Машина за враќање назад

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Машина за враќање назад
Машина за враќање назад
Слика на логото
УРЛ archive.org/web/ (инж.)
Тип на локација архива
Јазици) Англиски
Програмски јазик Јава , Пајтон
Сопственик Интернет архива
Почеток на работа 24 октомври 2001 година
Рангирање на Алекса 205[1]

Wayback Machine (од англиски јазик. - "машина на времето") - бесплатен онлајн архива на непрофитни библиотеки " интернет архива ". Со помош на роботи за пребарување или веб-роботи, Wayback Machine го архивира и го прави јавно достапен најголемиот дел од „отворениот“ Интернет[2] . Услугата беше лансирана во 1996 година, но стана достапна за јавноста дури во 2001 година. Во првите 20 години од постоењето, Wayback Machine каталогизираше и сочуваше колекција од преку 286 милијарди веб-страници. Архивираните снимки се прикажуваат во HTML , JavaScript и CSS формат[3] . Благодарение на документите зачувани во Wayback Machine, корисниците можат да ги следат промените што се случуваат на сајтовите и да споредуваат различни верзии на уредувања [4] . Од јули 2021 година, Wayback Machine обезбеди пристап до преку 591 милијарди зачувани веб-страници [5] .

Создавање

Интернет архивски сервери, 2008 година
Брустер Кејл во 2009 година

Во 1989 година, англискиот научник Тим Бернерс-Ли ја создаде World Wide Web , систем кој овозможува пренос на податоци преку компјутери поврзани на Интернет. Меѓутоа, со ширењето на World Wide Web, идентификувани се два главни проблеми. Првата беше дека немаше доволно простор за складирање на сите податоци, што предизвика многу документи и веб-страници да се избришат. Друг проблем беше тоа што по уредувањето на веб-страницата (на пример, од правни причини), корисниците не можеа да ја видат нејзината оригинална верзија. За да се решат овие недостатоци, се бара Американската дигитална библиотека „ Интернет архива “ - непрофитна организација создадена од програмерите Брустер Кале и Брус Галијат [en] во 1996 година. Во соработка со Alexa Internet , подружница за веб-индексирање на Амазон , Архивата иницираше создавање и складирање на копии од постоечките страници за да се развие „универзален пристап до знаење“. Организацијата обезбеди бесплатен јавен пристап до дигитализирани материјали како што се веб-страници, книги, аудио снимки, вклучувајќи концерти во живо, видеа, слики и софтвер. За 2021 година, седиштето на Интернет архивата се наоѓа во Сан Франциско , во поранешна христијанска црква лоцирана во областа Ричмонд . Новинар на локалната радио станица Kawl [en] во 2019 година ја спореди канцеларијата на Архивот со римски храм [6][7] [8] . Организацијата има за цел да го спаси Интернетот од изумирање[9] .

The Wayback Machine стана најпознатиот проект на Archives. Онлајн услугата беше именувана по временската машина од анимираната серија од 1960-тите, The Rocky and Bullwinkle Show . Овозможува пристап до дигитална колекција од приближно 562 милијарди веб-страници [4] [10] [11] . Проектот Wayback Machine беше замислен како решение за грешката 404 , што значи дека серверот не може да најде податоци на бараната адреса. Ова се должи на таканареченото изумирање на врските - се поголемата непристапност на еднаш објавените податоци. На пример, во 1997 година, просечниот животен век на една веб-страница беше 44 дена. Во 2003 година оваа бројка беше 100 дена. Анализата од 2008 година на врски до 2.700 дигитални ресурси, од кои повеќето немале еквивалент на печатење, покажа дека околу 8 проценти од врските престанале да работат по една година. До 2011 година, по три години, 30 отсто од врските во колекцијата беа мртви [12] . Благодарение на интеграцијата на Alexa, корисникот кој се соочува со порака за грешка може да пристапи до архивираната верзија на страницата преку вградената лента со алатки на прелистувачот. Ако копија од недостапната страница била присутна во базата на податоци на Wayback Machine, ќе светне специјално копче. Во овој случај, корисниците можеа да му дадат дозвола на прелистувачот да гледа и регистрира активност - во овој случај, сите посетени страници беа архивирани на порталот [13] .

Wayback Machine беше лансирана во мај 1996 година, но стана достапна за јавноста дури во 2001 година - пред тоа, сите информации снимени на дигитални магнетни ленти беа отворени само за ограничен број на научници и истражувачи [14] . До моментот на „отворање“ архивата содржела повеќе од 10 милијарди архивирани страници [4] . До декември 2014 година, Wayback Machine објави дека зачувала 435 милијарди веб-страници ширум светот[2] . Технички гледано, софтверот Wayback Machine не е архива, туку јавен интерфејс за ограничено подмножество од сите складишта [15] . Така, Wayback Machine не може да се смета за пребарувач за збирката на организацијата, бидејќи не ја пребарува базата на податоци на друга голема виртуелна библиотека - Отворена библиотека , која им овозможува на корисниците пристап до бесплатни дигитални копии од книги кои се преземаат и архивираат како дел од проектот [16] [17] .

Карактеристично

Со лансирањето на Wayback Machine, Интернет архивата стана еден од најпопуларните и најпрепознатливите онлајн портали и главната веб-услуга за архивирање [4][9] . Во 1999 година, Архивот започна да ја шири колекцијата надвор од архивската веб-содржина за да обезбеди статус и на дигитализираните и на природните дигитални ресурси, вклучувајќи книги, аудио, филмови, слики, документи, софтвер и видео игри.[7] Некои скенирања ги вршат пребарувачите на пребарувачот на самата архива, додека други ги вршат партнерските организации. Индивидуалните бази на податоци може да се добијат преку донации од корисници и насочени набавки [17] . Самите основачи на организацијата ја споредиле нивната колекција со библиотеката во Александрија[7] . Од 2021 година, Wayback Machine содржеше над 424 милијарди веб-страници [15] - повеќе од документите во Библиотеката на Конгресот [18][7] [17] .

Принцип на работа

Платформата Wayback Machine работи на два главни елементи - роботи за пребарување (или веб-роботи ) и интерфејс. Веб-роботи посетуваат, извлекуваат, преземаат и архивираат веб-страници. За возврат, преку интерфејсот, корисниците добиваат пристап до онлајн колекциите[3] .

Барај роботи

Growth of the Wayback Machine колекција [19]
Колекција на Wayback Machine по година Архивирани страници (во милијарди)
2005 година
40
2008 година
85
2012 година
150
2013 година
373
2014 година
400
2015 година
452
2020 година
514
2021 година
581

Првично, збирката на архиви беше надополнета со додаток за прелистувач од Alexa Internet, кој автоматски ја снима и зачувува секоја веб-страница додека е посетена, а потоа ги пренесува сите собрани информации во „Интернет архива“. Корисниците може да инсталираат и бесплатна лента со алатки за да го проверат статусот на архивирање на избраната веб-локација [17] .

Во 2002 година, Архивот лансираше сопствен робот за пребарувач - Херитрикс [en] со отворен код. Кодовите на роботите се напишани со помош на комбинација на програмски јазици C и Perl . Дополнително, Интернет архивата прифаќа и податоци за скенирање од други донатори[7] . Скенираните копии од веб-локациите автоматски се претвораат во датотеки од околу 100 MB, кои потоа се складираат на серверите. Општата стапка на надополнување на архивата е околу 10 терабајти месечно [20] .

Веб-роботите ја снимаат верзијата на страницата како што била зачувана во моментот кога и бил пристапен преку URL-то. Роботите редовно лазат голем број веб-страници, рекурзивно вчитуваат, анализираат и прикажуваат HTML , JavaScript и CSS страници[3] . Механизмот на работа на роботите е сличен на работата на пребарувачите - роботите самостојно бараат портали за архивирање преку пронаоѓач на патеки, скенирање страници и сродни страници, со што формираат мрежа на портали. Во времето кога беше креирана Архивата, светската мрежа беше толку мала што веб-роботите можеа да ги пребаруваат сите страници во една сесија. Меѓутоа, со текот на времето, постојаниот раст на онлајн порталите и нивната нестабилност го оневозможи целосното поминување на целата мрежа. Така, не се евидентираат сите промени на сајтовите во Wayback Machine[9] . Раководството на Архивата не прецизира како роботите наоѓаат и избираат страници за индексирање, но наведува дека најчесто роботите се насочени кон оние страници кои се вкрстени од други портали и се во јавен домен. Ролерот започнува на веб-страница и потоа ја следи секоја хиперврска на таа веб-страница за да се движи до нови локации. На секоја од новите веб-страници, роботот го повторува процесот [15] . Ќе продолжи додека архивирањето не престане или не го достигне лимитот поставен од скриптата [21] . Дополнително, секој корисник може да користи специјална форма на порталот и да го повика роботот, кој ќе ја зачува страницата во нејзината моментална состојба[3] . Wayback Machine скенира само јавни веб-страници и не може да пристапи до содржината што е заштитена со лозинка или хостирана на приватен сервер [11] [15] [4] .

Интерфејс

Интерфејсот Wayback Machine им овозможува на корисниците да извршат две главни дејства - да пристапат до историјата на промените на страницата и да ги видат сите уредувања направени на порталите. Достапна е и функцијата за споредување на различни верзии на локации [13] [22] [18] [23] . За да го направите ова, внесете ја URL-адресата на порталот од интерес во посебно поле за пребарување, по што Wayback Machine прикажува список со архивирани датуми. Ѕвездичка по некои датуми се користи за да ги покаже промените пронајдени на страницата. URL-то за архивираната страница започнува на web.archive.org [24] [15] .

Секој може да ги зачува URL-адресите за архивирање, а со бесплатна архива сметка, можете да креирате и архивирате сите излезни или надворешни врски на оригиналната страница и да добиете прегледен извештај [25] [25] .

Складирање

Од 2018 година, колекцијата на Интернет архивата беше над 40 петабајти или 40 милиони гигабајти податоци, а Wayback Machine обезбеди пристап до приближно 63% од целиот достапен материјал [26] . Од февруари 2020 година, Wayback Machine архивира над 900 милијарди URL-адреси и над 400 милијарди веб-страници. [27] Од јуни 2021 година, Wayback Machine обезбеди пристап до над 581 милијарди зачувани веб-страници [5] .

Употреба

Порталот Wayback Machine често се користи во правната област - адвокатите ја користат услугата за пребарување информации за граѓански тужби, кривични предмети, управни постапки и патентни постапки. Архивираните верзии на страниците добиени преку Wayback Machine може да се користат за да се решат проблемите со законот за патенти или да се наметнат казни за објавување на материјали кои потоа биле отстранети од мрежата[3] [13] . И покрај широката употреба на колекцијата „Интернет архива“ за обезбедување докази, некои американски судови одбија да прифатат слики од екранот на веб-страниците, наведувајќи ја правната тешкотија да се идентификува оригиналниот документ со архивираната верзија. [28] Во 2018 година, американскиот Апелационен суд одлучи дека сликите од екранот од архивираните веб-страници на Wayback Machine се правен доказ што може да се користи во правните постапки. [29] [30]

Написите архивирани на Wayback Machine им овозможуваат на авторите да воспостават отворени или да објавуваат права [31] . За социолозите и историчарите, Wayback Machine нуди вреден извор на податоци од големи размери за анализа на однесувањето на компанијата, стратегиите за продажба, социјалните практики[2] [32] . Wayback Machine исто така ви овозможува пристап до списанија со отворен пристап . Така, од почетокот на 2000-тите, 84 списанија за ОП за природни науки исчезнаа од Интернет, а уште околу 100 за општествени и хуманитарни науки [33] [34] [35] .

Активистите и истражувачите го користат порталот за борба против дезинформациите , кои особено се засилија по изборот на претседателот Доналд Трамп во САД . Како одговор на зголемената контроверзност од претседателската администрација , Архивите создадоа посебна колекција наречена Архива на Трамп, која ги содржи телевизиските настапи и твитови на претседателот. Архивата се надева дека нејзиното складиште ќе им помогне на другите да идентификуваат лажни информации и да проверат сомнителна содржина [36] [37] . Меѓутоа, во некои случаи, поединечни активисти тврдат дека архивираните ресурси на Wayback Machine, напротив, придонеле за ширење на дезинформации. Така, со почетокот на пандемијата на коронавирус , поддржувачите на теориите на заговор користеа слики од екранот зачувани од порталот за да шират лажни информации за коронавирусот [38] . Како контрамерка, во ноември 2020 година, Архивата имплементираше алатки за валидација во Wayback Machine. За да го направите ова, непрофитната организација соработуваше со различни компании за проверка на факти за да им обезбеди на корисниците причини да отстранат страница од колекцијата. Кога ќе ја отворите архивираната верзија на веб-локацијата, Wayback Machine им дава на корисниците информации за причината за нејзиното отстранување во форма на жолт банер на горниот дел од екранот. Ако веб-страница е осомничена дека е вклучена во кампања за дезинформации, Wayback Machine обезбедува детали за организацијата што ја потврдила валидноста и линк до нејзиниот извештај. [39]

Во некои случаи, информациите добиени преку Wayback Machine се појавија во големи скандали. Така, со помош на порталот, беше откриено дека официјалниот претставник на американското Министерство за здравство и човечки услуги Мајкл Капуто [en] во серија веќе избришани твитови објави расистички и погрдни коментари за кинескиот народ [40] . Покрај тоа, Wayback Machine чува копија од подоцна избришаната порака дека лидерот на украинските сепаратисти Игор Стрелков ја презел одговорноста за падот на Боинг 777 во регионот на Доњецк [41] [42] . Во мај 2021 година, Bellingcat откри дека американската војска стационирана во Европа користи мобилни апликации за деца за складирање информации со цел да складира доверливи податоци. Поради неправилно поставените поставки за приватност, други корисници добија пристап до класифицирани информации. Откако го откриле истекувањето на информациите, војската ги отстранила сите картички, но тие останале во Wayback Machine [43] .

Легален статус

Интернет архивата не бара дозвола за копирање веб-локации пред далечинско собирање податоци, но го брише или ограничува пристапот до архивираните материјали на барање. На пример, на сопствениците на веб-локациите им е дадена опцијата да се „отфрлат“ од архивирање преку стандардна датотека robots.txt која ги исклучува веб-локациите од листата на портали за веб-роботи[9] [44] . Сепак, поради задржување на други податоци, Интернет архивата е во ранлива правна положба [45] . На пример, во 2005 година, Wayback Machine стана вмешан во спор за заштитен знак помеѓу Healthcare Advocates и Health Advocate. Вториот го користеше Wayback Machine за пристап до веб-страниците на Healthcare Advocates кои датираат од 1999 година, во обид да најде информации што ќе го поддржат случајот. Како одговор, Healthcare Advocates ги тужеше и Health Advocatt и Archive, тврдејќи дека архивата го прекршила Законот за авторски права на дигиталниот милениум . Последователно, случајот беше решен вонсудски [46] .

Во 2002 година, Архивот ги отстрани од својот систем врските до архивираните копии на порталот Xenu.net во сопственост на црковниот критичар Андреас Хелдал-Лунд. Отстранувањето се случи на барање на адвокатите на Скиентолошката црква кои рекоа дека ги поседуваат извадоците од црковните документи објавени на веб-страницата [47] [48] .

Ограничувања

Истражувачите и активистите ги критикуваа Wayback Machine и Internet Archive дека се обидуваат да го зачуваат целиот онлајн материјал, од кои многу се од мала вредност. Според некои истражувачи, ова се должи на застарената политика на Интернет архивата, која беше основана кон крајот на 1990-тите - тогаш, во зората на создавањето на Интернет архивите, се веруваше дека податоците на Интернет треба да се зачуваат во целост. Меѓутоа, со создавањето на многу еднодневни локации, многу истражувачи и активисти се предомислија [49] . Другие критические замечания относятся к техническим ограничениям сервиса — Wayback Machine не позволяет сохранять и обрабатывать определённые элементы JavaScript, а также может создавать заархивированные страницы, содержащие неработающие ссылки, отсутствующую графику или являющиеся неполными по иным причинам [50] . Сканеры захватывают только статистический снимок сайта — функции порталов на основе Java или Flash работать не будут. Это означает, что бо́льшая часть функциональных возможностей исходной веб-страницы теряется[9] .

Блокировки

В 2015 году Роскомнадзор принял решение заблокировать Wayback Machine за копию страницы текста «Одиночный джихад в России», содержащего информацию о «теории и практике партизанского сопротивления». Соответствующая страница в Архиве Интернета была добавлена в официальный реестр запрещенных веб-сайтов в России 23 июня 2015 года, из-за чего некоторые российские интернет-провайдеры были вынуждены полностью заблокировать сайт Архива Интернета [51] [52] [53] . В 2019 году представители Ассоциации по защите авторских прав в интернете (АЗАПИ) подали серию исков против сервиса Wayback Machine за нарушение авторских прав. Представители АЗАПИ запросили Мосгорсуд вынести решение о вечной блокировке портала на территории России, однако на август 2020 года Архив Интернета по-прежнему продолжал свою работу [54] [55] [56] [57] .

В 2017 году портал был заблокирован в Индии и Киргизии за содержание «экстремистских материалов» [58] [59] [60] . По данным на 2021 год сайт заблокирован в Китае [61] .

Примечания

 1. https://www.alexa.com/siteinfo/archive.org
 2. 1 2 3 Arora, 2015 .
 3. 1 2 3 4 5 Lerner, 2017 , с. 1741—1755.
 4. 1 2 3 4 5 Michael Bryant. What is the Wayback Machine and Why is it Useful? . Groovy Post (22 апреля 2021). Дата обращения: 29 мая 2021.
 5. 1 2 Wayback Machine . Wayback Machine. Дата обращения: 7 июня 2021.
 6. Dominic Cummings: how the internet knows when you've updated your blog . The Conversation (28 мая 2020). Дата обращения: 3 июня 2021.
 7. 1 2 3 4 5 Odgen, 2017 .
 8. In An Old Church, The Internet Archive Stores Our Digital History . Kalw. San Francisco local public radio (11 сентября 2019). Дата обращения: 3 июня 2021.
 9. 1 2 3 4 5 Price, 2011 .
 10. Jack Schofield. The Time Machine . The Guardian (19 ноября 2007). Дата обращения: 1 июня 2021.
 11. 1 2 Jenni McKinnon. Using the Wayback Machine to Archive (and Backup) WordPress . WPMudev (25 мая 2017). Дата обращения: 29 мая 2021.
 12. Adrienne LaFrance. Raiders of the Lost Web . The Atlantic (14 октября 2015). Дата обращения: 7 июня 2021.
 13. 1 2 3 Rogers, 2017 , с. 160—172.
 14. Hartelius, 2020 , с. 378.
 15. 1 2 3 4 5 Bowyer, 2021 , с. 43—57.
 16. Aja Romano. A lawsuit is threatening the Internet Archive — but it's not as dire as you may have heard . Vox (23 января 2020). Дата обращения: 29 мая 2021.
 17. 1 2 3 4 Kalev Leetaru. The Internet Archive Turns 20: A Behind The Scenes Look At Archiving The Web . Forbes (18 января 2016). Дата обращения: 5 июня 2021.
 18. 1 2 O'Connor, 2008 , с. 64.
 19. michelle. Wayback Machine Hits 400,000,000,000! . Internet Archive (May 9, 2014). Дата обращения: 25 марта 2015. Архивировано 26 августа 2014 года.
 20. Richard Koman. How the Wayback Machine Works . Xml.com (21 января 2002). Дата обращения: 5 июня 2021.
 21. A. Rossi. Worldwide Web Crawls . Internet Archive (5 октября 2010). Дата обращения: 5 июня 2021.
 22. Laura Bohannon. Wayback Machine archives websites for over 20 years . Spartan News Room (7 декабря 2017). Дата обращения: 5 июня 2021.
 23. Maemura, 2018 .
 24. Notess, 2002 .
 25. 1 2 Mark Graham. Tips for Using the Internet Archive's Wayback Machine in Your Next Investigation . Global Investigative Journalism Network (5 мая 2021). Дата обращения: 29 мая 2021.
 26. Zachary Crockett. Inside Wayback Machine, the internet's time capsule . The Hustle (28 сентября 2018). Дата обращения: 29 мая 2021.
 27. Евгений Делюкин. Браузер Brave от сооснователя Mozilla стал предлагать копии из «архива интернета» вместо удалённых веб-страниц . VcRu (26 февраля 2020). Дата обращения: 1 июня 2021.
 28. Eltgroth, 2009 .
 29. Kieren McCarthy. Archive.org's Wayback Machine is legit legal evidence, US appeals court judges rule . The Register (4 сентября 2018). Дата обращения: 4 июня 2021.
 30. Маргарита Сазонова. Электронные доказательства в спорах в сфере интеллектуальной собственности . Гарант (26 октября 2020). Дата обращения: 5 июня 2021.
 31. Pearce, 2009 , с. 875.
 32. Milligan, 2016 .
 33. Jeffrey Brainard. Dozens of scientific journals have vanished from the internet, and no one preserved them . Science (8 сентября 2020). Дата обращения: 1 июня 2021.
 34. Diana Kwon. More than 100 scientific journals have disappeared from the Internet . Nature (10 сентября 2020). Дата обращения: 1 июня 2021.
 35. avouner. Десятки научных журналов исчезли из интернета за последние 20 лет и никто их не сохранил . Хабр (10 сентября 2020). Дата обращения: 5 июня 2021.
 36. Camilla Hodgson. How the Internet Archive is waging war on misinformation . Financial Times (17 сентября 2019). Дата обращения: 3 июня 2021.
 37. Mary Kay Magistad. Where to find what's disappeared online, and a whole lot more: the Internet Archive . The World (23 февраля 2017). Дата обращения: 7 июня 2021.
 38. Acker, 2020 .
 39. Wayback Machine теперь проверяет информацию на достоверность для архивных веб-страниц . Trash Box (2 ноября 2020). Дата обращения: 5 июня 2021.
 40. Журналисты припомнили расистские высказывания пресс-секретаря Минздрава США . Красная весна (24 апреля 2020). Дата обращения: 5 июня 2021.
 41. Did the Wayback Machine Catch Russian-Backed Rebels Claiming Responsibility for Malaysian Airlines Flight MH17? . Open Culture (19 июля 2014). Дата обращения: 3 июня 2021.
 42. Jil Lepore. The Cobweb . New Yorker (19 января 2015). Дата обращения: 7 июня 2021.
 43. Дамир Камалетдинов. В сеть попали секретные данные об американском ядерном оружии — военные записывали их в школьных приложениях . T Journal (30 мая 2021). Дата обращения: 5 июня 2021.
 44. Carolyn Wimbly Martin. Internet Archive's Open Library and Copyright Law . Lutzker (15 мая 2020). Дата обращения: 4 июня 2021.
 45. Nate Anderson. Copy some webpages, owe more than the national debt . Ars Technica (1 мая 2011). Дата обращения: 5 июня 2021.
 46. Eric Bangeman. Internet Archive settles suit over Wayback Machine . Ars Technica (31 августа 2006). Дата обращения: 7 июня 2021.
 47. Lisa M. Bowman. Net archive silences Scientology critic . C Net (24 сентября 2002). Дата обращения: 10 июня 2021.
 48. Ernest Miller. Features: Sherman, Set the Wayback Machine for Scientology . LawMeme (24 сентября 2002). Дата обращения: 10 июня 2021.
 49. Nora Caplan-Bricker. Preservation Acts . Harper's Magazine (декабрь 2018). Дата обращения: 2 июня 2021.
 50. Crudo, 2014 .
 51. Mike Masnick. Russia Blocks The Internet Archive's Wayback Machine Over A Single Page . Tech dirt (26 июня 2015). Дата обращения: 3 июня 2021.
 52. Роскомнадзор заблокировал архив интернета из-за "Одиночного джихада" . Московский комсомолец (25 июня 2015). Дата обращения: 5 июня 2021.
 53. Роскомнадзор заблокировал страницу «архива интернета» за экстремизм . Lenta (25 июня 2015). Дата обращения: 5 июня 2021.
 54. АЗАПИ хочет навечно заблокировать «Архив интернета» . Роскомсвобода (22 августа 2019). Дата обращения: 5 июня 2021.
 55. «Архив интернета» могут навечно заблокировать в России . C News (23 августа 2019). Дата обращения: 7 июня 2021.
 56. Россияне потребовали запретить в Европе Telegram, YouTube и Mail.ru . C News (19 августа 2020). Дата обращения: 7 июня 2021.
 57. Американские издатели книг подали в суд на Internet Archive . Ведомости (2 июня 2020). Дата обращения: 5 июня 2021.
 58. Access to Internet Archive's Wayback Machine Blocked in India . The Wire (8 августа 2017). Дата обращения: 3 июня 2021.
 59. Wayback Machine has been blocked in India . The Verge (9 августа 2017). Дата обращения: 5 июня 2021.
 60. Kyrgyzstan Blocks Archive.org on 'Extremism' Grounds . Global Voices. Дата обращения: 5 июня 2021.
 61. Anna Kramer. The internet is splitting apart. The Internet Archive wants to save it all forever . Protocol (10 марта 2021). Дата обращения: 9 июня 2021.

Литература

 • Acker, A., & Chaiet, M. The weaponization of web archives: Data craft and COVID-19 publics. // Harvard Kennedy School (HKS) Misinformation Review. — 2020. — doi : 10.37016/mr-2020-41 .
 • Anat Ben-David, Adam Amram. The Internet Archive and the socio-technical construction of historical facts // Internet Histories. — 2018. — doi : 10.1080/24701475.2018.1455412 .
 • Arora S., Li Y., Youtie J., Shapira P. Using the wayback machine to mine websites in the social sciences: A methodological resource. — 2015. — Т. 67 , вып. 8 . — С. 1904—1915 . — doi : 10.1002/asi.23503 .
 • Bowyer S. The Wayback Machine: notes on a re‑enchantment // Archival Science. — 2021. — Т. 21 . — С. 43—57 .
 • Deborah R. Eltgroth. Best Evidence and the Wayback Machine: Toward a Workable Authentication Standard for Archived Internet Evidence // Fordham L. Rev.. — 2009. — Т. 78 , вып. 181 .
 • Greg R. Notess. The Wayback Machine: The Web's Archive // Online. — 2002. — Т. 26 , вып. 2 .
 • Hartelius J. The anxious flâneur: Digital archiving and the Wayback Machine // Quarterly Journal of Speech. — 2020. — Т. 106 , вып. 4 . — С. 377—398 .
 • James L. Quarles III and Richard A. Crudo. [Way]Back to the Future: Using the Wayback Machine in Patent Litigation // Landslide. — 2014. — Т. 6 , вып. 3 .
 • Lerner A., Kohno T., Roesner F. Rewriting History: Changing the Archived Web from the Present // Association for Computing Machinery. — 2017. — doi : 10.1145/3133956.3134042 .
 • Maemura E., Worby N., Milligan I., Becker C. If These Crawls Could Talk: Studying and Documenting Web Archives Provenance // Journal of the association for information science and technology. — 2018. — Т. 69 , вып. 10 . — С. 1223—1233 .
 • Milligan I. Lost in the Infinite Archive: The Promise and Pitfalls of Web Archives // International Journal of Humanities and Arts Computing. — 2016.
 • Murphy J., Hashim N., O'Connor P. Take Me Back: Validating the Wayback Machine // Journal of Computer-Mediated Communication. — 2008. — Вып. 13 . — С. 60—75 .
 • Odgen J., Halford S., Carr L. Observing Web Archives // WebSci. — 2017. — С. 299—308 .
 • Pearce D., Charlton B. Plagiarism of online material may be proven using the Internet Archive Wayback Machine (archive.org) // Medical Hypothesis. — 2009. — С. 875 .
 • Price. Internet Archiving – The Wayback machine // MLA Commons. — 2011.
 • Phyllis Holman Weisbard. Oldies but Goodies: Archiving WebBased Information // Feminist Collections. — 2011. — Т. 32 , вып. 2 .
 • Rogers R. Doing Web history with the Internet Archive: screencast documentaries // Internet Histories. — 2017. — Т. 1 , вып. 1—2 . — С. 160—172 . — doi : 10.1080/24701475.2017.1307542 .