Југославија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Унитарна држава (1918-1941)
Сојузна држава (1945-2003)
Југославија
Србо-Хорв. Кирус. / направени . Југославија
Србо-Хорв. лат. / словенечки. Југославија
Знамиња на Југославија (1918-2003) Грбови на Југославија (1918-2003)
Знамиња на Југославија (1918-2003) Грбови на Југославија (1918-2003)
Химна :
Химна Краљевине Југославија(1918-1945)
Хеј, Словенци! / Хех, Словенија!“ (1945-2003)
Историја на Југославија.svg
1918 - 2003 година
Капитал Знаме на Белград.svg Белград
Јазици) српскохрватски
македонски
словенечки
Официјален јазик српско-хрватски јазик
Валутна единица југословенски динар
Плоштад 255.950 km² (1989)
Популација 23,72 милиони луѓе (1989)
Форма на владеење монархија (до 1945 година)
република (од 1945 г.)
Временска зона UTC + 1
Интернет домен .ју
Телефонски код +38
Шефови на држави
Кралот
• 1918-1921 година Петар I (прв)
• 1934-1945 година Петар II (последен)
Претседателот
• 1945-1953 година Иван Рибар (прв)
• 2000-2003 година Воислав Коштуница (последен)
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Југославија е држава во Европа која постоела на Балканскиот Полуостров од 1918 до 2003 година. Имаше пристап до Јадранското Море .

Голема Југославија - до 1947 година унитарна држава ( КСКхС, Кралство Југославија ), од 1947 година федерална држава ( ФНРЈ , СФРЈ ) - вклучуваше 6 републики: Србија , Хрватска , Словенија , Македонија , Црна Гора и Босна и Херцеговина , сега сите независни. Мала Југославија - ( СРЈ ) - ги вклучуваше сега независните држави Црна Гора и Србија .

Идејата за државно-политичко обединување на јужнословенските етникуми потекнува во 17 век на територијата на Славонија и Хрватска и е развиена во 19 век од хрватските илирски интелектуалци. Југославија е формирана (како Кралство на Србите, Хрватите и Словенците ) по Првата светска војна и распадот на Австро-унгарската империја на почетокот на 20 век . Кон крајот на XX - почетокот на XXI век, земјата се подели на неколку држави.

Како резултат на соработката меѓу српските и хрватските лингвисти, официјален јазик првично бил српско-хрватскиот или хрватско-српскиот . По Втората светска војна, јазиците на сојузните републики беа прогласени за еднакви државни јазици, иако српско-хрватскиот и српскиот уживаа релативна предност. Главното население се Јужните Словени : Бошњаци ( Бошњаци ), Срби , Хрвати , Словенци , Македонци , Црногорци , како и несловенски народи - Албанци и Унгарци . Помалите заедници биле Турците , Русините , Словаците , Романците , Бугарите , Италијанците , Чесите и Циганите .

Приказна

Кралство Југославија (1918-1945)

Административно-територијална поделба на Југославија на бановини во 1929-1939 година.

По распадот на Австро-Унгарија во 1918 година, југословенските земји на Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Далмација, Србија и Црна Гора се обединија во држава наречена Кралство на Србите, Хрватите и Словенците (KSKhS). Во 1929 година, по државен удар, бил преименуван во Кралство Југославија (КЈ) [1] .

Втората светска војна

Окупацијата на Југославија од земјите на Оската

За време на Втората светска војна, Југославија се бореше на страната на Антихитлеровата коалиција , беше окупирана од нацистичка Германија како резултат на т.н. Априлска војна [2] . Кампањата започна на 6 април 1941 година со масовен бомбашки напад на речиси небранетиот Белград . Авијацијата на Југославија и воздушната одбрана на градот беа уништени уште во првите напади, значителен дел од Белград беше претворен во урнатини , а цивилните жртви беа илјадници. Врската помеѓу високата воена команда и единиците на фронтот беше прекината, што го предодреди исходот на кампањата: милионската армија на кралството беше расфрлана, најмалку 250 илјади затвореници беа заробени. Загубите на нацистите изнесуваат 151 убиен, 392 ранети и 15 исчезнати.

По окупацијата, на територијата на Југославија се разви опширно партизанско движење [3] , најголемо по обем во Европа ( не сметајќи го СССР ). Окупациските власти во земјата ја создадоа прохитлеровата независна држава Хрватска (Хрватска, Босна и Херцеговина). Меѓутоа, во окупирана Југославија, нацистите беа принудени да задржат повеќе од 35 дивизии за да ги задржат партизаните - повеќе отколку во која било друга европска земја (на пример, во Франција, германските окупациони сили броеле 28 дивизии). Борејќи се со нацистите, шефот на комунистичкото движење, Јосип Броз Тито, најде заеднички јазик и со Западот и на почетокот со СССР. Предноста на Тито беше мултинационалниот состав на неговото движење, додека другите движења беа еднонационални.

Неуспешната „Голема Југославија“

По војната, Јосип Броз Тито го замислил создавањето на Голема Југославија како дел од спроведувањето на плановите за создавање на Балканската федерација , кои ги разгледувал заедно со Сталин и Димитров . Тито се надевал да формира социјалистичка федерација со централната влада на Белград од територијата на Првата Југославија, како и Бугарија и Албанија како федерални републики. Најпрво, југословенско-албанската и југословенско-бугарската стопанска и царинска унија беа создадени со интегрирањето на албанската економија во југословенската економија, но потоа ниту Велика Југославија, ниту барем присоединувањето на Албанија кон Југославија не беа спроведени поради несогласувања со раководството на Албанија и Бугарија, а потоа и раскинувањето со Сталин.

Социјалистичка Југославија (1945-1991)

Управни поделби на СФРЈ

Југославија беше федерација од шест социјалистички републики под имињата: Демократска Федеративна Југославија (од 1945 година), Федеративна Народна Република Југославија (ФНРЈ) (од 1946 година), Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) (од 1963 година).

Федерализмот беше избран како модел на градење нација во социјалистичка Југославија. Според Уставот на СФРЈ, усвоен во 1974 година , субјекти на федерацијата биле шест социјалистички републики и два автономни социјалистички реони. Сите народи на Југославија беа признати за еднакви. Титовата национално-државна реформа доведе до одредени успеси: етничкото чистење од воените години почна постепено да се заборава, интензитетот на меѓуетничките односи во земјата се намали. Раководството на земјата најави појава на нова наднационална етничка заедница - југословенскиот народ. Бројот на луѓе кои се сметаат себеси за Југословени (по правило, тие беа луѓе родени во мешани бракови) се зголемуваше од попис до попис; до времето на распадот на Југославија, нивниот удел во населението на земјата надмина 5%.

Несогласувањата меѓу лидерот на Комунистичката партија на Југославија Јосип Броз Тито и Сталин доведоа до прекин на односите со СССР , во 1948 година Југословенската комунистичка партија беше исклучена од Бирото за информации . Во 1949 година, советското раководство го раскина Договорот за пријателство, взаемна помош и повоена соработка со Југославија . Започна пропагандна кампања за дискредитација на југословенското раководство. Иако, по смртта на Сталин, ја изгуби својата поранешна активност, Југославија не стана членка на Организацијата на Варшавскиот пакт , туку напротив, наспроти неа и НАТО, го создаде Движењето на неврзаните , во кое беа вклучени главно деколонизирани земји. За време на владеењето на Тито, Југославија играше улога на посредник меѓу Западот и некои комунистички режими (како што е маоистичката Кина ).

Режимот на Јосип Броз Тито играше на противречностите меѓу државите од западниот и источниот блок, што и овозможи на Југославија да се развива доста брзо во повоените децении.

Процесите на децентрализација во Југославија

Економските и политичките системи на повоена Југославија почнаа да се градат по советски модел, но конфликтот со Бирото за информации, кој се случи во 1949 година , стана предуслов за трансформација на структурата во изградба. По овој конфликт, беше донесен закон кој го постави трендот на развојот на југословенското општество во децениите што доаѓаат - „Основниот закон за управување со државните стопански претпријатија и повисоките стопански здруженија од работнички колективи“ [4] . Формално, овој закон даваше право само на работните колективи да избираат работнички совет, кој има целосна моќ во претпријатието, но, од друга страна, токму тој го отвори патот за децентрализација на Југославија.

Следниот чекор на овој пат беше законот „За основите на општествената и политичката структура на ФНРЈ и за органите на федералната власт“ [5] , кој ги зацврсти принципите на самоуправување и делумно ги прошири на политичката сфера. Зацртаниот курс беше зајакнат со резолуциите на 6-от Конгрес на Комунистичката партија на Југославија, одржан во 1952 година , со кои беше утврдено дека во новиот општествено-политички систем заснован на принципите на работничкото самоуправување, главната задача на партијата е идеолошка и политичка работа за едукација на масите. Оваа формулација беше потврдена со новата повелба на СКУ, усвоена на овој конгрес.

Курсот кон децентрализација на државата во јавната свест беше зајакнат со голем број написи на истакнатиот политичар Милован Ѓилас во весникот Борба , објавен во зимата 1953/54 година, каде авторот бара продолжување на демократизацијата на земјата. . Овие написи го разнесоа јавното мислење, и веројатно ова е делумно причината поради која се продолжи со преземениот курс, и покрај некои сомнежи во врховното раководство на земјата.

Со донесувањето на новиот устав во 1963 година, државата доби ново име - Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ). Правата на републиките и териториите беа проширени, тие добија поголема економска независност.

Социјалните и националните противречности постепено растеа во Југославија. Во мај 1968 година, во Белград се одржаа студентски демонстрации под слоганот „Долу црвената буржоазија!“ (срп.) ... Во ноември 1968 година, првиот националистички демонстрации на косовските Албанци се одржа во Косово . Во 1971 година, во Хрватска се појави движење со цел проширување на правата на Хрватска во федерацијата, како и спроведување на демократски и економски реформи (т.н. Хрватската пролет ). Но, хрватските демонстрации беа растерани, проследени со чистки меѓу партиските раководства на Хрватска и Србија.

Новиот устав на СФРЈ, усвоен во 1974 година, значително ги прошири овластувањата на сојузните републики и ги даде истите права на автономните региони на Србија - Војводина и Косово .

По смртта на Тито во 1980 година, поради економските тешкотии во 1981 година, конфликтот избувна во Косово .

Распад на Југославија

Распад на Југославија

Се смета дека фактори за распадот на Југословенската федерација се смртта на Тито и фијаското на економската и националната политика што ја воделе неговите наследници, колапсот на светскиот социјалистички систем, напливот на национализмот во Европа (и не само во земјите од Централно-источниот регион). Во 1990 година се одржаа локални избори во сите шест републики на СФРЈ. Националистичките сили ја извојуваа победата насекаде.

Со оглед на зголемените национални несогласувања околу волјата на Тито по неговата смрт, функцијата претседател на земјата беше укината, а на чело на земјата стана Президиумот , чии членови (шефовите на синдикалните републики и автономните региони) ги заменија едни со други годишно за возврат. Краткорочно економско чудо во средината на 1980-тите. заврши со брза инфлација и колапс на економијата, што доведе до влошување на односите меѓу економски поразвиените Србија , Хрватска и Словенија и останатите републики.

За време на политичката криза во 1991 година, четири од шесте републики се отцепија: Словенија , Хрватска , Босна и Херцеговина и Македонија . Мировните сили на ОН беа распоредени на територијата прво на Босна и Херцеговина , а потоа и на автономната покраина Косово . За да се реши, според одлуката на ОН , меѓуетничкиот конфликт меѓу српското и албанското население на Косово, регионот беше префрлен под протекторат на ОН (види Војна на НАТО против Југославија (1999) ). Во меѓувреме, Југославија, која на почетокот на 21 век имаше две републики, во 2003 година се претвори во Србија и Црна Гора . Конечниот дефект се случи во 2006 година по црногорскиот референдум за независност од Србија.

Соединение

Голема Југославија

Кралство на Србите, Хрватите и Словенците (KSHS), Кралство Југославија (KY)

Федеративная Народная Республика Югославия (ФНРЮ), Социалистическая Федеративная Республика Югославия (СФРЮ)

Социалистическая Югославия состояла из социалистических республик (до 1963 года — народных республик); кроме того, в составе Сербии имелись два социалистических автономных края (до 1963 года — автономных областей).

Официальное название Столица Флаг Герб Площадь, км² Население, тыс. чел
(на 30 июня 1976 ) [6]
Социалистическая Республика Босния и Герцеговина Сараево
Flag of SR Bosnia and Herzegovina.svg
Coat of Arms of the Socialist Republic of Bosnia and Herzegovina.svg
51 129 4021
Социалистическая Республика Македония Скопье
Flag of North Macedonia (1946–1992).svg
Coat of arms of Macedonia (1946-2009).svg
25 713 1797
Социалистическая Республика Сербия Белград
Flag of SR Serbia.svg
Coat of Arms of the Socialist Republic of Serbia.svg
88 361 8843
Социалистический автономный край Косово Приштина 10 887 1429
Социалистический автономный край Воеводина Нови-Сад 21 506 1989
Социалистическая Республика Словения Любляна
Flag of Slovenia (1945-1991).svg
Coat of Arms of the Socialist Republic of Slovenia.svg
20 251 1782
Социалистическая Республика Хорватия Загреб
Flag of SR Croatia.svg
Coat of Arms of the Socialist Republic of Croatia.svg
56 538 4514
Социалистическая Республика Черногория Титоград *
Flag of the Socialist Republic of Montenegro.svg
Coat of Arms of the Socialist Republic of Montenegro.svg
13 812 563

* Ныне — Подгорица

Малая Югославия

« Третья Югославия » — Союзная Республика Югославия ( СРЮ )

См. также

Примечания

 1. Королевство Сербов, Хорватов и Словенцев — статья из Большой советской энциклопедии .
 2. Апрельская война
 3. В настоящее время доступ к сайту временно прекращен (недоступная ссылка) . Дата обращения: 20 марта 2013. Архивировано 21 февраля 2009 года.
 4. Основной закон об управлении государственными хозяйственными предприятиями и высшими хозяйственными объединениями со стороны трудовых коллективов // Конституция и основные законодательные акты Федеративной Народной Республики Югославии. — С. 362—374.
 5. Там же, С. 45-84.
 6. Югославия — статья из Большой советской энциклопедии .

Литература

 • Югославия в XX веке: очерки политической истории / К. В. Никифоров (отв. ред.), А. И. Филимонова, А. Л. Шемякин и др. — М.: Индрик, 2011.
 • Allcock, John B.: Explaining Yugoslavia. New York: Columbia University Press, 2000
 • Anne Marie du Preez Bezdrob: Sarajevo Roses: War Memoirs of a Peacekeeper . Oshun, 2002. ISBN 1-77007-031-1
 • Chan, Adrian: Free to Choose: A Teacher's Resource and Activity Guide to Revolution and Reform in Eastern Europe . Stanford, CA: SPICE, 1991. ED 351 248
 • Cigar, Norman, : Genocide in Bosnia: The Policy of Ethnic-Cleansing . College Station: Texas A&M University Press, 1995
 • Cohen, Lenard J.: Broken Bonds: The Disintegration of Yugoslavia . Boulder, CO: Westview Press, 1993
 • Conversi, Daniele: German -Bashing and the Breakup of Yugoslavia , The Donald W. Treadgold Papers in Russian, East European and Central Asian Studies, no. 16, March 1998 (University of Washington: HMJ School of International Studies) https://web.archive.org/web/20060627040113/http://easyweb.easynet.co.uk/conversi/german.html
 • Djilas, Milovan : Land without Justice , [with] introd. and notes by William Jovanovich . New York: Harcourt, Brace and Co., 1958.
 • Dragnich, Alex N.: Serbs and Croats. The Struggle in Yugoslavia . New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1992
 • Fisher, Sharon: Political Change in Post-Communist Slovakia and Croatia: From Nationalist to Europeanist . New York: Palgrave Macmillan, 2006 ISBN 1-4039-7286-9
 • Glenny, Mischa : The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804—1999 (London: Penguin Books Ltd, 2000)
 • Glenny, Mischa : The fall of Yugoslavia: The Third Balkan War , ISBN 0-14-026101-X
 • Gutman, Roy.: A Witness to Genocide. The 1993 Pulitzer Prize-winning Dispatches on the «Ethnic Cleansing» of Bosnia . New York: Macmillan, 1993
 • Hall, Brian: The Impossible Country: A Journey Through the Last Days of Yugoslavia. Penguin Books. New York, 1994
 • Harris, Judy J.: Yugoslavia Today . Southern Social Studies Journal 16 (Fall 1990): 78—101. EJ 430 520
 • Hayden, Robert M.: Blueprints for a House Divided: The Constitutional Logic of the Yugoslav Conflicts. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2000
 • Hoare, Marko A., A History of Bosnia: From the Middle Ages to the Present Day . London: Saqi , 2007
 • Hornyak, Arpad. Hungarian-Yugoslav Diplomatic Relations, 1918—1927 (East European Monographs, distributed by Columbia University Press; 2013) 426 pages
 • Jelavich, Barbara : History of the Balkans: Eighteenth and Nineteenth Centuries , Volume 1. New York: American Council of Learned Societies, 1983 ED 236 093
 • Jelavich, Barbara : History of the Balkans: Twentieth Century , Volume 2. New York: American Council of Learned Societies, 1983. ED 236 094
 • Kohlmann, Evan F.: Al-Qaida's Jihad in Europe: The Afghan-Bosnian Network Berg, New York 2004, ISBN 1-85973-802-8 ; ISBN 1-85973-807-9
 • Lampe, John R : Yugoslavia As History: Twice There Was a Country Great Britain, Cambridge, 1996, ISBN 0-521-46705-5
 • Malesevic, Sinisa: Ideology, Legitimacy and the New State: Yugoslavia, Serbia and Croatia. London: Routledge, 2002.
 • Owen, David. Balkan Odyssey Harcourt (Harvest Book), 1997
 • Pavlowitch, Steven. Hitler's New Disorder: The Second World War in Yugoslavia (2008) excerpt and text search
 • Ramet, Sabrina P. The Three Yugoslavias: State-Building and Legitimation, 1918–2005 (англ.) . — Bloomington: Indiana University Press (англ.) , 2006. — ISBN 978-0-253-34656-8 .
 • Roberts, Walter R. : Tito, Mihailovic, and the Allies: 1941—1945 . Duke University Press, 1987; ISBN 0-8223-0773-1
 • Sacco, Joe: Safe Area Gorazde: The War in Eastern Bosnia 1992—1995 . Fantagraphics Books, January 2002
 • Silber, Laura and Allan Little: Yugoslavia: Death of a Nation . New York: Penguin Books, 1997
 • West, Rebecca : Black Lamb and Gray Falcon: A Journey Through Yugoslavia . Viking, 1941
 • White, T.: Another fool in the Balkans — in the footsteps of Rebbecca West . Cadogan Guides, London, 2006
 • Time homepage: New Power
 • The First Yugoslavia: Search for a Viable Political System, by Alex N. Dragnich

Ссылки