Женска одбојкарска репрезентација на Сан Марино

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Тимот на Сан Марино
Знамето на Сан Марино
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската федерација на Сан Марино
Прв официјален натпревар Сан Марино - Луксембург 3: - ( Никозија ( Кипар ), 18.05.1989, Европски игри на мали држави )
Место на ранг-листата на ФИВБ 117-168. [1]
Тренер Лорис Поло
Официјален сајт

Женската одбојкарска репрезентација на Сан Марино ( италијански: Nazionale di pallavolo femminile di San Marino ) го претставуваСан Марино на меѓународните одбојкарски натпревари . Водечкото тело е Одбојкарската федерација на Сан Марино ( Италијанска Федерација Самаринзе Палаволо - ФСПАВ ).

Приказна

Одбојкарската федерација на Сан Марино е основана во 1980 година и во 1987 година се приклучи на ФИВБ и ЕКВ . Според договор со Италијанската одбојкарска федерација, најсилниот тим на Сан Марино, Банка ди Сан Марино, се натпреварува во Италијанското првенство (моментално во Серија Ц, петтата најважна дивизија).

Репрезентацијата на една од најмалите европски земји ги одигра своите први официјални натпревари во мај 1989 година на Кипар , учествувајќи на одбојкарскиот турнир на Игрите на мали држави во Европа . Одбојкарите на Сан Марино станаа сребрени медалисти на натпреварувањето, победувајќи ги Луксембург и Андора и загубија од домаќините на Игрите - репрезентацијата на Кипар . Во сите наредни години, женската одбојкарска репрезентација на Сан Марино секогаш беше учесник на овие турнири и од 16 нерешени само двапати не стигна до бројот на наградени. Четири пати одбојкарите на Сан Марино се истакнаа во слични натпреварувања.

Дополнително, репрезентацијата на Сан Марино од 1990 година игра во шампионатот на мали европски земји (освен четири турнири), со две први места на своето конто, преземени од 1992 и 2002 година . Завршната фаза на еден ваков шампионат во 2013 година, исто така, имаше статус на еден од групните турнири од квалификациите за светското првенство, а во него одбојкарите на Сан Марино станаа втори, откако признаа премин во одлучувачката фаза на селекција за светското првенство на репрезентацијата на Кипар .

Резултати од перформансите и состави

Светски првенства

Репрезентацијата на Сан Марино не учествуваше во квалификациите за Светските првенства 1952-2010 и 2018 година.

 • 2014 година - не се квалификуваше
 • 2014 (квалификација) : Маристела Џулијани, Саманта Гјарди, Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Елиза Ридолфи, Сара-Грејс Гленси, Елиза Паренти, Агнезе Конти, Кјара Паренти, Валерија Бенвенути, Марија Камила Монтирони, Анита Магалоти. Тренер - Луиџи Мороли.

Европско првенство за мали земји

 • Med 2.png 2000 : Федерика Чиавата, Синзија Де Бјаџи, Антонела Дела Балда, Михаела Феделе, Ана-Лаура Францини, Ерика Џаноти, Федерика Маца, Анселма Мори, Силвија Санти, Синзија Уголини, Валентина Валентини, Соња Заферани.
 • Мед 1.png 2002 : Лусија Бенедетини, Федерика Червелини, Синзија Де Бјаџи, Антонела Дела Балда, Михаела Феделе, Федерика Маца, Линда Меникучи, Вероника Мини, Анселма Мори, Елиза Паренти, Елеонора Роси, Силвија Санти.
 • Med 2.png 2009 : Кристина Бачоки, Вероника Бардучи, Мартина Болоња, Мартина Маца, Марија Камила Монтирони, Џулија Мучиоли, Кјара Паренти, Елиза Паренти, Елиза Ванучи, Алесандра Занони. Тренер - Луиџи Мороли.
 • Med 2.png 2011 : Саманта Ѓарди, Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Бенедета Бронзети, Федерика Маца, Елиза Паренти, Кјара Паренти, Мартина Маца, Марија Камила Монтирони, Џулија Мучиоли. Тренер - Луиџи Мороли.
 • Med 2.png 2013 : Маристела Џулијани, Саманта Џиарди, Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Елиза Ридолфи, Сара Грејс Гленси, Елиза Паренти, Агнезе Конти, Кјара Паренти, Валерија Бенвенути, Марија Камила Монтирони, Анита Магалоти. Тренер - Луиџи Мороли.

Европски игри на мали држави

 • 1989 - Med 2.png 2 место
 • 1991 - Med 3.png 3 место
 • 1993 - Med 2.png 2 место
 • 1995 - Med 2.png 2 место
 • 1997 - Med 3.png 3 место
 • 1999 - Мед 1.png 1-во место
 • 2001 - Мед 1.png 1-во место
 • 2003 - Med 3.png 3 место
 • Med 2.png 2009 : Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Изабела Бицоки, Елиза Паренти, Мартина Болоња, Кјара Паренти, Елиза Ванучи, Мартина Маца, Ирена Монти, Марија Камила Монтирони, Џенет Силвеира, Јулија Мучиоли. Тренер - Луиџи Мороли
 • Мед 1.png 2011 : Кристина Бачоки, Вероника Бардучи, Саманта Гјарди, Федерика Маца, Мартина Маца, Ирена Монти, Марија Камила Монтирони, Џулија Мучиоли, Кјара Паренти, Елиза Паренти, Ракел Стимац. Тренер - Луиџи Мороли.
 • Med 3.png 2013 : Саманта Гјарди, Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Сара Гленси, Елиза Паренти, Агнес Конти, Кјара Паренти, Елиза Ванучи, Мартина Маца, Ракел Стимац, Марија Камила Монтирони, Анита Магалоти. Тренер - Луиџи Мороли.
 • Med 2.png 2015 : Саманта Гјарди, Вероника Бардучи, Кристина Бачоки, Елиза Ридолфи, Џулија Мучоли, Елиза Паренти, Кјара Паренти, Елиза Ванучи, Валерија Бенвенути, Ракел Стимац, Алегра Пискаља, Анита Магалоти. Тренер - Луиџи Мороли.
 • Med 2.png 2017 : Федерика Маца, Саманта Гјарди, Кристина Бачоки, Елиза Ридолфи, Џулија Томасучи, Елиза Паренти, Кјара Паренти, Елиза Ванучи, Елиза Мороли, Валерија Бенвенути, Франческа Роса, Анита Магалоти. Тренер - Луиџи Мороли.

Медитерански игри

Женската репрезентација на Сан Марино единствено учествуваше на одбојкарскиот турнир на Медитеранските игри - во 2001 година - и заврши на последното 10-то место.

Соединение

Репрезентацијата на Сан Марино на Европските игри на мали држави 2019 година .

бр. Име презиме година

раѓање

Раст Амплуа Клуб
4 Кристина Баччоки 1987 година 168 напаѓач Италија Стела Римини
5 Елиза Ридолфи 1996 година 165 либеро Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
6 Јулија Томасучи 1994 година централно Италија Стела Римини
9 Кјара Паренти 1991 година 173 напаѓач Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
10 Елиза Ванучи 1988 година 184 централно Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
единаесет Алегра Пискалија 1997 година 183 врзивно средство Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
12 Елена Пара 2001 година напаѓач Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
14 Рејчел Стимац 1992 година централно Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
15 Валерија Бенвенути 1998 година 182 централно
17 Алиса Петре Паолони 2003 година либеро
осумнаесет Анита Магалоти 1996 година 175 напаѓач Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале
дваесет Федерика Тура 2003 година централно Сан Марино „Банка ди Сан Марино“ Серавале

Клубовите се наведени од крајот на сезоната 2018-2019.

 • Главен тренер е Лорис Поло.

Белешки (уреди)

Врски