XIV век

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
2-ри милениум
XII век - XIII век - XIV век - XV век - XVI век
1290-ти 1290 година 1291 година 1292 година 1293 година 1294 година 1295 година 1296 година 1297 година 1298 година 1299 година
1300-ти 1300 1301 година 1302 година 1303 година 1304 година 1305 година 1306 година 1307 година 1308 година 1309 година
1310-ти 1310 година 1311 година 1312 година 1313 година 1314 година 1315 година 1316 година 1317 година 1318 година 1319 година
1320-ти 1320 година 1321 година 1322 година 1323 година 1324 година 1325 година 1326 година 1327 година 1328 година 1329 година
1330-ти 1330 година 1331 година 1332 година 1333 година 1334 година 1335 година 1336 година 1337 година 1338 година 1339 година
1340-ти 1340 година 1341 година 1342 година 1343 година 1344 година 1345 година 1346 година 1347 година 1348 година 1349 година
1350-ти 1350 година 1351 година 1352 година 1353 година 1354 година 1355 година 1356 година 1357 година 1358 година 1359 година
1360-ти 1360 година 1361 година 1362 година 1363 година 1364 година 1365 година 1366 година 1367 година 1368 година 1369 година
1370-ти 1370 година 1371 година 1372 година 1373 година 1374 година 1375 година 1376 година 1377 година 1378 година 1379 година
1380-ти 1380 година 1381 година 1382 година 1383 година 1384 година 1385 година 1386 година 1387 година 1388 година 1389 година
1390-ти 1390 година 1391 година 1392 година 1393 година 1394 година 1395 година 1396 година 1397 година 1398 година 1399 година
1400-ти 1400 1401 година 1402 година 1403 година 1404 година 1405 година 1406 година 1407 година 1408 година 1409 година
Хронолошка табела

Четиринаесеттиот (XIV) век траел од 1301 година на 1400 години од јулијанскиот календар .

Црната смрт ги однесе животите на околу 34 милиони луѓе во Европа
Битката кај Куликово (1380)

Главни настани

Настаните не се точно датирани:

 • XIV век - завршување на освојувањето на Финска од Шведска .
 • XIV век - словенскиот град Белгород на Днестар бил заземен од Џеновјаните и преименуван во Монкастро .
 • XIV век - првото спомнување на Астрахан .
 • XIV век - појавата на државата Ава во Центар. Бурма, обединување на земјата.
 • XIV век - појавата на државите Ндонго, Лунда во Ангола .
 • XIV век - појавата на државата Буганда (сега Уганда). Во зависност од Китара.
 • XIV век - власта во Мајапан ја зазеде династијата Коком. Нејзините претставници го ограбиле и поробувале народот со помош на мексикански платеници.
 • XIV век - на северниот брег на Андите, културата на племињата Мочика - Чиму повторно цвета.
 • XIV век - по меѓуплеменските војни на Хаваи (Централна Полинезија), голема група жители отишле во Нов Зеланд со цел да го колонизираат.
 • XIV век - појавата на првите фабрики во Европа во градовите на Италија .

Пронајдоци, откритија

 • 1306.- Во Кина биле извршени успешни скокови со падобран за време на искачувањето на тронот на императорот Фо-Кин.
 • 1306 - Anatomical Mondville создаде едно од првите средновековни дела за козметика .
 • 1330 - изум на барут во Европа од Бертолд Шварц .
 • Арс нова е западноевропска, првенствено француска, музичка школа од XIV век.
Московскиот принц Дмитриј Донској
Боемскиот крал Чарлс IV Луксембург
Големиот војвода од Литванија Олгерд

Споменици

исто така види