Граѓанин

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Граѓанин е лице кое припаѓа на постојанотонаселение на дадена држава, кое ја ужива нејзината заштита и е обдарено со збир на политички и други права и обврски. [еден]

Исто така, формата на усна и писмена жалба до личност во советското и постсоветското општество.

Русија

Во Руската империја

Во Руската империја, зборот „граѓанин“ официјално значеше „жител на градот “, односно жител на град , градски жител (од последниот збор, самиот збор „граѓанин“ потекнува) [2] . Зборот се користел и во современа смисла; воведувањето на ова значење му се припишува на Радишчев . Можно е и потеклото од зборот граница, односно лице припаѓа на одредена територија... Апелот стана вообичаен по Февруарската револуција од 1917 година .

ВО СССР

Главната официјална форма на усно и писмено обраќање во СССР беше зборот „ другар “. Апелите господине / госпоѓо, господине / госпоѓо беа откажани од советските власти и беа сметани за асоцијални или застарени. Обраќањето „граѓанин“ заедно со зборот „ другар “ се користело и во СССР , со деривати „граѓани“ , „граѓанин“ , „граѓанство“ . Апелот „граѓанин“ - наспроти „другар“ - се користел во случаи кога било потребно да се нагласи правната или службената дистанца меѓу луѓето (вака службеник и подносител , кондуктер и патник , истражител и обвинетиот, судијата и обвинетиот морале да се обратат еден на друг, затвореник и чувар итн.), или кога било потребно да се разбудат граѓански чувства, на пример, при повиците за почитување на јавниот ред, правилата за патување во јавноста. транспорт, безбедносни правила , во случај на итни соопштенија на радио.

Во Руската федерација

Во Руската Федерација, терминот „граѓанин“ се користи за означување на субјекти на граѓанско право и обврски ( Граѓански права ) или кои припаѓаат на државјанството на Руската Федерација.

исто така види

  • држава
  • Другар
  • Државјанството е стабилен политички и правен однос меѓу една личност и држава, изразен во нивните меѓусебни права и обврски.
  • Државјанството е стабилен политички и правен однос помеѓу личноста и монархот , изразен во нивните меѓусебни права и обврски.

Белешки (уреди)

  1. Ожегов С. И. Речник на руски јазик: Во ред. 57.000 зборови / / Ед. Дописен член Академија на науките на СССР Н. Ју Шведова. -. - 18-то издание, Стереотип .. - М .: Рус. yaz., 1986 .-- S. 122 .-- 797 стр.
  2. Статија „граѓанин“ во Етимолошкиот речник на рускиот јазик на Васмер.

Литература

Врски