Женска одбојкарска репрезентација на Северна Ирска

Знамето на Северна Ирска
Конфедерација CEV
Национална федерација Одбојкарската асоцијација на Северна Ирска
Прв официјален натпревар Северна Ирска 0-3 Швајцарија ( Кортријк ( Белгија ), 24.05.2013, Светско првенство во пензија )
Место на ранг-листата на ФИВБ 96-116. [1]
Место во рејтингот на CEV 44-45-ти [2]
Тренер Стивен МекКвон
Официјален сајт

Женска репрезентација на Северна Ирска Одбојка ( Eng. North Ireland's National Women's Volleyball team) - ја претставува Северна Ирска на меѓународни натпревари во одбојка . Управувачка организација Здружение на одбојка Северна Ирска ( Eng. North Ireland volleyball Association - NIVB).

Приказна

Во 1970 година, група ентузијасти ја формираа одбојкарската асоцијација на Северна Ирска (НИВА). Од 1982 година здружението е членка на ФИВБ и ЕКБ [3] .

За прв пат женската репрезентација на Северна Ирска беше формирана во 1983 година за да учествува на традиционалниот турнир Пролетниот куп (Пролетниот куп), кој се одржуваше од 1962 година (за жени - од 1973 година ) на иницијатива на Одбојкарската федерација на западноевропските земји. Дебито за северноирските одбојкари беше неуспешно - 12 место меѓу 12 екипи.

Во 1986-1991 година се одржа првенството во одбојка на Британските острови, меѓу чии учесници беше и репрезентацијата на Северна Ирска. Најдобар резултат за неа беше второто место, заземено во 1989 година .

Дебито на женската репрезентација на Северна Ирска на официјалните меѓународни турнири под покровителство на ФИВБ и ЕКБ се случи дури во мај 2013 година , кога северноирските одбојкарки првпат влегоа на квалификацискиот турнир за Светскиот куп . Во својата квалификациска група во белгиски Кортријк, дебитантската репрезентација загуби од сите три ривали со ист резултат 0:3, а во борбите против Швајцарија и Белгија не успеа да постигне повеќе од 10 поени на ниту една партија. а вториот сет против Швајцарците заврши со резултат 2:25 (!). Соодносот на партиите беше само за нијанса подобар во натпреварот против португалската репрезентација .

Ваквиот жален резултат не го обесхрабри раководството на националниот сојуз, а една година подоцна репрезентацијата на Северна Ирска за првпат учествуваше на квалификацискиот турнир за шампионатот на малите европски земји . Во воведниот натпревар од својата квалификациска група, северноирците ја постигнаа првата победа, победувајќи ги јужните соседи - репрезентацијата на Ирска - во четири натпревари. Во преостанатите четири натпревари, одбојкарите на Северна Ирска беа поразени од репрезентациите на Шкотска , Малта и Кипар , кои не успеаја да ги надминат 15-те поени во ниту еден од сетови на овие натпревари.

Подеднакво неуспешна беше и репрезентацијата на Северна Ирска во квалификациите за Европското првенство за мали земји 2017 година , чиј еден од двата групни турнири се одржа во јуни 2016 година во Луксембург . Оваа фаза од првенството беше и првото коло од квалификацискиот турнир за Светското првенство во 2018 година . Во сите три натпревари одиграни против селекциите на Луксембург , Шкотска и Исланд, северноирските одбојкари претрпеа „суви“ порази, а вториот сет од мечот со Шкотите го загубија со резултат 4:25, а во мечот против репрезентацијата на Исланд постигнаа само 27 поени вкупно.

Резултати од перформансите и состави

Светски првенства

Репрезентацијата на Северна Ирска не учествуваше во квалификациите за Светското првенство 1952–2010 година.

• 2014 година - не се квалификуваше
  • 2018 - не се квалификуваше
  • 2014 (квалификации) : Ејми-Џејн Мекол, Клои Вокингшо, Ејми Никсон, Мелиса Трејнор, Мишел Дифин, Шенон Лајнес, Кејт Донели, Ребека Ранкин, Алис Харкнес, Ријан МекКерол, Ејми Витерс, Клер Дови. Тренер - Сара Јанковиц.
  • 2018 (Квалификации) : Кери Киркпатрик, Џема Калвин, Тина Милс, Ејми Оливер, Мелиса Трејнор, Леј Рос, Сара Болтон, Џена Гас, Ејми Витерс, Клер Дови, Елен Дјук, Хана Викам. Тренер - Калум Грив.

Европско првенство за мали земји

Репрезентацијата на Северна Ирска не учествуваше на шампионатот 1990-2013 година.

Соединение

Составот на Северна Ирска на Европското првенство за мали земји 2019 година .

бр. Име презиме година

раѓање

Раст Амплуа Клуб
еден Оливија Лејнес 2003 година 180 централно Северна Ирска Aztex Eagles Craigavon
2 Кери Киркпатрик 1994 година 173 централно Англија Градскиот универзитет во Лидс
3 Рејчел Монтгомери 1987 година 177 централно Северна Ирска Универзитетот Алстер Колерин
4 Меган МекБурни 1998 година 168 либеро Северна Ирска Балимон Блаже
5 Ема Патерсон 1994 година 176 напаѓач Северна Ирска Универзитетот Квинс Белфаст
7 Ејми Гејл 2001 година 175 напаѓач Северна Ирска Aztex Eagles Craigavon
9 Кетрин Марфи 1995 година 180 централно Северна Ирска Универзитетот Алстер Колерин
10 Зара Болтон 1987 година 173 врзивно средство Северна Ирска Fireblades Белфаст
единаесет Луси Кавана-Дик 1994 година 179 напаѓач Северна Ирска Aztex Eagles Craigavon
12 Мелиса Трејнор 1990 година 178 напаѓач Северна Ирска Aztex Eagles Craigavon
шеснаесет Ејми Витерс 1992 година 171 напаѓач Северна Ирска Aztex Eagles Craigavon
осумнаесет Алис Харкнес 1994 година 172 либеро Англија "Манчестер"
  • Главен тренер е Стивен МекКвон.
  • Тренер - Стефанија Бјанкини.