Женска одбојка Евролига 2009 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Женска одбојка Евролига 2009 година
Женска одбојка Европска лига 2009 година
Трошење време 22 мај - 12 јули 2009 година
Број на учесници осум
Стадиони дваесет
Топ места
Победник Србија Србија
Второ место Турција Турција
Трето место Бугарија Бугарија
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 52
Најдобар играч Турција Неслихан Дарнел

Првото извлекување на женската Европска одбојкарска лига - Меѓународен турнир во одбојка меѓу женските репрезентации на земјите членки на ЕКБ - се одржа од 22 мај на 12 јули 2009 година во 20 градови во 8 земји, со учество на 8 екипи. Финалната фаза се одржа во Кајсери ( Турција ). Српската репрезентација стана победник на турнирот.

Тимови кои учествуваат

Бугарија , Велика Британија , Грција , Шпанија , Романија , Србија , Турција , Франција .

Систем за цртање

Натпреварот се состоеше од прелиминарна и завршна фаза. Во прелиминарната фаза 8 екипи учеснички беа поделени во две групи. Во групи, тимовите играа со патување во два круга во парови натпревари. Две од најдобрите екипи стигнаа до финалната фаза и се натпреваруваа за награди според системот на плејоф.

Прелиминарна фаза

22 мај - 28 јуни

Група А

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знаме на Србија Србија 3: 1 2: 3
3: 1 3: 2
3: 0 3: 0
1: 3 3: 0
3: 0 3: 1
3: 0 3: 0
12 10 2 33:11 22
2 Знамето на Бугарија Бугарија 1: 3 3: 2
1: 3 2: 3
0: 3 3: 1
2: 3 3: 2
3: 2 3: 1
3: 0 3: 0
12 7 5 27:23 деветнаесет
3 Шпанско знаме Шпанија 0: 3 0: 3
3: 1 0: 3
3: 0 1: 3
3: 2 2: 3
3: 0 3: 0
2: 3 3: 0
12 6 6 23:21 осумнаесет
4 Знамето на Грција Грција 0: 3 1: 3
0: 3 0: 3
2: 3 1: 3
0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
3: 2 0: 3
12 еден единаесет 7:35 тринаесет

23-24 мај. Бугарија Габрово .

Бугарија - Шпанија 0: 3 (23:25, 20:25, 20:25) ; 3: 1 (25:21, 25:17, 19:25, 30:28) .

23-24 мај. Србија Суботица .

Србија - Грција 3: 0 (25:21, 25:14, 25:15) ; 3: 1 (20:25, 25:23, 25:20, 25:20) .

29-30 мај. Шпанија Албасете .

Шпанија - Грција 3: 0 (25:13, 25:22, 25:19) ; 3: 0 (25:20, 25:19, 25:16) .

30-31 мај. Бугарија Габрово .

Бугарија - Србија 1: 3 (25:16, 24:26, 16:25, 18:25) ; 3: 2 (25:21, 21:25, 25:18, 22:25, 18:16) .

5-6 јуни. Грција Касторија .

Грција - Бугарија 2: 3 (11:25, 27:25, 25:23, 9:25, 10:15) ; 1: 3 (16:25, 19:25, 25:23, 17:25) .

5-6 јуни. Србија Ниш .

Србија - Шпанија 3: 0 (25:12, 25:15, 30:28) ; 3: 0 (25:23, 25:15, 25:19) .

12-13 јуни. Шпанија Мурсија .

Шпанија - Србија 3: 1 (23:25, 25:18, 25:23, 25:18) ; 0: 3 (15:25, 20:25, 17:25) .

13-14 јуни. Бугарија Габрово .

Бугарија - Грција 3: 0 (25:12, 25:14, 25:11) ; 3: 0 (25:19, 25:12, 25:16) .

19-20 јуни. Грција Драма .

Грција - Шпанија 3: 2 (25:23, 36:34, 15:25, 21:25, 15:10) ; 0: 3 (22:25, 23:25, 22:25) .

19-20 јуни. Србија Обреновац .

Србија - Бугарија 3: 1 (25:21, 25:21, 21:25, 27:25) ; 3: 2 (25:20, 19:25, 26:24, 16:25, 15: 8) .

26-27 јуни. Шпанија Мадрид .

Шпанија - Бугарија 3: 2 (22:25, 25:20, 14:25, 25:14, 15:8) ; 2: 3 (25:23, 20:25, 18:25, 25:19, 11:15) .

26-27 јуни. Грција Ламија .

Грција - Србија 0: 3 (11:25, 14:25, 9:25) ; 0: 3 (17:25, 20:25, 15:25) .

Група Б

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на Турција Турција 3: 1 3: 0
3: 0 3: 1
2: 3 0: 3
3: 0 3: 1
3: 1 3: 0
3: 1 3: 0
12 10 2 32:11 22
2 Знамето на Франција Франција 1: 3 0: 3
0: 3 1: 3
3: 0 3: 1
3: 2 2: 3
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
12 7 5 25:18 деветнаесет
3 Знамето на Романија Романија 3: 2 3: 0
0: 3 1: 3
0: 3 1: 3
2: 3 3: 2
3: 0 3: 0
3: 1 3: 0
12 7 5 25:20 часот деветнаесет
4 Знамето на Велика Британија Велика Британија 1: 3 0: 3
1: 3 0: 3
0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
1: 3 0: 3
12 0 12 3:36 12

22-23 мај. Романија Констанца .

Романија - Турција 3: 2 (14:25, 25:20, 15:25, 25:18, 15:12) ; 3: 0 (25:22, 25:23, 25:12) .

23-24 мај. Франција Кале .

Франција - Велика Британија 3: 0 (25:22, 25:12, 25:11) ; 3: 0 (25:21, 25:18, 25:18) .

30-31 мај. Романија Констанца .

Велика Британија - Турција 1: 3 (17:25, 25:21, 17:25, 23:25) ; 0: 3 (15:25, 18:25, 20:25) .

30-31 мај. Франција Сен-Ди-де-Восгес .

Франција - Романија 3: 0 (25:16, 25:14, 25:23) ; 3: 1 (27:25, 25:15, 19:25, 25:19) .

6-7 јуни. Романија Констанца .

Романија - Велика Британија 3: 0 (25:21, 25:17, 25:11) ; 3: 0 (25:12, 25:23, 25:22) .

6-7 јуни. Турција Анкара .

Турција - Франција 3: 1 (25:21, 24:26, 25:16, 25:18) ; 3: 0 (25:20, 25:17, 27:25) .

12-13 јуни. Франција Виши .

Франција - Турција 0: 3 (21:25, 20:25, 23:25) ; 1: 3 (15:25, 17:25, 27:25, 24:26) .

13-14 јуни. Велика Британија Единбург .

Велика Британија - Романија 1: 3 (21:25, 23:25, 25:20, 20:25) ; 0: 3 (17:25, 13:25, 21:25) .

20-21 јуни. Романија Констанца .

Романија - Франција 2: 3 (25:22, 23:25, 15:25, 25:22, 7:15) ; 3: 2 (14:25, 25:20, 25:16, 22:25, 18:16) .

20-21 јуни. Турција Амасија .

Турција - Велика Британија 3: 1 (25:22, 23:25, 25:20, 25:22) ; 3: 0 (25:11, 25:12, 25:14) .

27-28 јуни. Велика Британија Норвич .

Велика Британија - Франција 0: 3 (19:25, 18:25, 16:25) ; 0: 3 (21:25, 19:25, 14:25) .

27-28 јуни. Турција Амасија .

Турција - Романија 3: 0 (25:22, 25:19, 30:28) ; 3: 1 (20:25, 25:16, 25:18, 25:19) .

Завршна фаза

Турција Кајсери

Полуфинале

11 јули

Србија - Франција 3: 2 (25:21, 25:15, 21:25, 18:25, 15:10)
Турција - Бугарија 3: 1 (25:13, 26:24, 24:26, 25:21)

Натпревар за 3 место

јули, 12

Бугарија - Франција 3: 0 (25:23, 25:23, 26:24).

Финалето

јули, 12

Србија - Турција 3: 2 (32:34, 17:25, 25:20, 25:23, 17:15).

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Србија Србија
Икона за сребрен медал.svg Турција Турција
Икона за бронзен медал.svg Бугарија Бугарија
4. Франција Франција
5-6. Романија Романија
5-6. Шпанија Шпанија
7-8. Грција Грција
7-8. Велика Британија Велика Британија

Наградени

Мед 1.png Србија Србија : Сања Малагурски , Тијана Малешевиќ , Оливер Медиќ, Бригитка Молнар , Надија Нинковиќ , Анѓелка Пантовиќ, Александра Петровиќ, Марија Путсаревиќ, Нина Росиќ, Наташа Шеварика, Бојана Живковиќ . Селектор е Зоран Ковачиќ.

Med 2.png Турција Турција : Наз Ајдемир , Дуигу Бал, Дениз Хакјемез, Неслихан Дарнел , Еда Ердем , Есра Гумуш , Ѓулден Кајалар , Гозде Кирдар-Сонсирма , Ипек Сороглу, Седа Токатиоглу, Нихан Јелдан. Главен тренер е Алесандро Чиапини.

Med 3.png Бугарија Бугарија : Радостина Читига, Љубка Дебарлиева, Марија Филипова, Страшимира Филипова, Габриела Коева, Елена Колева, Илијана Петкова, Тања Сабкова, Радосвета Тенева, Евелина Цветанова, Ева Јанева , Цветелина Заркова. Селектор е Драган Нешиќ.

Индивидуални награди

МВП : Знамето на Турција Неслихан Дарнел
Најдобар напаѓач Знаме на Србија Александра Петрович
Најдобар блокатор : Знаме на Србија Надија Нинкович
Најдобра сервирање : Знамето на Франција Миријам Клостер
Најдобро врзивно средство : Знамето на Турција Пелин Челик
Најдобро либеро : Знамето на Бугарија Марија Филипова
Најпродуктивни : Знамето на Турција Неслихан Дарнел

Врски