Женска одбојкарска репрезентација на Гибралтар

Знамето на Гибралтар
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската асоцијација на Гибралтар
Прв официјален натпревар Гибралтар 2-0 Џерси ( Сент Питер Порт ( Гернзи ), 09/12/1987, Игри на островот )
Тренер Крис Фан
Официјален сајт

Женска репрезентација во одбојка Гибралтар ( инж. Гибралтар Национален женски одбојкарски тим) - е карпата на Гибралтар на меѓународните натпревари во одбојка . Организацијата за управување дејствува Одбојкарската асоцијација на Гибралтар ( Eng. Gibraltar Volleyball Association).

Приказна

Одбојкарската асоцијација на Гибралтар е членка на ФИВБ и ЦЕБ од 1984 година .

На меѓународно ниво, женската одбојкарска репрезентација на Гибралтар го направи своето меѓународно деби во септември 1987 година на Игрите на Островот [1] одржани на островот Гернзи . Во својата група од прелиминарната фаза, одбојкарите на Гибралтар го зазедоа 2. место, а во мечот за „бронзата“ загубија од селекцијата на Оландските Острови. Репрезентацијата на Гибралтар во иднина учествуваше на повеќето одбојкарски турнири на овие мултиспортски натпреварувања, но не стигна до наградите.

Покрај тоа, тимот на Гибралтар двапати учествуваше на првенствата на малите европски земји . Во 1992 година, сличен турнир се одржа во Гибралтар, каде домаќините освоија сребрени медали. Во прелиминарната фаза на турнирот, одбојкарите на Гибралтар ги победија репрезентациите на Луксембург и Сан Марино , во полуфиналето - селекцијата на Кипар , а во финалето загубија од истите одбојкари на Сан Марино. Во 2006 година, одбојкарите на Гибралтар беа домаќини на една од групните фази на квалификацискиот турнир на Европското првенство (поделба на мали земји) , но беа поразени од екипите на Лихтенштајн и Луксембург , губејќи во двата натпревари со резултат 0:3. и не постигнувајќи повеќе од 11 поени на ниту еден од 6-те одиграни натпревари ...

По неуспешниот настап на Игрите на Островот во 2011 година , каде одбојкарите на Гибралтар го зазедоа последното 12-то место, репрезентацијата на Гибралтар не учествуваше на меѓународни натпревари цели 6 години.

Во јуни 2017 година, тимот на Гибралтар повторно беше меѓу учесниците на турнирот во одбојка на Островските игри што се одржа на шведскиот остров Готланд . Откако претрпеа 4 порази во својата група од прелиминарната фаза во четири натпревари, играчите на Гибралтар во дуел за 9-то место успеаја да ја победат репрезентацијата на Гернзи со 3:0. Интересно, на позицијата централен блокирачки тим на Гибралтар долги сезони, претседателката на националниот одбојкарски сојуз, Ема Лабрадор.

Резултати од перформансите и состави

Европско првенство за мали земји

На првенствата на малите европски земји во 1990, 1994-2004 и од 2009 година, репрезентацијата на Гибралтар не учествуваше.

• 2007 (квалификација) : Зулаика Дуарте, Џолен Естела, Рејчел Естела, Тања Гарсија, Џесика Линк, Кајли Печино, Анет Пратс, Шарлин Рамаж, Шарол-Рејчел Рамирез, Ин-Кинг То, Шармејн Валенс, Јована Рајт.

Игри на островот

9 Карла Дијана Калин 1992 година врзивно средство
10 Пеи Чин Ае 1988 година напаѓач
15 Хана Куртни 1987 година либеро
  • Главен тренер е Крис Фан.
  • Тренер - Брајан Торес.

1. Гибралтар е член на Меѓународната асоцијација на островските игри, иако географски е полуостров.