Женска одбојкарска репрезентација на Гренланд

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Тимот на Гренланд
Знамето на Гренланд
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската федерација на Гренланд
Прв официјален натпревар Гренланд 0-3 Џерси ( Сент Хелиер ( Џерси ) јули 1993 година, Игри на островот )
Тренер Данска Питер Хангорд Хансен
Официјален сајт

Женска репрезентација во одбојка Гренланд ( grenl. Arnat nunanut allanut unammisartut, датуми. Grønlandsk damelandsholdet volleyball) - ја претставува Гренланд на меѓународните натпревари во одбојка . Телото на управување е Гренландската одбојкарска федерација ( Гренланд Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat - KVK , Dan . Grønlands Volleyball Forbund ).

Приказна

Одбојкарската федерација на Гренланд е основана во 1983 година . Од 1998 година - член на FIVB и CEB .

Дебито на женската репрезентација на Гренланд на официјалната меѓународна арена беше нејзиното учество на турнирот во одбојка на Островските игри , кој се одржа во јули 1993 година на островот Џерси . Оттогаш, репрезентацијата на Гренланд постојано е учесник на овие биенални мултиспортски островски натпреварувања (со исклучок на 2015 година), а двапати има освоено бронзени медали, во 2003 и 2013 година.

Покрај тоа, одбојкарите на Гренланд двапати учествуваа на првенствата на малите европски земји (во 2004 и 2019 година ), но во 2004 година не успеаја да се пласираат во завршната фаза на првенството, а во 2019 година го зазедоа 6-то (последно) место.

Резултати од перформансите и состави

Европско првенство за мали земји

Репрезентацијата на Гренланд има учествувано само на две првенства.

 • 2004 (квалификација) : Каролин Розинг, Хенриет Сакеусен, Роза Петерсен, Карина Мајнке, Пернил Олсен, Еуфинија Кројзман, Болете Егеде, Ања Дејвидсен, Виви Хајлман, Маријана Симонсен. Тренер - Ден Томассен.
 • 2019 година : Аила Гулдагер, Катрине Либерт, Авиа Кројцман, Нун Кројцман, Маријана Кројзман, Маргит Себ, Иналук Ларсен, Панинггуак Ларсен, Иналук Сетсен, Белинда Ланге, Ивало Франк Ларсен. Тренер - Питер Хангорд Хансен.

Игри на островот

 • 1985 година - не учествуваше
 • 1987 година - не учествуваше
 • 1989 година - не учествуваше
 • 1991 година - не учествуваше
 • 1993 година - 7-8 место
 • 1995 година - 6-то место
 • 1997 година - 7-мо место
 • 1999 година - 5-то место
 • 2001 година - 8 место
 • 2003 - Med 3.png 3 место
 • 2005 година - 5 место
 • 2007 година - 6-то место
 • 2009 година - 6-то место
 • 2011 година - 8 место
 • 2013 - Med 3.png 3 место
 • 2015 година - не учествуваше
 • 2017 година - 7 место
 • Med 3.png 2003 : Каролин Розинг, Хенриет Сакаусен, Карина Мајнке, Пернил Олсен, Еуфинија Кројзман, Болете Егеде, Ања Давидсен, Маријана Симонсен, Арнангуак Хајлман, Авија Симонсен. Тренер - Ден Томассен.
 • Med 3.png 2013 : Бона Бертелсен, Ања Давидсен, Нука Карлсен-Гајслер, Еуфинија Кројцман, Маријана Кројзман, Панинггуак Ларсен, Карина Мајнке, Миа Микелсен, Пернил Олсен, Маалија Вилумсен. Тренер - Јенс Грабек.

Соединение

Тимот на Гренланд на Европското првенство за мали земји 2019 година .

бр. Име презиме година

раѓање

Раст Амплуа Клуб
еден Исла Гулдагер 2002 година врзивно средство Гренланд (административна поделба) AVI Maniitsok
2 Катрина Либерт 1990 година напаѓач Гренланд (административна поделба) CT-VI Кангаамут
4 Авија Кројзман 1991 година либеро Гренланд (административна поделба) CT-VI Кангаамут
5 Нун Кројзман 2002 година напаѓач Гренланд (административна поделба) AVI Maniitsok
6 Маријана Кројзман 1991 година врзивно средство Гренланд (административна поделба) КТВИ
7 Маргит Себ 2002 година централно Гренланд (административна поделба) AVI Maniitsok
9 Иналук Ларсен 1995 година централно Гренланд (административна поделба) ТЦЕ Тасиилак
10 Панинггуак Ларсен 1988 година напаѓач Гренланд (административна поделба) AVI Maniitsok
12 Иналук Сетсен 2003 година либеро Гренланд (административна поделба) AVI Maniitsok
осумнаесет Белинда Ланге 1989 година централно Гренланд (административна поделба) ПВН Нук
Ивало Франк Хансен 1987 година централно Гренланд (административна поделба) ПВН Нук
 • Главен тренер - Данска Питер Хангорд Хансен.
 • Тренер - Лауритсен Флеминг.

Белешки (уреди)

Врски