Женска одбојкарска репрезентација на Албанија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Репрезентација на Албанија
Албанско знаме
Конфедерација CEV
Национална федерација FSHV
Прв официјален натпревар Албанија 0-2 Југославија ( Тирана ( Албанија ), мај 1947 година, балкански и централно-европски првенства )
Место на ранг-листата на ФИВБ 117-168. [1]
Место во рејтингот на CEV 37-ми [2]
Тренер Знамето на Италија Лука Секи [3]
Официјален сајт

Женската одбојкарска репрезентација на Албанија ( Alb. Volejbollit për femra kombëtare të Shqipërisë ) ја претставува Албанија на меѓународните натпревари во одбојка . Управниот орган е Албанската одбојкарска федерација (Федерата Shqiptare e Volejbollit - FSHV) .

Приказна

Одбојката се појавила во Албанија во 1923 година, кога била прикажана нова игра на колеџ во Тирана . Потоа почнаа да играат одбојка и во другите градови на земјата, но сериозниот развој на овој спорт започна дури по завршувањето на Втората светска војна. Во 1946 година се одржале првите првенства на Албанија меѓу машки и женски тимови. Истата година е формирана Албанската одбојкарска федерација, а во 1949 година се приклучува на ФИВБ .

Дебито на албанската женска репрезентација на меѓународната сцена се случи во 1947 година на балканските и средноевропските првенства , чиј домаќин беше Тирана . Албанските одбојкари загубија на сите четири одиграни натпревари на турнирот и го зазедоа последното (5.) место. После тоа, женската репрезентација на земјава не беше формирана цели 25 години. Само во 1972 и 1975 година одиграла неколку пријателски натпревари со репрезентацијата на Кина , а во 1976 година повторно учествувала на Балканското првенство и станала 4-та. Во 1980 година, на слично натпреварување, одбојкарите на Албанија станаа бронзени медалисти на турнирот.

Периодот од втората половина на 1980-тите - почетокот на 1990-тите стана најуспешен за женската албанска одбојка во сите години, што беше поврзано со зголеменото внимание на овој спорт во земјата и постепено омекнувачката политика на де факто самоизолација на Албанија. во меѓународната, вклучително и спортската, арена. Во 1986 година, албанската репрезентација по 5 години пауза повторно учествува на првенството на балканските земји и стана бронзен медал на натпреварувањето. Една година подоцна, албанските одбојкари неочекувано освоија златни медали на Медитеранските игри во Сирија , а во 1988 година го освоија среброто на домашното балканско првенство, губејќи го првенството дури на последниот ден од турнирот, губејќи во пет сета од Бугарите. .

Во 1990 година за прв пат екипа од Албанија се запиша на списокот на добитници на Купот на европските шампиони . Бронзениот медал на главниот клупски турнир на „стариот свет“ беше предводникот на албанската женска одбојка, тиранската „Динамо“. Токму врз основа на повеќекратниот шампион на државата се формираше албанската репрезентација во најдобриот период од своето постоење. Истата (1990) година, на следното балканско првенство што се одржа во Бугарија, албанските одбојкари самоуверено го освоија златото. Албанката Мимоза Ибрахими беше прогласена за најдобра играчка на турнирот.

Една година подоцна, репрезентацијата на земјата за прв пат се пријави за учество на ЕП и успеа да ги надмине квалификациите , победувајќи ги селекциите на Австрија и Шведска во својата квалификациска група и губејќи само од еден од лидерите на Европска женска одбојка - репрезентација на Чехословачка . На самото Европско првенство , кое се одржа во септември-октомври 1991 година во Италија , албанските одбојкари не блескаа, бидејќи ги загубија сите 5 натпревари.

По 1992 година, нивото на албанската одбојка почна да паѓа сè подолу, што пред се се должи на финансиската криза што го зафати овој спорт во земјава. Од 1993 до 2004 година, албанската женска репрезентација беше ограничена само на учество на Медитеранските игри (двапати) и пријателски турнири. Само во 2005 година , одбојкарите на земјата, за прв пат во својата историја, се обидоа да се квалификуваат на Светското првенство . Репрезентацијата на Албанија во иднина двапати учествуваше на квалификациските турнири на светските првенства и двапати на европските, но неуспешно.

Резултати од перформансите и состави

Светски првенства

Албанската репрезентација не учествуваше на СП 1952-2002 и 2018 година.

 • 2006 година - не се квалификуваше
 • 2010 - не се квалификуваше
 • 2014 година - не се квалификуваше
 • 2006 (квалификација) : Амарилда Пренга, Мерлин Фагу, Едлира Хуки, Вера Каваја, Алма Каваи, Анила Хоџа, Јунида Шоло, Марсела Чалеку, Денис Чарчани, Јонида Солаку, Џералд Нели, Рубен Сукаи. Тренер - Крешник Тартари.
 • 2010 (квалификација) : Амарилда Пренга, Борана Бегичи, Ива Гија, Кледа Шкурти, Синди Мизаку, Нариса Куки, Клонарда Незај, Ариола Пренга, Рубена Сукаи, Есмералда Туци, Енцеледа Брахо, Џозеф Сејфулаи. Тренер - Хасан Гурабарди.
 • 2014 (квалификација) : Малвина Туци, Есмералда Туци, Ива Чија, Кледа Шкурти, Ана Гилеј, Клонарда Незаи, Ерблира Бици, Сава Така, Ромина Матоши, Енцеледа Брахо, Џозеф Сејфулаи. Тренер - Хасан Гурабарди.

Европско првенство

Албанската репрезентација не учествуваше на ЕП 1949-1989, 1993-2007 и 2011-2017.

 • 1991 - 11-12 место
 • 2009 година - не се квалификуваше
 • 2019 - не се квалификуваше
 • 2009 (квалификација) : Борана Бегичи, Ива Гија, Кледа Шкурти, Клонарда Незај, Ариола Пренга, Рубена Сукаи, Есмералда Туци, Џозеф Сејфулај, Едлира Хутси, Дорина Хусенбели, Гералда Нели, Амарилда Сијонифо, Енкелос. Тренер - Адријан Горенца.
 • 2019 (квалификација) : Ерблира Бици, Сара Хуску, Амела Киершиа, Ени Фагу, Кејси Шира, Цезарина Џек, Антонета Мола, Сава Така, Фатбард Пицаку, Елиса Бешири, Елена Бего, Артиола Рејепи, Јоана Куши, Малвина Тузи, Ливи Изабела Додани. Тренер - Алтин Мартири.

Евролига

Албанската репрезентација до 2015 година не учествуваше во Евролигата.

 • 2016 : Ерблира Бици, Сава Така, Есмералда Туци, Синди Марина, Цезарина Џек, Ени Фагу, Ромина Матоши, Ења Агај, Клонарда Незаи, Ариола Пренга, Џозеф Сејфулеј, Ергис Блоку, Амарилда Пренга-Сијони, Димитра Ме. Тренер - Алтин Мартири.
 • 2017 година : Ерблира Бици, Есмералда Туци, Амела Киерсија, Марија Саде, Јоана Куши, Ромина Матоши, Синди Марина, Ергис Блоку, Ариола Пренга, Сава Така, Џозеф Сејфулеј, Артиола Реџепи, Мадона Улај, Амарилда Пренга-Сиони. Тренер - Алтин Мартири.
 • 2018 : Ерблира Бици, Есмералда Туци, Цезарина Џек, Синди Марина, Ариола Пренга, Сава Така, Фатбарда Пизаку, Џозеф Сејфулеј, Артиола Реџепи, Јоана Куши, Амарилда Сијони-Пренга, Малвина Тузи, Ливија Шехиод, Исаб. Тренер - Алтин Мартири.

Медитерански игри

 • 1975 година - не учествуваше
 • 1979 година - не учествуваше
 • 1983 година - не учествуваше
 • 1987 - Мед 1.png 1-во место
 • 1991 година - 4-то место
 • 1993 година - не учествуваше
 • 1997 година - 8 место
 • 2001 година - 9-то место
 • 2005 година - 7 место
 • 2009 година - 8 место
 • 2013 година - не учествуваше
 • 2018 - 9-12 место
 • Мед 1.png 1987 : Емануела Аџани, Аги Бабули, Ева Дуни, Лулесим Дука, Мимоза Дуле, Мимоза Ибрахими, Егла Мичо, Ингрид Мурзаку, Ела Тасе, Фауста Тоска. Тренер - Крешник Тартари.
 • 2005 : Дорина Лапардоти, Џералд Нели, Амарилда Пренга, Јонида Солаку, Рубена Сукаи, Мерлин Фагу, Анил Хоџа, Едлира Хузи, Марсел Чалеку, Денис Чарчани, Јунид Шоло. Тренер - Крешник Тартари.
 • 2009 : Енцеледа Брахо, Ива Гигија, Нариса Куци, Синди Мизаку, Клонарда Незаи, Амарилда Пренга, Ариола Пренга, Џозеф Сејфулеј, Рубена Сукаи, Есмералда Туци, Дорина Хусенбели, Кледа Шкурти. Тренер - Хасан Гурабарди.
 • 2018 : Ерблира Бици, Цезарина Џек, Изабела Додани, Јоана Куши, Синди Марина, Фатбард Пизаку, Артиола Реџепи, Џозеф Сејфулеј, Сава Така, Малвина Туци, Есмералда Туци, Кејси Шира. Тренер - Алтин Мартири.

Балканијада

 • 1946 година - не учествуваше
 • 1947 година - 5-то место
 • 1948 година - не учествуваше
 • 1971 година - не учествуваше
 • 1972 година - не учествуваше
 • 1973 година - не учествуваше
 • 1974 година - не учествуваше
 • 1975 година - не учествуваше
 • 1976 година - 4-то место
 • 1978 година - не учествуваше
 • 1979 - Med 3.png 3 место
 • 1980 - Med 3.png 3 место
 • 1981 година - не учествуваше
 • 1982 година - не учествуваше
 • 1983 година - не учествуваше
 • 1984 година - не учествуваше
 • 1985 година - не учествуваше
 • 1986 - Med 3.png 3 место
 • 1988 - Med 2.png 2 место
 • 1990 - Мед 1.png 1-во место
 • 1992 година - 4-то место
 • Мед 1.png 1990 : Емануела Аџани, Аги Бабули, Алкета Дочи, Лулезиме Дука, Мимоза Дуле, Ева Дуни, Мимоза Ибрахими, Мајинда Касе, Егла Мичо, Јоргета Кирици, Доника Штук, Ела Тасе. Тренер - Крешник Тартари.

Соединение

Репрезентацијата на Албанија во 2019 година ( квалификации за Европско првенство (јануари 2019 година))

бр. Име презиме година

раѓање

Раст Амплуа Клуб
2 Сара Хусуке 1999 година 182 централно Швајцарија Лугано
4 Амела Кјершија 2000 година 170 врзивно средство Албанија „Влазнија“ Скадар
5 Ени Фагу 1995 година 170 либеро Албанија „Герила“ Тирана
7 Цезарина Џек 1988 година 170 врзивно средство Албанија „Герила“ Тирана
осум Антонета Мола 1999 година 180 напаѓач Албанија „Влазнија“ Скадар
тринаесет Фатбарда Пицаку 1996 година 187 напаѓач Албанија „Барлети Волеј“ Тирана
14 Алиса Бешири 2000 година 180 напаѓач Албанија „Герила“ Тирана
15 Елена Бего 1994 година 182 напаѓач Албанија „Скендербеу“ Корча
шеснаесет Артиола Реџепи 2000 година 185 напаѓач Албанија „Герила“ Тирана
17 Јоана Куши 1999 година 182 централно Албанија „Тирана“
дваесет Либија Шехи 1998 година 170 либеро Албанија „Тирана“
21 Изабела Додани 2002 година 175 напаѓач Албанија „Влазнија“ Скадар

Клубовите се наведени од крајот на сезоната 2018-2019.

 • Селектор е Алтин Мартири.
 • Тренери - Роланд Тарја, Дашамер Брари.

Белешки (уреди)

Литература

 • Одбојка. Енциклопедија / Комп. В.Л.Свиридов, О.С.Чехов. Томск: Компанијата Јансон - 2001 година.

Врски