Женска одбојка Евролига 2013 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Женска одбојка Евролига 2013 година
Женска одбојка Европска лига 2013 година
Трошење време 14 јуни - 14 јули 2013 година
Број на учесници 8 (во финалето 4)
Стадиони осум
Финален пласман
Шампион Германија Германија
Сребрен медал Белгија Белгија
Освојувач на бронзени медали Бугарија Бугарија
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 52
Играч на турнирот Белгија Шарлот Чипка

5-то извлекување на женската Европска одбојкарска лига - Меѓународен турнир во одбојка меѓу женските репрезентации на земјите членки на ЕКБ - се одржа од 14 јуни во 14 јули 2013 година со учество на 8 екипи. Финалната фаза се одржа во Варна ( Бугарија ). Германската репрезентација за прв пат стана победник.

Тимови кои учествуваат

Белгија , Бугарија , Унгарија , Германија , Израел , Романија , Србија , Турција .

Систем за цртање

Натпреварот се состоеше од прелиминарна и завршна фаза. Во прелиминарната фаза 8 екипи учеснички беа поделени во две групи. Во групи екипите играа во четири кола по кружен систем. Во последната фаза стигнаа по две најдобри екипи од секоја група. Финалната фаза се одржа по системот на плеј-оф.

Беше тестиран нов формат на натпревари: игрите (освен петтиот) траеја не до 25, туку до 21 поен со еден наместо два технички тајм-аути (кога еден од тимовите постигна 12 поени).

За победи со резултат 3: 0 и 3: 1, екипите добија 3 поени, за победи 3: 2 - по 2 поени, за порази 2: 3 - по 1 поен, за порази 0:3 и 1:3 поени беа не е доделен.

Прелиминарна фаза

Колоните Б (победи) во загради го означуваат бројот на победи со резултат 3: 2, во колоната P (порази) - порази со резултат 2: 3.

Група А

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знамето на Бугарија Бугарија 2: 3 3: 2
2: 3 3: 0
1: 3 3: 1
2: 3 3: 1
3: 0 3: 1
3: 1 3: 1
12 8 (1) 4 (4) 32:19 27
2 Знамето на Романија Романија 3: 2 2: 3
3: 2 0: 3
1: 3 3: 0
3: 1 3: 2
1: 3 3: 2
3: 0 3: 2
12 8 (5) 4 (1) 28:23 дваесет
3 Знамето на Турција Турција 3: 1 1: 3
3: 2 1: 3
3: 1 0: 3
1: 3 2: 3
3: 2 0: 3
3: 1 3: 0
12 6 (3) 6 (1) 23:26 16
4 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 1: 3
1: 3 1: 3
3: 1 2: 3
0: 3 2: 3
2: 3 3: 0
1: 3 0: 3
12 2 10 (3) 16:31 девет

1. коло . 14-16 јуни. Турција Бурса .

14-ти јуни . Романија - Бугарија 3: 2 (19:21, 21:16, 21:19, 14:21, 15:12); Турција - Унгарија 3: 2 (20:22, 21:14, 15:21, 21:13, 15:6).
15-ти јуни . Бугарија - Унгарија 3: 0 (21:10, 21:16, 21:17); Турција - Романија 3: 1 (21:11, 21:19, 14:21, 21:10).
16 јуни . Унгарија - Романија 3: 1 (21:18, 21:17, 13:21, 21:17); Турција - Бугарија 3: 1 (7:21, 13:21, 26:24, 21:18, 15:6).

2. коло . 21-23 јуни. Унгарија Кечкемет .

21 јуни . Романија - Турција 3: 0 (21:15, 21:18, 21:16); Бугарија - Унгарија 3:1 (21:11, 23:25, 21:15, 21:7).
22 јуни . Бугарија - Романија 3: 2 (18:21, 21:15, 24:22, 15:21, 15:11); Унгарија - Турција 3: 0 (21:17, 21:16, 21:16).
23 јуни . Бугарија - Турција 3: 1 (12:21, 21:15, 21:17, 21:14); Романија - Унгарија 3: 2 (19:21, 21:15, 17:21, 21:11, 15:10).

3 коло . 28-30 јуни. Романија Крајова .

28 јуни . Турција - Бугарија 3: 2 (19:21, 13:21, 21:18, 21:15, 15:10); Романија - Унгарија 3:0 (21:14, 21:16, 21:9).
29 јуни . Турција - Унгарија 3: 1 (15:21, 21:17, 21:15, 21:18); Романија - Бугарија 3: 2 (21:13, 16:21, 17:21, 21:17, 15:10).
30 јуни . Бугарија - Унгарија 3: 1 (21:15, 21:16, 17:21, 21:17); Романија - Турција 3: 1 (21:17, 19:21, 23:21, 21:19).

4. коло . 4-6 јули. Бугарија Варна .

4 јули . Турција - Унгарија 3: 0 (21:18, 21:14, 21:16); Бугарија - Романија 3: 0 (21:11, 21: 9, 21:15).
5 јули . Романија - Турција 3: 2 (13:21, 21:12, 21:23, 21:11, 15:12); Бугарија - Унгарија 3: 1 (21:12, 21:12, 20:22, 21:14).
6 јули . Романија - Унгарија 3: 2 (13:21, 21:12, 21:23, 21:11, 15:12); Бугарија - Турција 3: 1 (21:17, 21:17, 18:21, 21:14).

Група Б

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знамето на Белгија Белгија 3: 2 3: 0
2: 3 0: 3
3: 1 3: 0
3: 2 3: 0
3: 0 3: 0
3: 0 3: 0
12 10 (2) 2 (1) 32:11 29
2 Знамето на Германија Германија 2: 3 0: 3
3: 2 3: 0
2: 3 3: 0
3: 1 2: 3
3: 0 3: 0
3: 1 3: 1
12 8 (1) 4 (3) 30:17 26
3 Знаме на Србија Србија 1: 3 0: 3
2: 3 0: 3
3: 2 0: 3
1: 3 3: 2
3: 0 3: 0
3: 0 3: 1
12 6 (2) 6 (1) 22:23 17
4 Знаме на Израел Израел 0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
0: 3 0: 3
1: 3 1: 3
0: 3 0: 3
0: 3 1: 3
12 0 12 3:36 0

1. коло . 14-16 јуни. Белгија Левен .

14-ти јуни . Германија - Израел 3: 0 (21:14, 21:13, 25:23); Белгија - Србија 3: 1 (20:22, 21: 8, 21:11, 21:18).
15-ти јуни . Србија - Израел 3: 0 (21:15, 21:18, 21:19); Белгија - Германија 3: 2 (15:21, 21:17, 21:19, 16:21, 15:9).
16 јуни . Србија - Германија 3: 2 (21:19, 21:16, 12:21, 15:21, 15:12); Белгија - Израел 3:0 (21:6, 21:12, 22:20).

2. коло . 21-23 јуни. Србија Суботица .

21 јуни . Германија - Израел 3: 0 (21:13, 21:10, 21:16); Белгија - Србија 3: 0 (21:12, 22:20, 21:18).
22 јуни . Белгија - Германија 3: 0 (21:17, 21:17, 21:17); Србија - Израел 3: 0 (21:18, 24:22, 21:15).
23 јуни . Белгија - Израел 3: 0 (21:12, 21:17, 21:15); Германија - Србија 3: 0 (21: 7, 21:16, 21: 9).

3 коло . 28-30 јуни. Германија Хамбург .

28 јуни . Белгија - Србија 3: 2 (21:18, 18:21, 18:21, 21:14, 15:13); Германија - Израел 3:1 (21:12, 21:11, 17:21, 21:16).
29 јуни . Србија - Израел 3: 0 (21:16, 21:14, 21:12); Германија - Белгија 3: 2 (21:13, 18:21, 18:21, 21:19, 15:12).
30 јуни . Белгија - Израел 3: 0 (21:13, 21:10, 21:15); Германија - Србија 3: 1 (21:10, 17:21, 21:19, 21:18).

4. коло . 4-6 јули. Израел Раанана .

4 јули . Србија - Израел 3: 1 (14:21, 21:12, 21:16, 21:12); Германија - Белгија 3: 0 (21:15, 21:14, 21:19).
5 јули . Србија - Германија 3: 2 (18:21, 21:16, 19:21, 21:19, 15:7); Белгија - Израел 3:0 (23:21, 21:16, 21:7).
6 јули . Белгија - Србија 3: 0 (21:12, 21:16, 21:19); Германија - Израел 3:1 (21:11, 21:15, 15:21, 21:13).

Фајнл-фор

13-14 јули 2012 година. Бугарија Варна

Учесници:

Бугарија Бугарија
Белгија Белгија
Германија Германија
Романија Романија

Полуфинале

13 јули

Белгија Белгија - Романија Романија

3: 0 (21:16, 22:20, 21:15).

Германија Германија - Бугарија Бугарија

3: 0 (21:17, 21:10, 21:19).

Натпревар за 3 место

14 јули

Бугарија Бугарија - Романија Романија

3: 0 (21:16, 21:14, 21:14).

Финалето

14 јули 2013 година
Германија Германија 3: 2
cev.eu
Белгија Белгија
Корина Сушке-Војгт (1)
Дениз Ханке (6)
Хајке Баер (4)
Кристијане Фуерст (6)
Маргарета Козух (20)
Марен Бринкер (13)
Лиза Томсен (л)
Ленка Дуер (л)
Кетлин Вајс (2)
Ања Брант (3)
Саскија Гипе
Џенифер Гертис (6)
Цели Анџиер Бленд (8)
Лизе ван Хеке (16)
Елс Вандестене (6)
Фреја Албрехт (11)
Фрауке Дирикс (5)
Шарлот Лејс (12)
Валери Куртоа (л)
Илка ван де Вивер (1)
Нина Колман (2)
Гвендолин Ореманс
Бугарија Варна
Палата на културата и спортот „Варна“
350 гледачи
Број на забави - 14:21, 21:16, 15:21, 21:14, 15: 7 . Време на натпревар - 1 час 29 минути. Судии: Словачка Душан Годон, Холандија Јакобус Нидерхуд

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Германија Германија
Икона за сребрен медал.svg Белгија Белгија
Икона за бронзен медал.svg Бугарија Бугарија
4. Романија Романија
5-6. Србија Србија
5-6. Турција Турција
7-8. Унгарија Унгарија
7-8. Израел Израел

Наградени

Мед 1.png Германија Германија : Ленка Дуер, Кетлин Вајс, Дениз Ханке, Марен Бринкер, Ања Брант, Корина Сушке-Фоигт, Кристијане Фуерст , Хајке Баер, Саскиа Гипе, Маргарета Козух , Лиза Томсен, Џенифер Гертис. Главен тренер е Џовани Гуидети.

Med 2.png Белгија Белгија : Нина Колман, Фрауке Дирикс, Валери Куртоа, Шарлот Лејс, Гвендолин Ореманс, Фреја Албрехт, Лизе ван Хеке, Елс Вандестенај, Анжие Бланд, Илка ван де Вивер, Лоре Жил, Каја Гробелна. Главен тренер е Герт ван де Брук.

Med 3.png Бугарија Бугарија : Дијана Ненова, Десислава Николова, Лаура Китипова , Добриана Рабџиева, Цветелина Заркова, Габриела Коева, Христина Русева, Марија Каракашева, Марија Филипова, Славина Колева, Елица Василева , Страшимира Филипова. Главен тренер е Марчело Абонданца.

Индивидуални награди

МВП : Белгија Шарлот Чипка
Најдобар напаѓач Германија Марагарета Козух
Најдобар блокатор : Белгија Фреја Албрехт
Најдобра сервирање : Германија Дениз Ханке
Најдобро примено : Бугарија Марија Каракашева
Најдобро врзивно средство : Белгија Фрауке Дирикс
Најдобро либеро : Германија Ленка Дуер
Најпродуктивни : Германија Марагарета Козух

Врски