Luxembourgенска одбојкарска репрезентација на Луксембург

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Репрезентацијата на Луксембург
Знаме на Луксембург
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската федерација на Луксембург
Прекар Црвени лавици
Прв официјален натпревар Луксембург - СССР 0: 3 ( Париз ( Франција ), 08/30/1956, Светско првенство )
Место на ранг -листата на FIVB 85-95-ти [1]
Место во рејтингот на ЦЕВ 36. [2]
Тренер Белгија Херман Флеминкс-Хујбенс
Официјална страница

Women'sенската репрезентација на Луксембург во одбојка ( lyuksemb. Lëtzebuergesch Volleyballnationalequipe der Frauen, fr. 'Équipe du Luxembourg de volley -ball féminin, it. Luxemburgische Volleyballnationalmannschaft der Frauen) - го претставува Луксембург на меѓународните натпревари во одбојка . Управувачката организација дејствува одбојкарска федерација на Луксембург ( fr. Fédération Luxembourgeoise de Volleyball, lyuksemb. Fédératioun vun Lëtzebuerger Одбојка, во неа. Bund des luxemburgischen Volley).

Историја

Одбојкарската федерација на Луксембург е членка на ФИВБ од 1951 година .

Влезот на женската репрезентација на Луксембург на меѓународната сцена се случи во 1956 година , кога одбојкарите на земјата учествуваа на Светското првенство , што се одржа во Париз . На 8 одиграни натпревари, тимот на Луксембург победи само на еден натпревар и на крајот го зазеде последното 17 -то место, по што не учествуваше на официјални турнири 33 години.

Од 1989 година, женската одбојкарска репрезентација на Луксембург е учесник на првенствата на малите земји во Европа и Игрите на малите држави на континентот . Три пати одбојкарите на Луксембург излегоа како победници на овие натпревари и станаа наградувачи 19 пати. 5 пати репрезентацијата на Големото Војводство исто така беше меѓу учесниците на квалификациските турнири на Европското првенство, но на 17 натпревари одиграни на нив, тие не можеа да земат ниту еден сет. Интересно е што во 2007 година Луксембург беше една од земјите (заедно со Белгија ) што беше домаќин на Европското континентално првенство , но неговата екипа не беше примена директно на турнирот, со оглед на ниското ниво на репрезентацијата на земјата.

Резултати од настапи и состави

Светски првенства

Репрезентацијата на Луксембург не учествуваше на Светските првенства во 1952 година и 1960-2010 година.

 • 2014 година (квалификација) : ил Боскет, Ли Дикхоф, Бети Хофман, Фабиен Велш, Изабел Фриш, Аналена Мах, Ана Шоттер, Лена Браас, Корин Штајнбах, Мартин Емерингер, Ким Годар, Дебора Фелер. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • 2018 (квалификација) : Бети Хофман, Синди Шнајдер, Натали Брас, Изабел Фриш, Аналена Мах, Корин Штајнбах, Јана Фелер, Дана Вајдерт, Мариз Велш, Мишел Бројер, Лара Вагнер, Карла Франк, Лиз Бефорт. Тренер - Детлеф Шенберг.

Европско првенство

Репрезентацијата на Луксембург не учествуваше на Европските првенства до 1989 година.

 • 2007 (квалификација) : Вероник да Силва-Штефен, Лин Елуарди, Мартин Емерингер, Изабел Фриш, Самира Фриш, Патриша Хаинен, Деница Кривова, Мартин Штајн, Лара Ернстер, Лаур Кифер, Ана-Мари Ле Бон, Даниел Ош. Тренер - Андреј Горбачов.
 • 2011 година (квалификација) : Патриша Носен, Самира Фриш, Марис Велш, Аналена Мах, Мартин Вебер, Бети Хофман, Изабел Фриш, Мартин Емеринген, Мишел Бројер, Натали Браас, Лиз Алијам, Корин Штајнбах. Тренер - Андреј Горбачов.
 • 2017 (квалификација) : Бети Хофман, Синди Шнајдер, Изабел Фриш, Аналена Мах, Ен-Кетрин Болендорф, Јана Фелер, Дебора Фелер, Мариз Велш, Мишел Броер, Лара Вагнер, Карла Франк, Лиз Бефорт, Ема Тарантини, Хана Сорих. Тренер - Детлеф Шенберг.

Европско првенство во мали земји

 • Мед 2.png 2004 година : enени Болкартс, Вероник да Силва, Лин Елуарди, Мартин Емерингер, Патриша Хуинен, Тања Кариера, Деница Кривова, Патриша Носен, Мишел Шилт, oyојс Серес, Керол Симон, ieули Зорн.
 • Мед 2.png 2007 година : Лин Елуарди, Мартин Емерингер, Изабел Фриш, Самира Фриш, Ана Гречен, Патриша Хаинен, Карола Кифер, Деница Кривова, Ана-Мари Лебон, Патриша Носен, Даниел Ош. Тренер - Андреј Горбачов.
 • Мед 3.png 2009 : Клод Бишел, Натали Брас, Мишел Броер, Изабел Фриш, Патриша Генглер, Бети Хофман, Ен-Мари Лебон, Патриша Носен, Вероник Стефен, Мартин Вебер, ieули Зорн. Тренер - Андреј Горбачов.
 • Мед 3.png 2011 година : Самира Фриш, Бети Хофман, Фабиен Велш, Ребека Клерф, Аналена Мах, Луси Лордонг, Изабел Фриш, Мартин Емерингер, Мишел Броер, Натали Брас, Лиз Алом, Лин Елуарди. Тренер - Андреј Горбачов.
 • Мед 3.png 2015 : ilил Боскет, Синди Шнајдер, Натали Брас, Изабел Фриш, Аналена Мах, Лара Ернстер, Корин Штајнбах, Лили Вагнер, Марис Велш, Мишел Броер, Каролин Мартин, Лиз Бефорт. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • Мед 2.png 2017 : Бети Хофман, Натали Брас, Изабел Фриш, Аналена Мах, Ен-Кетрин Болендорф, Корин Штајнбах, Јана Фелер, Марис Велш, Мишел Бројер, Марлен Батиста да Коста, Карла Франк, ieули Тесо. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • Мед 1.png 2019 : Марлен Батиста да Коста, Бети Хофман, Синди Шнајдер, Натали Брас, Изабел Фриш, Камил Еселин, Јана Фелер, Мари-Лу Болендорф, Ноа Риланд, Марис Велш, Лена Вагнер, Сара Волф, Кристела Николас, ieули Тесо. Тренер - Херман Флеминкс -Хајбенс.

Европски игри за мали држави

 • Мед 3.png 2011 : Лиз Алијам, Натали Брас, Мишел Броер, Лин Елуарди, Мартина Емерингер, Ким Годар, Ен-Кетрин Хасдорф, Бети Хофман, Ребека Клерф, Аналена Мах, Фабиен Велш, ieули Зорн. Тренер - Андреј Горбачов.
 • Мед 2.png 2013 година : Ли Дикхоф, Бети Хофман, Фабиен Велш, Изабел Фриш, Аналена Мах, Лена Брас, Корин Штајнбах, Мартин Емерингер, Ким Годар, Дебора Фелер, Марис Велш. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • 2015 : ilил Боскет, Синди Шнајдер, Натали Брас, Изабел Фриш, Аналена Мах, Лара Ернстер, Нора Калич, Лили Вагнер, Марис Велш, Мишел Бројер, Дајана Фоелц, Лиз Бефорт. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • Мед 3.png 2017 година : Карла Мули, Бети Хофман, Натали Брас, Изабел Фриш, Аналена Мах, Ен-Кетрин Болендорф, Корин Штајнбах, Јана Фелер, Мари-Луп Болендорф, Марис Велш, Мишел Бројер, Карла Франк. Тренер - Детлеф Шенберг.
 • 2019 година : Бети Хофман, Синди Шнајдер, Натали Брас, Изабел Фриш, Камил Еселин, Јана Фелер, Мари-Луп Болендорф, Ноа Риланд, Марис Велш, Лена Вагнер, Ема ван Елсланд, Сара Волф, Кристела Николас, ieули Тесо. Тренер - Херман Флеминкс -Хајбенс.

Состав

Репрезентацијата на Луксембург во конкуренција 2019 година ( Европско првенство за мали земји , Европски игри за мали земји )

Бр. Име презиме Година

раѓање

Висина Ампула Клуб
1 Марлен Батиста да Коста 1999 година 165 либеро Луксембург "Мамер"
3 Бети Хофман 1996 година 181 напаѓач Луксембург „Волфер“ Волферданџ
4 Синди Шнајдер 1997 година 176 централно Луксембург ГИМ Воли Боневоа Луксембург
5 Натали градници 1994 година 176 напаѓач Луксембург „Волфер“ Волферданџ
6 Изабел Фриш 1987 година 178 напаѓач Луксембург "Диекирч"
осум Камил Еселин 2000 година 170 напаѓач САД Универзитетот во Западна Небраска
единаесет Јана Фелер 2001 година 176 напаѓач Луксембург Штајнфорт
12 Мари-Лу Болендорф 2000 година 177 централно Луксембург Ехтернах
Четиринаесет Ноа Риланд 2001 година 177 врзивно средство Луксембург "Мамер"
16 Марис Велш 1991 година 171 либеро Луксембург „Волфер“ Волферданџ
17 Лена Вагнер 2003 година 180 врзивно средство Луксембург "Диекирч"
осумнаесет Ема ван Елсленд 2004 година напаѓач Луксембург Ехтернах
дваесет Сара Волф 2001 година 181 напаѓач Луксембург "Штрасен"
21 Кристел Николај 1993 година 182 централно Луксембург "Лоренцвајлер"
22 Julули Тесо 1998 година 175 врзивно средство Германија „Провин Валас“ Хејсвајлер

Клубовите се наведени на крајот на сезоната 2018-2019.

 • Главен тренер - Белгија Херман Флеминкс-Хуибенс.
 • Тренер - Кристијан Шанет.

Забелешки (уреди)

Линкови