Адели Ленд

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Адели Ленд
Тере адели
Знаме FUAT
Знаме
FUAT грб
Грб
Француски јужни и Антарктички територии
Статус Поседување на Франција во странство
Најголема база
Димон д Урвил
Сектор од 136 ° 11 'С г. на 142 ° 02 'инчи итн
Територија 432.000 км²
Популација 33-78 луѓе
Интернет домен .aq , .tf
Телефонски код +672

Земјиште Адели [1] ( fr. Terre Adélie ) - секторот на Антарктикот , за кој Франција тврди дека е административна област на нејзините јужни и Антарктички територии . Границите на територијата се протегаат долж брегот на Антарктикот помеѓу точки со координати 66 ° 12 ′ С. НС 136 ° 11 ′ С г. и 66 ° 48 ′ С НС 142 ° 02 ′ источно од овие точки, границата оди во внатрешноста за 2600 километри до Јужниот пол . Вкупната должина на крајбрежјето е околу 350 километри. Формираната територија зафаќа површина од над 432 илјади км², која е речиси целосно покриена со мраз .

Брегот се отвори во 1840 година францускиот истражувач lesил Думон д'Урвил (Урвил) и го именуваше по неговата сопруга, Адел [en] .

Бидејќи -ви јануари 12, 1956 година , во постојаната целогодишна францускиот истражувачки поларна станица Dumont Дурвиј е кои работат на територијата, која се наоѓа на брегот на Антарктикот со координати 66 ° 40 'S. НС 140 ° 01 ′ С населението е 33 лица во зима и до 78 луѓе во лето. Првата француска станица Порт Мартин е основана на 9 април 1950 година во точка со координати 66 ° 49′04 ″ С. НС 141 ° 23'39 "инчи г., но бил уништен од пожар ноќта на 23 до 24 јануари 1952 година . Зимската популација на Порт Мартин беше 11 во 1950 година и 17 во 1951 година .

Франција, исто така, беше уште една поларна база - станицата Шарко, која се наоѓа во длабочините на континентот до ледената покривка на Антарктикот, на надморска височина од 2400 метри, 320 километри од станицата Думон д Урвил, координатите 69 ° 22 'јужно. НС 139 ° 01 ′ источно Станицата беше отворена во 1957 година во пресрет на Меѓународната геофизичка година и постоеше до 1960 година . Персоналот на станицата се состоеше од само три лица. Основата се состоеше главно од структури вкопани во снегот (за заштита од силни ветрови ).

Адели Ленд се граничи од двете страни со австралиската Антарктичка територија , имено Клери Брег (дел од Вилкс Ленд ) на запад и Georgeорџ V Ленд на исток.

Забелешки (уреди)

  1. Аделија Ланд // Речник на географски имиња на странски земји / отв. ед. А.М. Комков . - 3 -то издание, Откровение и додадете. - М .: Недра , 1986 година.- С. 128.

исто така види