XVI век

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
2 милениум
XIV век - XV век - XVI век - XVII век - XVIII век
1490 -ти 1490 година 1491 година 1492 година 1493 година 1494 година 1495 година 1496 година 1497 година 1498 година 1499 година
1500 -ти 1500 1501 година 1502 година 1503 година 1504 година 1505 година 1506 година 1507 година 1508 година 1509 година
1510 -ти 1510 година 1511 година 1512 година 1513 година 1514 година 1515 година 1516 година 1517 година 1518 година 1519 година
1520 -ти 1520 година 1521 година 1522 година 1523 година 1524 година 1525 година 1526 година 1527 година 1528 година 1529 година
1530 -ти 1530 година 1531 година 1532 година 1533 година 1534 година 1535 година 1536 година 1537 година 1538 година 1539 година
1540 -ти 1540 година 1541 година 1542 година 1543 година 1544 година 1545 година 1546 година 1547 година 1548 година 1549 година
1550 -ти 1550 година 1551 година 1552 година 1553 година 1554 година 1555 година 1556 година 1557 година 1558 година 1559 година
1560 -ти 1560 година 1561 година 1562 година 1563 година 1564 година 1565 година 1566 година 1567 година 1568 година 1569 година
1570 -ти 1570 година 1571 година 1572 година 1573 година 1574 година 1575 година 1576 година 1577 година 1578 година 1579 година
1580 -ти 1580 година 1581 година 1582 година 1583 година 1584 година 1585 година 1586 година 1587 година 1588 година 1589 година
1590 -ти 1590 година 1591 година 1592 година 1593 година 1594 година 1595 година 1596 година 1597 година 1598 година 1599 година
1600 -ти 1600 1601 година 1602 година 1603 година 1604 година 1605 година 1606 година 1607 година 1608 година 1609 година
Хронолошка табела

Шеснаесеттиот (XVI) век траел од 1501 година на 1600 години од Јулијанскиот календар . Од 5 октомври (15), 1582 година, сите датуми се дадени според Грегоријанскиот календар .

Главни настани

Култура

исто така види