Фолгор е дел од дивизијата Виторио Венето . Покрај тоа, полковите за специјална намена подредени на командата на специјалните сили имаат профил на падобран.

Шпанија

Воздухопловните сили на Шпанија се состојат од 6-та воздушно-десантна бригада „Алмогаварес“ (прил . Бригада „Алмогаварес“ VI од де Паракајдистас), стационирана во Паракуелос де Јарама , во регионот на Мадрид . Шестата воздушнодесантна бригада е дел од дивизијата Сан Марсијал .

Кина

Воздухопловните сили на PLA го вклучуваат Воздухопловниот корпус. Он включает в себя, на 2019 год, 6 воздушно-десантных бригад, 1 бригаду специального назначения, 1 вертолётный полк, 1 бригаду тылового обеспечения, 1 военно-транспортную авиационную бригаду ( Y-7 ; Y-8 ). ВДК ВВС НОАК оснащён БМД ZBD-03 , БТР ZZZ-03 , самоходными ПТРК HJ-9 , гаубицами Д-30 , 107-мм РСЗО PH-63 , 82-мм и 100-мм миномётами. Для десантирования используются средние военно-транспортные самолёты Y-8 , лёгкие самолёты Y-7 , Y-12D . Вертолёты состоят из ударных WZ-10K , разведывательных Z-8KA , многоцелевых Z-9WZ . ПВО состоит из ПЗРК QW-1 и 25-мм зенитных установок PG-87 . [16]

Польша

ВДВ Польши составляют 25-я бригада воздушной кавалерии ( польск. 25 Brygada Kawalerii Powietrznej ) и 6-я воздушно-десантная бригада ( польск. 6 Brygada Powietrznodesantowa ).

Сербия

63-я парашютная бригада восстановлена в 2019 году. Находится в прямом подчинении генерального штаба. Задачами бригады являются разведка в оперативной и стратегической глубине вражеской территории; диверсионные и противодиверсионные действия; поиск и спасение; захват важных районов; дезорганизация управления войск противника; осуществление целеуказания для авиации и артиллерии; осуществление десантных операций на уязвимых участках фронта. [17]

США

Эмблема парашютиста ВС США

Воздушно-десантные войска США представлены двумя воздушно-десантными дивизиями в составе сухопутных войск : 82-я воздушно-десантная дивизия и 101-я десантно-штурмовая дивизия , входящие в состав 18-го воздушно-десантного корпуса , также двумя бригадами: 173-я воздушно-десантная бригада и 4-я воздушно-десантная бригада 25-й пехотной дивизии . Кроме того, парашютно-десантными являются формирования войск специального назначения: 1-й оперативный отряд СпН «Дельта» , 75-й полк рейнджеров и Силы специального назначения Армии США («Зелёные береты»).

Франция

Воздушно-десантные войска Франции представлены 11-й воздушно-десантной бригадой ( фр. 11 e brigade parachutiste ) дислоцированной в Бальме , регион Окситания (11-я вдбр входит в состав 3-й бронетанковой дивизии ) и Командованием сил специального назначения, в составе которого находятся 1-й парашютно-десантный полк марин ( Байонна ) и 13-й драгунский парашютно-десантный полк ( Мартиньяс-сюр-Жаль ). Также за пределами Франции находится 2-й парашютно-десантный полк марин ( Сен-Пьер ( Реюньон )). Кроме того, воздушно-десантную подготовку получают Силы специального назначения и морской пехоты ВМС Франции .

Украина

С декабря 1992 по 2 августа 2012 гг. — Аэромобильные войска Сухопутных войск Вооружённых сил Украины ;
С 2 сентября 2012 по 21 ноября 2017 гг. — Высокомобильные десантные войска Вооружённых сил Украины ;
С 21 ноября 2017 г. — Десантно-штурмовые войска Вооружённых сил Украины .

Десантно-штурмовые войска Украины — отдельный элитный род войск Вооружённых сил Украины, в состав которого входят воздушно-десантные, десантно-штурмовые аэромобильные и разведывательные части и подразделения, а также части обеспечения, в частности учебная. Предназначенные для действий в тылу противника, действий в ходе специальных, антитеррористических и миротворческих операций и выполнения заданий, которые невозможно эффективно решить другими силами и средствами. В 2005 году на базе тогда ещё Аэромобильных войск были сформированы Объединённые силы быстрого реагирования. Украинские ДШВ состоят из пяти отдельных десантно-штурмовых ( 45-й , 46-й , 79-й , 80-й и 95-й ), одной отдельной воздушно-десантной ( 25-й ) и одной отдельной аэромобильной ( 81 ) бригад, а также 132-го отдельного разведывательного батальона.

Япония

Армия и флот Японской империи (1871—1945)

У Японской империи сосуществовало два вида ВДВ: армейские и флотские. Парашютные части сухопутных войск приняли активное участие в начале Тихоокеанской войны. Армейские ВДВ состояли из нескольких полков, сведённых к концу войны в одну дивизию. Флотские ВДВ состояли из трёх подразделений и использовались также как морская пехота.

Cилы самообороны Японии

Сухопутные силы самообороны Японии имеют в своём составе 1-ю воздушно-десантную бригаду ( яп.第1空挺団, Dai-Ichi Kūtei Dan).

Интересные факты

Нарукавный знак 1 ВДА союзников, 1944 год
 • Во время Второй мировой войны были созданы крупнейшие оперативно-тактические объединения воздушно-десантных войск (сил) — армии. Воздушно-десантная армия ( ВДА ) , предназначалась для выполнения крупных оперативно-стратегических задач в тылу противника. Впервые создана в конце 1943 года в гитлеровской Германии в составе нескольких воздушно-десантных дивизий. В 1944 год англо-американское командование также создало такую армию в составе двух воздушно-десантных корпусов (всего пять воздушно-десантных дивизий) и нескольких соединений военно-транспортной авиации. В боевых действиях в полном составе эти армии участия не принимали.
 • Во время Великой Отечественной войны 1941—1945 годов десятки тысяч солдат, сержантов , офицеров воздушно-десантных частей ВВС РККА награждены орденами и медалями, а 126 человек удостоены звания Героя Советского Союза.
 • После окончания Великой Отечественной войны и на протяжении нескольких десятилетий ВДВ СССР (России) были и, вероятно, остаются самыми массовыми воздушно-десантными войсками на Земле [18] .
 • Только советские парашютисты в полном боевом снаряжении смогли десантироваться на Северный полюс, ещё в конце 40-х годов [19] .
Фаддей Булгарин

По данному сигналу из духовой пушки с аэростата главного начальника воздушной эскадры вдруг солдаты бросились опрометью на землю с неизмеримой высоты. Я обмер от страха, но вскоре пришёл в себя, увидев распускающиеся в воздухе парашюты, которые, плавно опускаясь в различных направлениях, представили взорам моим другого рода прелестное зрелище. Солдаты, коснувшись земли, выпутались проворно из сеток, свернули парашюты и, привязав их как ранцы к спине, немедленно построились и начали производить пешие маневры.

Правдоподобные небылицы, или Странствование по свету в XXIX веке
 • Только советские парашютисты могли успешно десантироваться с многокилометровой высоты в боевых машинах десанта [19] .
 • Посол СССР в Великобритании И. М. Майский писал: «…в начале 1936 года я показывал в Лондонском посольстве наш фильм „Киевские манёвры“ перед избранной военно-политической аудиторией. Мои гости, за малыми исключениями (среди которых, между прочим, были Черчилль и недавно умерший генерал Дилл ), отнеслись к этому военному нововведению крайне скептически. А на другой день в курилке парламента небезызвестный генерал Альфред Нокс суммировал общее впечатление от фильма так: „Я всегда был убеждён в том, что русские — это нация мечтателей“.» [20]
 • Появление воздушно-десантных войск предсказано писателем Фаддеем Булгариным в фантастическом произведении «Правдоподобные небылицы, или Странствование по свету в XXIX веке», написанном в 1824 году [21] .

Литература

 • Временный полевой устав Красной Армии (ПУ-36), 1936 год;
 • Полевой устав РККА (ПУ-39), 1939 год. ;
 • Полевой устав Красной Армии (ПУ-40), 1940 год;
 • Проект полевого устава Красной Армии (ПУ-41), 1941 год;
 • Положении о ВДВ, 1941 год;
 • Руководстве по боевому применению воздушно-десантных войск Красной Армии, 1941 год;
 • Военный энциклопедический словарь (ВЭС). М.: Военное издательство, 1984., 863 с., ил., 30 л. ил.;
 • Большая советская энциклопедия (БСЭ), Третье издание. М.: Советская энциклопедия, 1969—1978. В 30 томах;
 • Я. Самойленко , полковник в отставке. «Из опыта управления воздушными десантами в годы войны» // Военно-исторический журнал, № 12, 1979 год;
 • Боевой устав воздушно-десантных войск, введён в действие приказом командующего воздушно-десантными войсками № 40, от 20 июля 1983 года;
 • Под редакцией: В. А. Золотарева, В. В. Марущенко, С. С. Автюшина. Во Имя России: Российское государство, армия и воинское воспитание / учебное пособие по общественно-государственной подготовке (ОГП) для офицеров и прапорщиков Вооружённых Сил Российской Федерации. — М. : "Русь-РКБ", 1999. — С. 336 + вкл.. — ISBN 5-86273-020-6 .
 • Мельтюхов М. И. . Освободительный поход Сталина. М.: Яуза, Эксмо, 2006. ISBN 5-699-17275-0 [22]
 • Мельтюхов М. И. Упущенный шанс Сталина. Советский Союз и борьба за Европу: 1939—1941. — М.: Вече, 2000 [23]
 • Сергей Бояркин Солдаты Афганской войны
 • Воробьёв А. С., Остапенко Д. В. Основа основ: Воздушно-десантные войска: Создание, Великая Отечественная война. М.: Вече, 2013. — 416 с., 1000 экз., ISBN 978-5-444-40800-1
 • Хухриков Юрий Михайлович, Драбкин А.Я дрался на Ил-2 — М.: Яуза, Эксмо, 2005

Ссылки

Галерея

См. также

Примечания

 1. Полевой устав РККА (ПУ-39), 1939 год. (недоступная ссылка) . Дата обращения: 3 мая 2012. Архивировано 14 апреля 2015 года.
 2. Военный энциклопедический словарь, Москва, Военное издательство, 1984 г., 863 стр. с ил., 30 листов
 3. В украинской армии созданы высокомобильные десантные войска, КоммерсантЪ-Украина. (недоступная ссылка) . Дата обращения: 2 августа 2012. Архивировано 13 декабря 2013 года.
 4. Английское слово «commandos» употреблялось как для обозначения военнослужащих специальных десантных отрядов, самих десантных отрядов и всей службы С. С. («Special Service», сокращенно «SS») в целом.
 5. Соединение ВДВ, дислоцированное в Уссурийске, получит более 30 модернизированных БМД-2 . Департамент информации и массовых коммуникаций Министерства обороны Российской Федерации (29.09.2016). Дата обращения: 9 мая 2017.
 6. Артиллерийские подразделения ВДВ заняли огневые позиции в назначенных районах проведения учений . Департамент информации и массовых коммуникаций Министерства обороны Российской Федерации (23.03.2016). Дата обращения: 9 мая 2017.
 7. На учении «Щит Союза-2015» десантники уничтожили превосходящие силы условного противника , Управление пресс-службы и информации Министерства обороны Российской Федерации (15.09.2015). Дата обращения 11 августа 2016.
 8. Organizational Development Branch. MCoE SUPPLEMENTAL MANUAL 3 - 90 : FORCE STRUCTURE REFERENCE DATA : [ англ. ] / CDID, Concepts Development Division // 1. — 2012.
 9. 2e régiment étranger de parachutistes (фр.) . Ministère de la Défense (2016). Дата обращения: 9 мая 2017.
 10. 35e régiment d'artillerie parachutiste (фр.) . Ministère de la Défense (06/07/2016). Дата обращения: 2 мая 2017.
 11. 16 Air Assault Brigade (англ.) . Eliteukforces . Дата обращения: 6 августа 2017. Архивировано 2 июля 2017 года.
 12. Воздушно-десантные войска — статья из Большой советской энциклопедии .
 13. С 1-й по 9-й гв. ВДД не переформировывали до 6.1945 г.
 14. Главная → Структура → Вооруженные силы РК → Сухопутные войска → Структура https://www.mod.gov.kz/rus/struktura/vooruzhennye_sily_rk/suxoputnye_voiska/struktura/?cid=31&rid=647 Архивная копия от 30 сентября 2018 на Wayback Machine
 15. История создания Аэромобильных войск Республики Казахстан // Десантура.ру
 16. The Military Balance 2019. — P. 262.
 17. 63. падобранска бригада . Званични веб-сајт Војске Србије. Дата обращения: 17 марта 2021. Архивировано 17 марта 2021 года. (CC BY 3.0)
 18. Isby, David C., Weapons and tactics of the Soviet Army, Jane's Publishing Company, London 1988
 19. 1 2 «Вехи истории. 80 лет ВДВ».
 20. Письмо И.М. Майского В.М. Молотову по поводу воспоминаний А.М. Коллонтай . // Новая и новейшая история. — 2002. — Вып. 6 . — С. 92—95 .
 21. Евгений Харитонов. «Русское поле» утопий (Россия в зеркале утопий) . fandom.ru. Дата обращения: 13 декабря 2014.
 22. 1. см. lib.rus.ec/b/300044/read
 23. 2. см. на сайте militera.lib.ru