Странски територии на Франција

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување

Странски територии на Франција ( fr. France d'outre -mer ) - голем број територии (главно острови , со исклучок на копното Гвајана ) кои припаѓаат на Франција , но оддалечени од нејзината главна европска територија. Сега овие територии можат да го имаат следниот статус:

  • прекуокеански оддел и регион ( département et région d'outre-mer , кратенка DOM, поретко DROM)
  • прекуокеанска заедница ( колективит д'утре-мер , кратенка COM)
  • административно-територијална единица со посебен статус ( collectivité sui generis )

Претходно, кога с still уште постоеше статус на прекуокеанска територија ( territoire d'outre-mer ), на француски сите овие поседи честопати се нарекуваа DOM-TOM (кратенка за départements d'outre-mer / territoires d'outre-mer ).

Список на територии

Странски оддели и региони

Задгранични заедници

Административно-територијална единица со посебен статус

Други прекуокеански територии

Странски територии на Франција

Знаме Грб Територија Регион Плоштад
км²
Популација
(одделение)
Административен центар Статус
Знаме на Гвадалупе (локална) варијанта.svg Грб на Гвадалупе.svg Гвадалупе Карибско море 1628 година 403.750
(2014)
Бас-Тер Странство оддел
Drapeau aux serpents de la Martinique.svg Грб на Мартиник.svg Мартиник Карибско море 1128 381.326
(2014)
Форт де Франс Странство оддел
Знаме на Реунион.svg Бласон Реунион DOM.svg Обединување индиски Океан 2512 844.994
(2014)
Свети Денис Странство оддел
Drapeau de la Guyane.svg Blason de la Guyane.svg Француска гујана Јужна Америка 91.000 254 541
(2015)
Кајен Странство оддел
Знаме на Мајота (локално) .svg Грб на Мајота.svg Мајота индиски Океан 374 246.496
(2016)
Мамуџу Странство оддел [1]
Знаме на Француска Полинезија.svg Грб на Француска Полинезија.svg Француска Полинезија Тихиот Океан 4167 285.735
(2016)
Папете Задгранична заедница
Знаме на Волис и Футуна.svg Коа Волис Футуна.svg Волис и Футуна Тихиот Океан 274 13 112
(2016)
Мата-Уту Задгранична заедница
Знаме на Сен-Пјер и Микелон.svg Грб на Свети Пјер и Микелон.svg Свети Пјер и Микелон Северна Америка 242 6301
(2016)
Свети Пјер Задгранична заедница
Знаме на Сен Мартин (измислено) .svg St Martin Coat.png Свети Мартин Карибско море 53 36457
(2015)
Маригот Задгранична заедница
Знаме на Свети Бартелеми.svg Blason St Barthélémy TOM whole.svg Свети Бартелеми Карибско море 21 9417
(2015)
Густавија Задгранична заедница
Знаме на Нова Каледонија.svg NC Armoires.gif Нова Каледонија Тихиот Океан 18.575 268.767
(2014 [2] )
Нумеа Специјална административно-територијална единица
Знаме на француските јужни и Антарктички земји.svg Armoiries des Terres australes et antarctiques françaises.svg Француски јужни и Антарктички територии или FUAT индиски Океан 439.672 0
(2016)
Порт-о-Франса Територија во странство
Знаме на Франција.svg Armoiries république française.svg Клипертон Тихиот Океан девет 0
(2016)
Бр Територија во странство
Вкупно 559 655 2 750 896

Вкупната површина на сите 13 територии е 559 655 км² (без Аделија Ланд - 127 655 км²), а населението е 2 750 899 луѓе.

Територијални побарувања

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. од 31 март 2011 година
  2. Ensus Попис 26 август 2014 година

Линкови