Јужноамериканска одбојкарска конфедерација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Конфедерација Судамерика де Волејбол
Лого слика
Членство 12 национални здруженија
Седиште Бразил Рио де Janeанеиро ,
Авенида дас Америка 700
Тип на организација Спортска федерација
официјални јазици Шпански
Португалски
Водачи
Претседателот Колумбија Рафаел loreоредо
База
Основана 3 јули 1946 година
Веб -страница voleysur.org

Јужноамериканската одбојкарска конфедерација ( Шпанска конфедерација Судамерика де Волејбол , скратено CSV ) е управувачка структура на одбојката во Јужна Америка. Обединува 12 национални федерации. Ја претставува Меѓународната одбојкарска федерација (ФИВБ) во Јужна Америка . Официјалните јазици се шпански и португалски. Седиштето се наоѓа во Рио де Janeанеиро ( Бразил ). Од 2012 година, Рафаел loreоредо ( Колумбија ) е претседател на CSV.

Историја

Јужноамериканската конфедерација за одбојка (ЦСВ) беше формирана на 3 јули 1946 година на Конгресот во Рио де Janeанеиро ( Бразил ). Тоа е најстарата континентална одбојкарска конфедерација. Во 1947 година, две јужноамерикански национални федерации ( Бразил и Уругвај ) станаа основачи на ФИВБ . Во 1951 година, Аргентина , Венецуела и Еквадор се приклучија на редовите на ФИВБ, во 1955 година - Колумбија , Парагвај и Перу , во 1959 година - Чиле , во 1966 година - Боливија и Гвајана , во 1997 година - Француска Гвајана .

Во 1951 година, првото јужноамериканско првенство во одбојка за машки и женски репрезентации се одржа во Рио де Janeанеиро ( Бразил ).

Во 1955 година, Мексико Сити ( Мексико ) беше домаќин на првиот одбојкарски турнир во рамките на Вторите пан -американски игри меѓу машките и женските репрезентации на американскиот континент.

Од 1972 година, јужноамериканските првенства во одбојка се одржуваат меѓу млади тимови, а од 1978 година - меѓу јуниорските репрезентации.

Покрај тоа, заедно со одбојкарската конфедерација НОРЦЕКА , Купот на Америка меѓу машките репрезентации (од 1998 година), Фајналфор купот меѓу женските тимови (од 2008 година), Пан -американскиот куп кај жените (од 2002 година) и машкиот (од 2006) се одржуваат национални тимови.

Претседатели на CSV

1946-1958 година - Бразил Селио Негреирос де Барос
1958-1961 година - Бразил Антонио berабер
1961-1964 година - Перу Хозе Миро Кесада
1964-1973 година - Уругвај Луис Матео Фернандез
1973-1977 година - Колумбија Борис Родригез
1977-1981 година - Венецуела Хозе Антонио Бермудез
1981-1993 година - Аргентина Рикардо Русомандо
1993-2003 година - Перу Луис Морено Гонзалес
2003—2012 - Бразил Ари да Силва Граса Фиhoо
од 2012 година - Колумбија Рафаел loreоредо.

CSV структура

Врховното тело на Јужноамериканската одбојкарска конфедерација е Конгресот .

За да се исполнат предизвиците што ги носи Конгресот за CSV, како и законските барања, делегатите на собранието избираат Административен совет . Се состанува најмалку еднаш годишно. Од своите членови, Управниот совет избира Извршен комитет , кој ги спроведува одлуките на Конгресот, а исто така ги организира секојдневните активности на CSV. Неговата работа ја надгледува претседателот на Јужноамериканската одбојкарска конфедерација.

За да се решат посебните проблеми со кои се соочува CSV, во неговата структура се создадени постојани технички комисии : спортско-организациски, тренерски, финансиски, медицински, печат, судија, совет за одбојка на плажа.

Официјални натпревари

Како дел од своите активности, Јужноамериканската одбојкарска конфедерација е одговорна за следните турнири:

Членови на CSV

Земја Национална федерација Година
влез
во FIVB
Веб -страница
Знамето на Аргентина Аргентина Федерацион дел Волејбол Аргентино
1951 година
feva.org.ar
Знаме на Боливија Боливија Федерација Боливијана од Волејбол
1966 година
boliviavolei.org (недостапна врска)
Знаме на Бразил Бразил Конференција Бразилеира де Волејбол
1947 година
volei.org.br
Знаме на Венецуела Венецуела Федерациј Венезолана де Волејбол
1951 година
fvvb.com.ve
Знаме на Гвајана Гвајана Одбојкарска федерација на Гвајана
1966 година
Знаме на Колумбија Колумбија Федерација Колумбијана де Волејбол
1955 година
fedevolei.com
Знаме на Парагвај Парагвај Федерацион Парагваја де Волејбол
1955 година
Знаме на Перу Перу Федерација Перуана де Волејбол
1955 година
fpv.com.pe
Знаме на Уругвај Уругвај Федерацијата Уругаја де Волејбол
1947 година
uruvoley.org.uy
Знаме на Француска Гвајана Француска гујана Лига на Гвајан де Волеј-Бол
1997 година
Знаме на Чиле Чиле Федерационен Волејбол од Чиле
1959 година
февочи.кл
Знаме на Еквадор Еквадор Федерација Екваториана де Волејбол
1951 година
voleibolecuador.org

Извори на

  • Одбојка: Енциклопедија. Составено од В. Л. Свиридов, О. С. Чехов - Томск: "Компанија Јансон", 2001 година.

Линкови