Женска одбојкарска репрезентација на Монако

Знамето на Монако
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската федерација на Монако
Прв официјален натпревар Монако - Кипар 2: 3 ( Малта , 25.05.1993, Европски игри на мали држави )
Официјален сајт

Женската одбојкарска репрезентација на Монако ( француски: Équipe de Monaco de volley-ball féminin ) го претставува Монако на меѓународните одбојкарски натпревари . Организацијата за управување делува како Одбојкарска федерација на Монако ( fr. Fédération Monégasque de Volley-Ball).

Историја

Одбојкарската федерација на Монако е основана во 1987 година . Од 1988 година - член на FIVB и CEB .

Во мај 1993 година, женската одбојкарска репрезентација на Монако го направи своето меѓународно деби со учество на Европските игри на мали држави одржани во Малта . Во групната фаза на турнирот, одбојкарите на Монегаски извојуваа една победа (над репрезентацијата на Малта ) и претрпеа два порази од селекциите на Кипар и Исланд , со што отпаднаа од борбата за медалите на Игрите. Репрезентацијата на Монако во иднина веќе 23 години не учествува на официјални меѓународни натпревари.

Монако е една од трите земји-членки на Европската одбојкарска конфедерација , каде што не се одржува националниот шампионат (освен Андора и Лихтенштајн ), а најсилниот тим на земјата („Монако“) игра на Француското првенство (во 2015 г. -Сезона 2016 во третата најважна дивизија - национална дивизија 2).

Резултати од изведбите

Европски игри на мали држави