Голема војска на Дон

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Непризната состојба
Голема војска на Дон
Знаме Грб
Знаме Грб
Химна : Православниот тивок Дон беше вознемирен, вознемирен
Регион на армијата Дон 1900.svg
Црвено знаме.svg
Капитал Новочеркаск
Најголемите градови Новочеркаск , Ростов-на-Дон , Таганрог
Јазици) Руски (вклучително и дијалект Дон ), украински (за украинското население ) [1]
Религија Православие , стари верници
Валутна единица Дон Руба
Форма на влада Република
Атаманс
1918 - 1919 година Краснов, Петар Николаевич
1919 - 1920 година Богаевски, Африкан Петрович
Историја
25 октомври ( 7 ноември ) 1917 година Создавање
18 мај 1918 година Декларација за независност
9 јануари 1919 година Чинот на обединување на Република Дон со Југот на Русија
18 ноември [2] 1920 година Прогонета влада
15 ноември 1942 година Декларација на армијата Дон за враќање на суверенитетот на Големата армија Дон
наше време Големиот Дон домаќин во странство се смета себеси за наследник на Големиот домаќин на Дон [3]
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Големиот Дон Воискоје ( Република Дон ) е република во јужна Русија , прогласена од белата влада на Дон, како резултат на козачките одреди што воспоставија контрола над Новочеркаск на 10 мај 1918 година .

Официјално одобрен од Кругот за спасение на Дон на 18 мај 1918 година на територијата на Козачкиот регион на Дон Козакот по соборувањето на болшевичката влада на Дон Советската Република . Армијата беше одобрена со декрет на Големиот круг Дон на 15 септември истата година. Атаман П.Н. Краснов го предложи ова име за Република Дон, водено од титулата усвоена во царските пораки до Дон во 17 век: „на Атаманите и Козаците и на целата голема армија на Дон“ [4] . Падна под ударите на Црвената армија во почетокот на 1920 година.

Историја

Шефот на државата

Војниците на Атаманс во егзил:

Географија

Есеи за географијата на регионот на големиот домаќин Дон. Новочеркаск, 1918 година.

Во 1918 година, во Новочеркаск, објавена е книгата „Есеи за географијата на регионот на Големата војска Дон“ [6]

Административни поделби

Големиот Дон домаќин беше поделен на 10 окрузи, главно на територијата на современите региони Ростов и Волгоград на Руската Федерација , како и регионите Луганск и Донецк на Украина .

Вооружени сили на Република Дон

Медал од 1919 година

Армијата Дон беше создадена во пролетта 1918 година, реорганизирана во август 1919 година.

Државни симболи

 • Државен печат : од 4.05.1918 година - „Голиот Козак во шапка , со сабја , пиштол и муниција, како седи наоколу во буре“ [7] ; од 15.09.1918 година - „Елена (елени) прободена со стрела“ [8] .
 • Национално знаме : се состои од три надолжни ленти со еднаква ширина - сина, жолта, црвена. Боите ги симболизираат боите на домородните граѓани од регионот Дон. Сината симболизира Козаци, жолта - Калмики, црвена - Руси [7] [9] .
 • Химна : „ Православниот тивок Дон беше вознемирен, вознемирен[7] [8] .
 • Устав : 15.09.2019 година Основни закони на Армијата на Големата Дон.

Основни закони

Првично, законите на Големата војска Дон беа разгледани од Кругот на Дон за спасение на утринскиот состанок на 4 мај 1918 година и беа речиси целосна копија од основните закони на Руската империја [7] . Потоа, за време на состанокот на Големиот воен круг, кој се состануваше 35 дена, прашањата за државноста на Дон беа разгледани подетално, а на 15 септември 1918 година, Кругот усвои ново издание на основните закони на ВВД [8 ] .

Прашање за пари

Специјални агенции

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. Според договорот со украинската држава на 8 Август 1918 година, украинската популација "distau сите права на сопствениот народ, училишта, културата, како и сите луѓе на заедницата;., Олена територија, cordoni и административни - територијални поделби на украинската држава Хетман П. Скоропадски (1918) // Регионална историја на Украина . Збирка научни написи. - 2009. - Број 3. - П.232.)
 2. Извештај за активностите на Владата Дон странство на 25 Септември 1921 година во Цариград, 1921
 3. Големата војска на Дон во странство (VVDz)
 4. Никитин В.Ф. За Света Русија! // Големо братство на козачките трупи „Казакија“ ( преземено на 26 јуни 2009 година)
 5. брат убиени од страна на болшевиците пратеник Bogayevsky , се одржа во регионалната канцеларија на премиерот Груевски на Атаман AM Kaledin
 6. Богачев В.В. Есеи за географијата на регионот на Големата армија Дон. Новочеркаск: издавачка куќа на Одделот за јавно образование, 1918 година. [11], 524 стр.
 7. 1 2 3 4 Закон на Големиот Дон Домаќин од 05/04/1918
 8. 1 2 3 Turoverov N. N. Основни закони на Армијата на Големата Дон. - Париз: Издание на козачката унија, 1952. - 54 стр. (недостапна врска) . Преземено на 23 октомври 2011 година. Архивирано на 6 октомври 2013 година.
 9. P. N. Краснов. Големиот домаќин на Дон.

Литература

 • Гапонов О. На военото знаме и грбот на големиот домаќин Дон // Волнаја станица. (архива, 2018 година)
 • Терешченко А. Г. Уставни акти на Големиот Дон Домаќин // библиотека за локална историја и библиографски весник "Донски Временик" - Ростов н / Д, Државна библиотека на Дон, 2003 година. (Преземено на 1 септември 2020 година)
 • Есеј за политичката историја на Големиот Дон Домаќин / управен директор. Четврт мајстор на седиштето на армијата Дон. - Новочеркаск: Област V. Тип на војници од типот Дон., 1919. - 105, [3] стр .: болен; 11 стр. лошо., портер

Линкови