Женска одбојкарска репрезентација на Чехословачка

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Репрезентација на Чехословачка
Знамето на Чехословачка
Конфедерација CEV
Национална федерација ČSVS
Години на постоење 1948-1993 година
Прв официјален натпревар Чехословачка - Франција 3: 0 ( Прага ( Чехословачка ), 09/10/1949, Европско првенство )
Последен официјален натпревар Чешка и Словачка [1] - Русија 0: 3 ( Брно ( Чешка ), 2.10.1993, Европско првенство )
Спортски награди
Светски првенства
Бронза СССР 1952 година
Бронза Бразил 1960 година
Европско првенство
Сребрена Чехословачка 1949 година
Бронза Бугарија 1950 г
Злато Романија 1955 година
Сребрена Чехословачка 1958 година
Бронза Турција 1967 година
Сребрена Италија 1971 година
Бронза Белгија 1987 г
Сребрена Чешка 1993 година

Жените национален одбојкарски тим на Чехословачка ( chesh. Československá Národní volejbalové družstvo Зен, Словачка. Československá Narodne volejbalové družstvo žien) - до 1993 година претставен Чехословачка во меѓународни натпревари во одбојка . Организацијата за управување беше Чехословачкиот одбојкарски сојуз ( Československy volejbalovy svaz - ČSVS ).

Историја

Во 1922 година беше формирана Кошаркарската и одбојкарската федерација на Чехословачка. Во 1946 година, од неа се одвои Чехословачкиот одбојкарски сојуз (Československy volejbalovy svaz - ČSVS) , кој беше еден од основачите на ФИВБ и нејзин член од 1947 година .

Дебито на женската репрезентација на Чехословачка на официјалните меѓународни натпревари на ФИВБ се случи во септември 1949 година на првото Европско првенство , одржано во главниот град на Чехословачка, Прага . Во својот прв натпревар, репрезентацијата на домаќините на натпреварувањето го победи францускиот тим со резултат 3:0. Потоа, тимот на Чехословачка освои уште три „суви“ победи и претрпе еден пораз 0: 3 од тимот на СССР , на крајот заземајќи го 2-то место.

Во 1950-тите и 1960-тите, женската репрезентација на Чехословачка беше една од најсилните репрезентации во светот. Во текот на овие две децении, чехословачките одбојкари двапати станаа бронзени медалисти на светските првенства (во 1952 и 1960 година ) и освоија 5 медали на европските континентални првенства , вклучувајќи ги и златните медали во 1955 година . Најсилни репрезентативки во овој период беа Индра Баткова-Гола, Божена Цигрова, Богумила Валашкова, Драгослав Кржижов, Регина Моталикова-Обадалкова, Бела Штулцова-Патсликова, Либуше Свозилова и други.

Од почетокот на 1970-тите, резултатите на женската репрезентација на Чехословачка опаднаа. По 1972 година, тимот никогаш не успеа да се квалификува за Олимписките игри, не успеа ниту да се пласира во првите десет на светските првенства, а на европските првенства за периодот од 1975 до 1985 година никогаш не беше меѓу наградените.

На Европското првенство во 1987 година, репрезентацијата на Чехословачка, по долга пауза, успеа да се искачи на бронзеното скалило на подиумот, оставајќи ги само предводниците на европската одбојка во 1980-тите - тимовите на ГДР и СССР .

По објавувањето на претстојниот распад на Чехословачка на 1 јануари 1993 година, Чехословачкиот одбојкарски сојуз се подели на Чешка одбојкарска унија и Словачка одбојкарска федерација. Од сезоната 1992/1993 започнаа да се одржуваат посебни првенства на Чешка и Словачка . 1992 година беше законски последна во историјата на репрезентацијата на Чехословачка, но поради фактот што последната фаза на Европското првенство во 1993 година беше планирано да се одржи во оваа земја, Европската одбојкарска конфедерација одлучи да учествува на континенталниот шампионат на комбинираната репрезентација на Чешка и Словачка. Тоа беа 7 натпревари на овој турнир на обединетата екипа, која, сепак, ја сочинуваа неколку чешки одбојкари и стана, всушност, последен за репрезентацијата на земја која веќе не постоеше. Откако го победи украинскиот тим со 3: 2 во полуфиналето и загуби од Русија со 0: 3 во финалето, чехословачкиот тим го заврши своето постоење на оваа „сребрена“ нота.

Резултати од перформансите и состави

олимписки игри

 • 1968 : Ана Мифкова, Елена Полакова-Москалова, Ева Широка, Гана Власакова, Гилда Мазурова, Ирена Тиха-Свободова, Итка Сенечка, Јулија Бендеова, Карла Шашкова, Павлина Штефкова, Вера Грабакова, Вера Штрунт. Тренер - Мах методи.
 • 1972 : Ана Мифкова, Дарина Кодајова, Дорота Елинкова, Елена Москалова, Гана Власакова, Гилда Мазурова, Ирена Тиха-Свободова, Ивана Мулисова, Итка Сенечка, Људмила Виндушкова, Марија Малишова, Јана Вапенкова. Тренер - Станислав Шенбергер.

Светски првенства

 • Med 3.png 1952 : Индра Гола (Баткова), Божена Цигрова, Бронислава Досталова, Богумила Валашкова, Зденка Черна, Божена Љуточкова, Регина Моталикова, Бела Шулцова, Либуше Свозилова, Ружена Свободова, Вера Ем Бохенова, Тренер - Мирослав Ровни.
 • 1956 : Богумила Валашкова, Либуше Свозилова, Ленка Кучерова, Гана Моравцова, Алена Нечасова, Либуше Неугебауерова, Регина Моталикова, Божена Љуточкова, Бела Штулцова, Индра Гола, Сватава Штаудовалар, Јарослав Шинделар. Тренер - Мах методи.
 • Med 3.png 1960 : Драгослава Кржижов, Регина Обадалкова (Моталикова), Либуше Шормова (Неугебауерова), Сватава Вражелова (Штаудова), Соња Голубова, Либуше Киселкова, Гана Моравцова, Либуше Свозилова, Надија Шпелиновкаф. Тренер - Јозеф Чепшива.
 • 1962 : Драгослава Кржижов, Јарослав Толарова (Шинделаржова), Соња Голубова, Либуше Герштова (Киселкова), Регина Обадалкова (Моталикова), Надија Шпелинова, Гана Микулетска (Моравцова), Јулија Д. Бендеова, Вера Б.К. Тренер - Антонин Киндр.
 • 1970 : Ана Мифкова, Гана Власакова, Карла Шашкова, Јана Галкова, Дора Елинкова, Итка Сенечка, Паулина Штефкова, Дарина Кодајова, Људмила Виндушкова, Ирена Свободова, Јарослав Баниова. Тренер - Станислав Шенбергер.
 • 1974 : Ирена Свободова, Гана Власакова, Ирена Полакова (Москалова), Иван Мулисов, Фабиковичова, Гронов, Качмачков, Климов, Паржизков, Пеханова, Соучков, Јарослав Вондраков (Баниова). Тренер - Ричард Боениш.
 • 1978 : Бартошова, Благова, Фабиковичова, Иржебенова, Кошкова, Ќутков, Лангшадлов, Преизов, Роговск, Шранилов, Талов, Урбасков. Тренер - Антонин Киндр.
 • 1986 : Баракова, Бромова, Даниела Цуникова, Ева Досталова, Двожакова, Владена Голубова, Гомолкова, Станислав Кралова, Тања Кремпаска, Лајчакова, Симона Манделова, Луси Вацлавикова. Тренер - Владимир Ганчик.

Европско првенство

 • Med 2.png 1949 : Индра Баткова, Марија Берновска, Божена Цигрова, Итка Цвилинкова, Алена Чадилова, Бронислава Досталова, Јармила Грудова, Милена Кримлова, Нада Маринчакова, Јарослав Мировица, Богумила Валашкова, Зденка Заплатилкова. Тренер - Мирослав Ровни.
 • Med 3.png 1950 : Индра Баткова, Божена Цигрова, Милена Кримлова, Зденка Зплатилкова, Соња Бурјанова, Зденка Черна, Либуше Гудкова, Ленка Кучерова, Иржина Мировица, Јармила Воинарова. Тренер - Јан Фидлер.
 • Мед 1.png 1955 : Индра Гола (Баткова), Богумила Валашкова, Ленка Кучерова, Драгослава Кржижов, Божена Љуточкова, Регина Моталикова, Алена Нечасова, Либуше Неугебауерова, Јарослав Шинделаржова, Сватава Штаудова Техудова, Белахнов. Тренер - Мах методи.
 • Med 2.png 1958 : Драгослава Кржижова, Регина Моталикова, Сватава Вражелова (Штаудова), Бела Патсликова (Штулцова), Соња Голубова, Либуше Киселкова, Гана Моравцова, Либуше Свозилова, Надја Шпелинова, Божена Улфлованова. Тренер - Јозеф Чепшива.
 • Med 3.png 1967 : Јулија Бендеова, Вера Грабакова, Ирена Градкова, Гилда Мазурова, Елена Полакова, Надежда Пражанова, Станислава Регбергерова, Итка Сенечка, Карла Шашкова, Ева Широка, Паулина Штефкова, Вера Струнцова. Тренер - Мах методи.
 • Med 2.png 1971 : Елена Москалова (Полакова), Јарослава Баниова, Јана Галкова, Дора Елинкова, Дарина Кодаова, Зузана Мала, Марија Малишова, Ана Мифкова, Јана Семетска, Ирена Свободова, Људмила Виндушкова, Гана Власакова. Тренер - Станислав Шенбергер.
 • Med 3.png 1987 : Ева Досталова, Леон Голдемундова, Владена Голубова, Станислав Кралова, Тања Кремпаска, Роман Кумпохов, Симон Манделов, Иван Матеичков, Павлина Шенолдова, Луси Вацславикова, Даниела Цуникова, Ева Трнкова. Тренер - Јозеф Столарзик.
 • Med 2.png 1993 : Јарослава Баерова, Јана Јурашова, Станислав Кралова, Јана Пехова, Марсела Ричелова, Ева Степанчикова, Ева Шилганова, Луси Ватславикова, Михаела Вечеркова, Естер Волицерова, Ева Востржеишова, Здена Цимерманова. Тренер - Милан Кафка.

„Пријателство-84“

Игри на добра волја

Тренери

 • 1949 година - Мирослав Ровни
 • 1950 - Иан Фидлер
 • 1952 година - Мирослав Ровни
 • 1955-1956 - Мах методи
 • 1958-1960 - Јозеф Чепшива
 • 1962-1963 - Антонин Киндр
 • 1967-1968 - Мах методи
 • 1970-1972 - Станислав Шенбергер
 • 1974-1975 - Ричард Боениш
 • 1977-1979 година - Антонин Киндр
 • 1981 - Михал Нерад
 • 1983 - Питер Коп
 • 1985-1986 година - Владимир Ганчик
 • 1987-1989 - Јозеф Столарзик
 • 1990-1993 - Милан Кафка

Белешки (уреди)

 1. Комбинираниот тим на Чешка и Словачка учествуваше на Европското првенство во 1993 година.

исто така види

Литература

 • Одбојка. Енциклопедија / Комп. В.Л.Свиридов, О.С.Чехов. Томск: Компанијата Јансон - 2001 година.
 • Одбојка. Референца / Комп. А.С. Еделман. Москва: Издавачка куќа „Физичка култура и спорт“ - 1984 година.

Врски