Странски воен преглед

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Странски воен преглед
(ЗВО)
Специјализација информациско-аналитичко воено списание
Периодичноста месечно
Јазик руски
Адреса на редакцијата пошта , автопат Хорошевское , куќа број 86, зграда број 1, Москва , 123007
Главен уредник I. A. Малцев
Основачи
Земја Знамето на СССРРуско знаме
Издавач Црвена звезда
Историја на објавување „Воен странец“:
1921-1926 година; 1931-1941 година;
1956-1973 година;
„Странски воен преглед“: 1973 година — ...
Датум на основање 1921 година
Волумен 112 бендови
Циркулација
9000 [ разјасни ] (2010)
ISSN печатена верзија 0134-921X
Индекс според каталогот на Роспехат 70340
Награди Орден на Црвена звезда

Foreign Military Review е месечно информативно и аналитичко илустрирано списание на Министерството за одбрана на Руската Федерација (издавачка куќа „Краснаја звезда“), објавено од декември 1921 година [1] [2] .

Отпрвин, списанието беше наречено „ Воен странец “ - орган на Одделот за странски воен печат при Воената академија на Црвената армија , објавен од 1921 до 1973 година со значителни прекини.

Советски период

Првиот број на „Воен странец“ беше објавен во 1921 година, но во 1926 година, како резултат на воената реформа, неговото издавање беше прекинато. Почна да се појавува повторно во 1931 година, но во 1941 година изданието на списанието беше „оценето за несоодветно ... како дел од кампањата за демонстрација на мирољубивите намери на СССР “.

Издавачката куќа „Краснаја звезда“ го продолжи објавувањето на списанието дури во 1956 година како списание на Министерството за одбрана на СССР (Министерство за одбрана на СССР).

Списанието беше вклучено во „Списокот на информации забранети за објавување во отворен печат, во радио и телевизиски програми“, беше забрането да се споменува во отворениот печат, можеше да се наведе само во истите доверливи документи и публикации за службена употреба , за запознавање со архивата, списанието може да биде само во специјалното складиште со соодветен формализиран прием [3] .

На 12 ноември 1981 година, со таен декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР, списанието беше наградено со Орден на Црвена звезда [4] и беше доделено на уредниците на Борбениот банер „за едукација на војниците во духот на постојана будност и висока борбена готовност , како и нивна мобилизација за одбрана на татковината“.

Руско воено списание

Од 1991 година, списанието го издава руското Министерство за одбрана.

Од раните 2000-ти, уредничкиот одбор на Foreign Military Review направи напори да ги подобри и содржината и дизајнот на печатење. Во 2003 година, списанието објави нови наслови како „Кризи, конфликти, војни“, „XXI век: нови концепти, технологии, истражување, развој“, „На терените за тестирање на светот“ и други.

Зголемен е и обемот на списанието. Од 2010 година „по договор со издавачката куќа „Краснаја звезда“ е објавена на 112 страници во боја.

На почетокот на 2010-тите, тиражот на списанието беше околу 9000 примероци; уредниците, исто така, „успеаа да не ги загубат своите редовни читатели“.

Во 2000-тите, „публикацијата постојано беше наградувана со највисокото признание“ Златен фонд на печатот „на професионални меѓународни изложби“ Прес „“.

Главни уредници

Цена по # (година)

 • 0,3 рубли (1973);
 • 0,5 рубли (1975);
 • 0,7 рубли (1982);
 • 1-2 рубли. (1991);
 • ≈ 250 рубли. (2015).

Белешки (уреди)

 1. Потврда за регистрација на масовни медиуми бр.01981 од 30.12.92
 2. Странски воен преглед // Воена енциклопедија / П.С. Грачев . - Москва: Воена издавачка куќа , 1995. - T. 3. - P. 244. - ISBN 5-203-00748-9 .
 3. Списокот на информации забранети да се објавуваат во отворен печат, во радио и телевизиски преноси (Москва, 1976), стр. 5.
 4. Годишник на големата советска енциклопедија, 1982 година (број 26). М., „Советска енциклопедија“, 1982. стр. 40
 5. Федор Александрович Феденко (29.03.1903 - 19.02.1973)
 6. Водечкото отворено издание на руските вооружени сили, списанието Foreign Military Review, ја слави својата 90-годишнина , АРМС-ТАСС , 15.12.2011

Врски