WorldCat

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
WorldCat
Слика на логото
УРЛ worldcat.org ( инг .) (чешки) ( ит .) ( сп .) (фр.) (итал.) (нид.) (порт.) (тајландски). (кор.) (јап.)
Комерцијални Да
Тип на локација библиографска база на податоци
Јазици) повеќе јазици [d]
Сопственик Центар за онлајн компјутерска библиотека
автор Фред Килгур
Почеток на работа 1967 година
Сегашен статус Работа
Рангирање на Алекса 5234[1]

WorldCat е најголемата светска библиографска база на податоци со над 240 милиони записи за сите видови дела на 470 јазици. WorldCat е основана во 1967 година од Фред Килгур [2] . Базата е создадена со заеднички напори на повеќе од 72 илјади библиотеки од 170 земји во светот [3] во рамките на организацијата OCLC .

Од август 2006 година, стана возможен слободен пристап до пребарувањето во оваа база на податоци од веб-страницата worldcat.org .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. https://www.alexa.com/siteinfo/worldcat.org
  2. Маргалит Фокс .Фредерик Г. Килгур, иновативен библиотекар, умира на 92 години , Њујорк Тајмс (2 август 2006 година). Преземено на 22 декември 2009 година. „Фредерик Г. Килгур, угледен библиотекар кој пред речиси 40 години трансформираше конзорциум од библиотеки во Охајо во она што сега е најголемата библиотечна соработка во светот, правејќи ги каталозите на илјадници библиотеки ширум светот веднаш достапни на далечните патрони, почина во понеделникот во Чапел Хил, NC. Имаше 92 години“.
  3. Факти и статистика на WorldCat Архивирана на 5 декември 2011 година.

Литература

Врски

  • worldcat.org (инж.) (чешки) ( ит .) ( сп .) (фр.) (итал.) (нид.) (порт.) (тајландски). ( Кор) (јап.) -.. официјална веб-страница WorldCat
  • WorldCat . oclc.org . Датум на лекување: 31 декември 2018 година.
  • Библиографски формати и стандарди . oclc.org . Датум на лекување: 31 декември 2018 година.
  • Идентитети на WorldCat . worldcat.org . Датум на лекување: 31 декември 2018 година.