Германска женска одбојкарска репрезентација

Конфедерација CEV
Национална федерација ДВВ
Години на постоење 1956-1990 [1]
Прв официјален натпревар Германија - Полска 0: 3 ( Париз ( Франција ), 30.08.1956, Светско првенство )
Последен официјален натпревар [1] Германија - Аргентина 3: 0 ( Шангај ( Кина ), 29.08.1990, Светско првенство )

Германската женска одбојкарска репрезентација [1] ( германски: Deutsche Volleyballnationalmannschaft der Frauen, Frauen-Volleyballnationalmannschaft der BRD ) - до 1990 година ја претставуваше Сојузна Република Германија на меѓународните одбојкарски натпревари . Орган на управување беше Германската одбојкарска асоцијација. По обединувањето на Германија, таа се спои со женската репрезентација на ГДР и продолжи да постои во обединета Германија под истото име.

Приказна

Германскиот одбојкарски сојуз ( it. Deutscher Volleyball-Verband - DVV) е основан во 1955 година . Во 1957 година бил примен во ФИВБ .

Првиот натпревар на женската репрезентација на Сојузна Република Германија на официјалните меѓународни натпревари се одржа во 1956 година на Светското првенство во Париз . Во него, репрезентацијата на ФРГ загуби од полскиот тим со резултат 0:3, а во три одиграни сета постигна само еден поен. Вкупно на турнирот одбојкарите на Западна Германија победија само еднаш во 8 одиграни натпревари и го зазедоа претпоследното 16. место.

Во својата понатамошна историја, репрезентацијата на ФРГ редовно учествуваше на завршните турнири на светските и европските првенства (со исклучок на светските првенства во 1967 и 1970 година), но не постигна високи резултати. Најдоброто достигнување на одбојкарите на СРГ беше 5-тото место кое го освоија на Европското првенство во 1983 година . Не можејќи да ја издржат конкуренцијата со силните репрезентации на социјалистичките земји, каде одбојката традиционално беше добро развиена, меѓу западноевропските репрезентации, одбојкарите од Западна Германија секогаш влегуваа во првите три заедно со репрезентациите на Холандија и Италија во текот на 60-тите и 80-тите години на минатиот век.

На 3 октомври 1990 година се случи обединувањето на Германија , а на 9 декември се споија и одбојкарските федерации на двете германски покраини [2] . Обединетата федерација продолжи да постои под името Германски одбојкарски сојуз ( германски: Deutscher Volleyball-Verband - DVV ) во Германија. Во исто време беше формирана и женската одбојкарска репрезентација на обединета Германија , чија основа беа одбојкарките на поранешната репрезентација на ГДР (9 од 12 играчи). Од репрезентацијата на Западна Германија, во германската репрезентација се најдоа тројца спортисти - Ренате Рик, Михаела Лукнер и Карин Стејарт.

Резултати од перформансите и состави

олимписки игри

• 1972 : Анелора Рихтер, Анет Елербраке, Биргит Пернер, Ерика Хоик, Ингрид Лоренц, Маргрет Стендер, Маријана Лепа, Регина Пуц, Рајке Рушенбург, Трауте Шафер, Урсула Вестфал. Тренер - Парк Дае Хи.
  • 1984 : Алмут Кемпердик, Андреа Совињи, Беате Бухлер, Гудрун Вите, Марина Стаден, Регина Восен, Ренате Рик, Рут Холцхаузен, Сигрид Терстеге, Тери Брандел-Плејс, Уте Ханкерс. Тренер - Анджеј Немчик .

Светски првенства

светско првенство

Репрезентацијата на ФРГ не се квалификуваше за ниту едно натпреварување на Светскиот куп што се одржа во периодот 1973-1989 година.

Европско првенство

Игри на добра волја

Пролетна чаша

Женскиот тим Германија 6 пати (во 1979, 1980, 1983, 1984, 1987 и 1988 година) го освои традиционалниот меѓународен турнир Пролетниот куп (Пролетниот куп), кој се одржува секоја година (од 1962 година за мажи и 1973 година за женски репрезентации) се одржува на иницијатива на одбојкарските федерации на западноевропските земји.

Тренери

• 1956-1971 - Теда фон Гох
  • 1971-1981 - Парк Дае Хи
  • 1981-1989 - Анджеј Немчик
  • 1989-1990 - Матијас Ајхингер

1. 1 2 3 Статијата е за женската одбојкарска репрезентација на Сојузна Република Германија пред обединувањето на ГДР и СРГ во единствена германска покраина.
  2. DVV-Geschichte: 90er Jahre Архивирана на 12 февруари 2017 година во Wayback Machine (германски)

исто така види

• Одбојка. Енциклопедија / Комп. В.Л.Свиридов, О.С.Чехов. Томск: Компанијата Јансон - 2001 година.
  • Одбојка. Референца / Комп. А.С. Еделман. Москва: Издавачка куќа „Физичка култура и спорт“ - 1984 година.