Женска одбојка Евролига 2012 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Женска одбојка Евролига 2012 година
Женска одбојка Европска лига 2012 година
Трошење време 1 јуни - 6 јули
Број на учесници 12 (во финалето 4)
Стадиони тринаесет
Финален пласман
Шампион чешки чешки
Сребрен медал Бугарија Бугарија
Освојувач на бронзени медали Србија Србија
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 76
Играч на турнирот чешки Анета Гавличкова

4-то извлекување на женската Европска одбојкарска лига - Меѓународен турнир во одбојка меѓу женските репрезентации на земјите-членки на ЕКБ - се одржа од 1 јуни 6 јули 2012 година со учество на 12 екипи. Финалната фаза се одржа во Карлови Вари ( Чешка ). Победник за прв пат беше репрезентацијата на Чешка .

Тимови кои учествуваат

Бугарија , Унгарија , Грција , Израел , Шпанија , Холандија , Романија , Србија , Турција , Франција , Чешка , Швајцарија .

Систем за цртање

Натпреварот се состоеше од прелиминарна и завршна фаза. Во прелиминарната фаза 12 екипи учеснички беа поделени во три групи. Во групи екипите играа во четири кола по кружен систем. Победниците од групната фаза и Чешка (домаќин на финалето) стигнаа до последната фаза. Финалната фаза се одржа по системот на плеј-оф.

За победи со резултат 3: 0 и 3: 1, тимовите добиваат 3 поени, за победи 3: 2 - по 2 поени, за порази 2: 3 - по 1 поен, за порази 0: 3 и 1: 3 поени се не е доделен.

Прелиминарна фаза

Колоните Б (победи) во загради го означуваат бројот на победи со резултат 3: 2, во колоната P (порази) - порази со резултат 2: 3.

Група А

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знаме на Србија Србија 3: 1 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 1
3: 1 3: 2
3: 0 3: 1
3: 0 3: 0
12 12 (1) 0 36: 6 35
2 Знамето на Романија Романија 1: 3 0: 3
0: 3 0: 3
0: 3 3: 1
2: 3 3: 0
3: 0 3: 1
3: 0 3: 1
12 6 6 (1) 21:21 деветнаесет
3 Шпанско знаме Шпанија 0: 3 1: 3
1: 3 2: 3
3: 0 1: 3
3: 2 0: 3
3: 1 3: 0
3: 0 3: 1
12 6 (1) 6 (1) 23:22 осумнаесет
4 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 1: 3
0: 3 0: 3
0: 3 1: 3
0: 3 1: 3
1: 3 0: 3
0: 3 1: 3
12 0 12 5:36 0

1. коло . 1-3 јуни. Србија Суботица .

1-ви јуни . Шпанија - Романија 3: 0 (25:20, 25:22, 25:22); Србија - Унгарија 3: 0 (25:15, 25:12, 25:22).
2 јуни . Романија - Унгарија 3: 0 (25:23, 25:20, 25:21); Србија - Шпанија 3: 0 (25:17, 25:11, 25:19).
3 јуни . Шпанија - Унгарија 3: 1 (25:18, 20:25, 25:21, 25:16); Србија - Романија 3: 1 (27:25, 25:16, 22:25, 25:15).

2. коло . 8-10 јуни. Унгарија Будимпешта .

8-ми јуни . Србија - Романија 3: 0 (25:18, 25:22, 25:20); Шпанија - Унгарија 3:0 (25:23, 25:20, 25:23).
9 јуни . Србија - Шпанија 3: 1 (25:14, 25:15, 22:25, 25:20); Романија - Унгарија 3: 1 (17:25, 25:17, 25:19, 25:20).
10 јуни . Романија - Шпанија 3: 1 (23:25, 25:19, 25:14, 25:21); Србија - Унгарија 3: 1 (25:18, 25:14, 16:25, 25:19).

3 коло . 15-17 јуни. Шпанија Гранолери .

15-ти јуни . Србија - Романија 3: 0 (25:19, 25:13, 25:23); Шпанија - Унгарија 3: 0 (25:18, 25:19, 28:26).
16 јуни . Србија - Унгарија 3: 0 (25:12, 25:14, 25:17); Шпанија - Романија 3: 2 (22:25, 24:26, 26:24, 25:18, 15:11).
17 јуни . Романија - Унгарија 3: 0 (25:23, 25:23, 25:10); Србија - Шпанија 3: 1 (25:18, 25:10, 21:25, 25:20).

4. коло . 22-24 јуни. Романија Пијатра Неамт .

22 јуни . Србија - Шпанија 3: 2 (23:25, 25:18, 31:29, 31:33, 15:13); Романија - Унгарија 3: 1 (26:24, 25:19, 24:26, 25:17).
23 јуни . Србија - Унгарија 3: 0 (25:22, 25:17, 25:14); Романија - Шпанија 3: 0 (25:21, 25:19, 25:19).
24 јуни . Шпанија - Унгарија 3: 1 (29:27, 21:25, 25: 9, 27:25); Србија - Романија 3: 0 (26:24, 25:18, 25:20).

Група Б

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на Бугарија Бугарија 3: 1 3: 1
3: 2 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
12 12 (1) 0 36: 4 35
2 Знамето на Франција Франција 1: 3 1: 3
2: 3 0: 3
3: 1 1: 3
3: 0 3: 1
3: 1 3: 0
3: 0 3: 0
12 7 5 (1) 26:18 22
3 Знамето на Турција Турција 0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
1: 3 3: 1
0: 3 1: 3
3: 0 3: 0
3: 2 3: 0
12 5 (1) 7 17:24 14
4 Знамето на Швајцарија Швајцарија 0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
1: 3 0: 3
0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
2: 3 0: 3
12 0 12 (1) 3:36 еден

1. коло . 8-10 јуни. Бугарија Варна .

8-ми јуни . Франција - Турција 3: 1 (16:25, 25:22, 25:21, 25:18); Бугарија - Швајцарија 3:0 (25:17, 25:18, 25:11).
9 јуни . Турција - Швајцарија 3: 0 (25:12, 25:13, 25:20); Бугарија - Франција 3: 1 (23:25, 25:20, 25:15, 25:15).
10 јуни . Франција - Швајцарија 3: 1 (25:15, 23:25, 25:15, 25:14); Бугарија - Турција 3: 0 (25:21, 25:20, 25:19).

2. коло . 15-17 јуни. Турција Измир .

15-ти јуни . Турција - Швајцарија 3: 0 (25:18, 25:13, 25:15); Бугарија - Франција 3: 1 (25:19, 22:25, 25:17, 25:22).
16 јуни . Бугарија - Швајцарија 3:0 (25:7, 27:25, 25:12); Турција - Франција 3: 1 (25:16, 21:25, 25:22, 25:23).
17 јуни . Франција - Швајцарија 3: 0 (25:15, 25:18, 25:17); Бугарија - Турција 3: 0 (25:13, 25:23, 25:22).

3 коло . 22-24 јуни. Швајцарија Фрибург .

22 јуни . Бугарија - Турција 3: 0 (25:15, 25:19, 25:20); Франција - Швајцарија 3:0 (25:15, 25:22, 25:22).
23 јуни . Турција - Швајцарија 3: 2 (25:19, 25:16, 14:25, 23:25, 20:18); Бугарија - Франција 3: 2 (26:24, 22:25, 25:23, 23:25, 16:14).
24 јуни . Франција - Турција 3: 0 (25:15, 25:18, 25:15); Бугарија - Швајцарија 3:0 (25:11, 26:24, 26:24).

4. коло . 28-30 јуни. Франција Мец .

28 јуни . Франција - Швајцарија 3: 0 (26:24, 25:22, 25:20); Бугарија - Турција 3: 0 (25:18, 25:22, 25:18).
29 јуни . Бугарија - Швајцарија 3: 0 (25:13, 25:14, 25:12); Франција - Турција 3: 1 (25:20, 21:25, 25:23, 25:15).
30 јуни . Турција - Швајцарија 3: 0 (25:14, 25: 8, 25:21); Бугарија - Франција 3: 0 (25:16, 25:17, 25:23).

Група Ц

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на Холандија Холандија 2: 3 2: 3
3: 0 2: 3
3: 0 3: 1
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 1
12 9 3 (3) 33:11 триесет
2 Знамето на Чешката Република чешки 3: 2 3: 2
0: 3 3: 2
3: 1 3: 0
0: 3 3: 0
3: 0 3: 2
3: 1 3: 0
12 10 (4) 2 30:16 26
3 Знаме на Израел Израел 0: 3 1: 3
0: 3 0: 3
1: 3 0: 3
3: 0 0: 3
1: 3 3: 0
0: 3 3: 1
12 3 9 12:28 9
4 Знамето на Грција Грција 0: 3 0: 3
0: 3 1: 3
0: 3 2: 3
1: 3 0: 3
3: 1 0: 3
3: 0 1: 3
12 2 10 (1) 11:31 7

1. коло . 1-3 јуни. чешки Брно .

1-ви јуни . Чешка - Израел 3: 1 (23:25, 25:17, 25:23, 25: 7); Холандија - Грција 3:0 (25:15, 25:15, 25:14).
2 јуни . Холандија - Израел 3: 0 (25:13, 25:19, 25:19); Чешка - Грција 3: 0 (25:20, 25:18, 25:11).
3 јуни . Грција - Израел 3: 1 (25:22, 25:19, 23:25, 25:21); Чешка - Холандија 3: 2 (25:17, 25:23, 22:25, 21:25, 15:10).

2. коло . 8-10 јуни. Холандија Алмере .

8-ми јуни . Чешка - Израел 3: 0 (25:22, 25:21, 25: 9); Холандија - Грција 3:0 (25:18, 25:21, 25:16).
9 јуни . Холандија - Израел 3:1 (17:25, 25:7, 25:18, 25:12); Чешка - Грција 3: 2 (15:25, 25:22, 26:24, 22:25, 15:11).
10 јуни . Чешка - Холандија 3: 2 (25:20, 20:25, 25:20, 18:25, 15:12); Израел - Грција 3: 0 (25:12, 25:23, 25:23).

3 коло . 15-17 јуни. Израел Раанана .

15-ти јуни . Грција - Израел 3: 0 (25:19, 25:18, 25:23); Холандија - Чешка 3:0 (25:20, 25:18, 25:16).
16 јуни . Израел - Чешка 3: 0 (28:26, 25:21, 27:25); Холандија - Грција 3: 0 (25:16, 25:16, 27:25).
17 јуни . Чешка - Грција 3: 1 (25:17, 16:25, 25:18, 25:18); Холандија - Израел 3:0 (25:18, 25:16, 25:22).

4. коло . 22-24 јуни. Грција Орестиада .

22 јуни . Чешка - Израел 3: 0 (25:14, 25:12, 25:21); Холандија - Грција 3:1 (11:25, 25:20, 25:17, 25:21).
23 јуни . Чешка - Холандија 3: 2 (25:16, 23:25, 25:19, 17:25, 15:13); Израел - Грција 3: 1 (25:22, 18:25, 25:23, 25:17).
24 јуни . Холандија - Израел 3: 0 (25:18, 25:18, 25:19); Чешка - Грција 3: 0 (25:17, 25:17, 25:20).

Фајнл-фор

5-6 јули 2012 година. чешки Карлови Вари

Учесници:

чешки чешки
Србија Србија
Холандија Холандија
Бугарија Бугарија

Полуфинале

5-ти јули

Бугарија Бугарија - Србија Србија

3: 1 (34:32, 25:22, 21:25, 25:20).

чешки Чешка - Холандија Холандија

3: 1 (25:17, 20:25, 25:23, 25:17).

Натпревар за 3 место

6 јули

Србија Србија - Холандија Холандија

3: 1 (25:23, 25:15, 23:25, 25:13).

Финалето

6 јули 2012 година
чешки чешки 3: 0
cev.eu
Бугарија Бугарија
Гелена Хавелкова (9)
Кристина Пастулова (7)
Анета Гавличкова (18)
Андреа Косањова (12)
Михаела Мондзони (8)
Луси Мулштајнова (2)
Јулија Јасова (л)
Каролина Беднаржова
Никол Сајдова
Цели Дијана Ненова (1)
Добриана Рабаџиева (12)
Цветелина Заркова (4)
Елица Василева (15)
Марија Каракашева (6)
Страшимира Филипова (15)
Марија Филипова (л)
Десислава Николова (1)
Лаура Китипова
Кристина Русева
чешки Карлови Вари
Кв арена
3800 гледачи
Број на забави - 26:24, 25:18, 25:23 . Време на натпревар - 1 час 19 минути. Судии: Лихтенштајн Филип Шурман, Шпанија Марио Бернаола

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg чешки чешки
Икона за сребрен медал.svg Бугарија Бугарија
Икона за бронзен медал.svg Србија Србија
4. Холандија Холандија
5-6. Франција Франција
5-6. Романија Романија
7-9. Шпанија Шпанија
7-9. Турција Турција
7-9. Израел Израел
10-12. Грција Грција
10-12. Швајцарија Швајцарија
10-12. Унгарија Унгарија

Наградени

Мед 1.png чешки Чешка : Андреа Косанова, Кристина Пастулова, Анета Гавличкова, Јули Јасова, Михаела Монџони, Каролина Беднаржова, Луси Мулштајнова, Ивона Свободникова, Гелена Хавелкова , Михал Квапилова, Павел Винчурова, Никол Сајд. Главен тренер е Карло Паризи.

Med 2.png Бугарија Бугарија : Дијана Ненова, Десислава Николова, Тања Сабкова, Лаура Китипова , Добриана Рабаџиева , Цветелина Заркова, Габриела Коева, Христина Русева, Марија Каракашева, Марија Филипова, Елица Василева , Страшимира Филипова. Главен тренер е Марчело Абонданца.

Med 3.png Србија Србија : Јована Brakocevic , Бранкица Mikhailovic , Бојана Живковиќ , Наташа Крсмановиќ , Tiyana Malesevic , Јована Весовиќ , Маја Ognenovic , Надја Нинковиќ , Милена Рашиќ , Сузана Chebich , Санја Starovic, Елена Благојевиќ . Селектор е Зоран Терзиќ .

Индивидуални награди

МВП : чешки Анета Гавличкова
Најдобар напаѓач Бугарија Елица Василева
Најдобар блокатор : Холандија Керолин Венсинк
Најдобра сервирање : Бугарија Добриана Рабаџиева
Најдобро примено : чешки Гелена Хавелкова
Најдобро врзивно средство : Србија Маја Огненович
Најдобро либеро : чешки Јулија Јасова
Најпродуктивни : Бугарија Елица Василева

Врски