Обележја

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Портрет (1886) на царот Александар III (1881-1894), во воена униформа, уметник Иван Крамској , видливи прерамки за рамената , појас и врвка
Стрелец, слика од 1672 година .
Приватен гранадир Л. чувари. Пол пол Преображенски од 1700 до 1732 година [1] .
Портрет на приватна компанија на палатата Гренадиери М. Кулаков. 1915 година.

Ознаки - обележја на униформи (униформи, униформи) за назначување лични воени и специјални чинови , ранг на класи , позиции , кои припаѓаат на огранокот на вооружените сили , специјалните сили , службата или одделот.

Тие вклучуваат: еполети , еполети , обележја ( амблем ) на глава ( Значки ) и на реверите , гради и лепенки - гроздови , копчиња , значки , ленти , шеврони , рабови и ленти , другите елементи на униформите ( капа е , aiguillette и сл.)

Историјата на појавата на обележја

Ознаки - еден од најстарите артефакти . Во текот на историјата на племињата, имаше специјални симболи што овозможија да се разликуваат членовите на еден клан од друг. Таквите знаци се сметаа за свети, обезбедија невидлива поддршка, беа еден вид обединувачки принцип. Покрај тоа, обележјата помогнаа да се изгради хиерархиска скала. Во исто време, појавата на такви знаци драматично се промени во текот на човечката историја.

Отпрвин, симболиката беше далеку од модерниот формат. Впрочем, првите обележја се тетоважите! Покрај тоа, меѓу различни народи, пердуви, камени монистра, школки и други украси се користеа како обележја за да се надополни облеката на примитивните луѓе.

Тешко е да се каже кога точно овие знаци се претворија во модерни еполети, шеврони, starsвезди и ленти. Но, веќе во Античка Кина, се пронајдени првите обележја на облеката. Ги носеа цивили и ги назначуваа позициите на службеници .

Во исто време се појавија прототипови на воени ленти. Лентите на римските легионери се широко познати. Секоја група или единица на Римската империја имаше свој амблем , кој носеше многу важни информации за соборците. Тогаш овој вид на идентификациски знаци се рашири низ цела Европа.

Со текот на времето, обележјата значително се променија.

Значи, една од сортите на обележја станаа ленти, кои станаа составен дел на професионална, корпоративна, па дури и сосема обична облека. Закрпи често се користат во младинска облека. Постои посебна наука за сигнуманизмот , која се занимава со собирање и систематизација на разни ленти, како и голем број хералдички правила според кои се цртаат слики на ленти.

Денес е тешко да се замислат одредени видови професионална и корпоративна облека, официјална униформа и облека на спортисти, и, се разбира, војската, без еден или друг обележја.

Русија

Ознаки на Руската империја

Во 16 -тиот и 17 -тиот век, во руската армиска стрелаштво , „почетните луѓе“ ( офицери ) се разликуваа од обичните стрелци во сечењето облека, оружје, а исто така имаа трска и белезници или ракавици со зглобови. Во редовната војска на Петар I, подофицерите се разликуваа од приватните во златната плетенка сошиена на манжетните и околу работ на шапката; за полицајците, златна плетенка беше сошиена на страните на кафтан или камизола , по рабовите на манжетните и џебните вентили. Службениците имаа грозје (значка), шамија во три бои со сребрени и златни реси и меч со позлатена рака. Офицерскиот гребен имаше форма на полумесечина со државниот амблем во центарот, се носеше под јаката, прикачен со врвки на еполети и копчиња. Откажано во 1859 година , оставено да го носат само главните офицери на Lifeивотните чувари на полковите Преображенски и Семеновски и првата батерија на Lifeивотните чувари на Првата артилериска бригада, на која беа доделени значките од Петар I за разликата во битка кај Нарва на 19 ноември 1700 година (значката го претставува натписот „1700 19NO“ врежана на ѓердан). Од 1864 година , на офицерите на 1 -то воено училиште Павловск им беше наредено да носат такви знаци во редовите. Во 1884 година , правото на носење на офицерската значка беше проширено на службениците и генералите .

Помеѓу 1683 и 1699 година, еполети се појавија на руската воена облека (првично на левото рамо). Неговата задача беше да го задржи каишот на торбата за гранадиер од гранадиер да не му се лизне од рамото. Користете ленти за рамо како знак на челик од 1762 година . За време на царот Павле I, ремените за униформите на офицерите и подофицерите беа откажани. Царот Александар I во 1802 година, кога се префрли на униформа со фрак, воведе петоаголни ленти за на рамо. Војниците се потпираа на ремени на двете рамења, подофицери - на десното рамо (од 1803 година на двете рамења), офицери - на левото рамо. Во 1807 година, ремените на полицајците за првпат беа заменети со еден еполет, а од 1809 година полицајците носат еполети на двете рамења. Во 1843 година, на ремените на подофицерите, се појавуваат попречни ленти, што укажува на рангот.

Во 1827 година , eвездички беа воведени на еполети за да означат воени чинови: еден - знаме , корнет , корнет ; двајца - потполковник , мајор , генерал -мајор ; тројца - потполковник , стотник , потполковник , воен надзорник , генерал -потполковник ; четири - капетанот на персоналот, капетанот на персоналот , возеше нагоре . Капетанот , капетанот , капетанот , капетанот , полковникот , генерал на пешадија ( коњаница , артилерија ), генерален инженер носеше еполети без starsвезди. Во исто време, еполетите од ранг од различни ранг се разликуваа во нивниот дизајн. Во 1843 година беа воведени обележја за подофицери . Во 1854 година , ремените беа повторно воведени за офицери и генерали: за главни офицери - со еден јаз, за офицери - со двајца, за генерали - со цик -цак без празнини. Бројот на starsвезди на лентите за рамо одговараше на рангот. На нив беа извезени и бројките на единици, формации, големи букви со нивните имиња и монограми доделени на воените единици. Со избувнувањето на Првата светска војна, бојата на лентите за рамениците и на офицерите и на пониските чинови беше поставена да биде заштитна. Морнарицата, исто така, имаше систем на ленти за раменици и еполет со ознака на чинови, но адмиралните чинови, на пример, беа назначени не со sterвездички, туку орли. Еполетите од 1881 година беа оставени само за униформата на фустанот [2] [3] .

Ознаките на цивилните службеници на Руската империја беа (во различни времиња и за различни оддели) дупчиња за дупчиња, шиење униформи, ленти за рамо, жици за рамо и контра-ремени. На дупчињата, ремените и контра-лентите, за да се означи рангот на класата според Табелата за ранг , беа поставени starsвезди и празнини, слични (но не идентични) со оние на полицајците.

Ознаки на РСФСР и СССР во 1918-1943 година.

Со декрет на Серускиот Централен извршен комитет и Советот на народните комесари на РСФСР од 10 ноември 1917 година „За уништување на имотите и цивилните чинови“, со декрет на Советот на народни комесари на РСФСР од декември 16, 1917 година „За изедначување на правата на сите војници“, сите руски воени и цивилни чинови и чинови беа укинати заедно со соодветните обележја, меѓутоа, од 1919 година, ознаките за ранг почнаа да се користат во Црвената армија (тие беа поставени на ракав, од 1924 година - на дупчињата за копчиња).

Во 1935 година, во Црвената армија беа воведени лични чинови, кои беа различни за командниот персонал и категориите на командниот персонал; соодветно се сменети обележјата. Во 1940 година, беа воспоставени општи и адмирални чинови, како и нови чинови за помладиот команден персонал. Во исто време, како и досега, обележја на копчиња и обележја на ракавите останаа обележја.

Ознаките, различни од оние усвоени во Црвената армија, беа инсталирани и во внатрешните работи и државните органи.

Пример за предвоените обележја на советската морнарица може да се види во документот „Униформи на персоналот на поморските сили на Црвената армија“, 1934 година

Ознаки на СССР во 1943-1954 година

Ознаките во СССР од овој период на многу начини се слични со обележјата во Руската империја, особено во однос на обележјата во цивилните оддели [4] .

Еполет на Обвинителството на СССР, модел 1943 година

Ознаки во форма на ленти за рамо беа инсталирани за Советската армија , морнарицата , Министерството за државна безбедност , Министерството за внатрешни работи , како и во следните цивилни одделенија [5] :

Ознаките во форма на дупки за копчиња беа обезбедени во следните цивилни оддели:

Во Министерството за морнарица на СССР, Главниот директорат на Северната морска рута , беа обезбедени обележја во форма на ленти со ленти за плетенка. Студентите на голем број универзитети носеа обележја против трка.

Треба да се напомене дека принципот на поставување starsвезди на прерамки и дупки за копчиња, кој постоеше во Руската империја, продолжи да се почитува - за сите вработени во невоените оддели, starsвездите беа лоцирани во една линија (со еден исклучок). Исто така, ремените на работниците од цивилните одделенија имаа шема на плетенка, различна од моделот на плетенка на ремените на воениот персонал и, како по правило, беа потесни.

Ознаки на РСФСР и СССР во 1954-1991 година.

Ознаки ( дупки за копчиња )
Обвинителство на СССР, модел 1954 година

Со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 12 јули 1954 година, „За укинување на личните чинови и обележја за цивилните министерства и одделенија“, рангот и обележјата во повеќето цивилни одделенија беа откажани [11] . Како и да е, обележјата на официјалните категории се зачувани. Во Обвинителството на СССР, Министерството за железници и Министерството за надворешни работи, ремените на рамената беа заменети со дупки за копчиња.

Ознаките на војниците, исто така, претрпеа одредени промени. Особено, на 30 јуни 1955 година, по наредба на министерот за одбрана на СССР бр. 105, беа воведени нови правила за носење воени униформи од маршали на Советскиот Сојуз, адмирали на флотата на Советскиот Сојуз, маршали, генерали , адмирали и офицери на Советската армија и морнарица (за време на мирот) [12] . Во 1970 година, во врска со воведувањето на нова униформа со обележја , повторно се случија значајни промени - на пример, три бои на ленти за рамо беа оставени за војниците, наредниците и питомците на Советската армија: црвена, сина и црна; за празнините на ремените на офицерот, рабниците на рамената и облеката на генералите, останаа три бои: сина, црвена и црвена (во 1980 година, темноцрвената боја беше укината) [13] . Последната промена на обележјата на Советската армија беше направена во 1988 година [14] .

Ознаки на Руската Федерација

Хералдичкиот совет под Претседателот на Руската Федерација го разви концептот на униформа за федералните државни службеници, која предвидува три главни типа униформи, вклучително и обележја [15] :

 • Воена униформа
 • Униформата на државните службеници на државната служба за спроведување на законот со специјални чинови
 • Униформата на државните службеници на државното спроведување на законот и државната државна служба со класни чинови

Современиот концепт на обележја значително се разликува и од традицијата што постоеше во Руската империја и од советската што ја продолжи. На пример, класните ранг на државните државни службеници не се разликуваат по надолжните празнини и starsвездите со пет краци, туку по попречните ленти и tenвездите со десет краци со посебен образец. Покрај тоа, класните чинови на вработените во Јавното обвинителство и Федералната служба за извршители се назначени на ист начин како и воените и специјалните чинови, соодветно, со типот на ленти за рамо карактеристични за овие чинови.

Воената униформа ја носат службениците на следните извршни власти на Русија:

Форма одежды образца, предусмотренного для государственных служащих государственной правоохранительной службы, имеющих специальные звания, используется в следующих органах исполнительной власти:

Форма одежды образца, предусмотренного для государственных служащих государственной правоохранительной и государственной гражданской службы, имеющих классные чины, носится в следующих органах исполнительной власти:

Форма одежды особого образца применяется в следующих органах власти и организациях:

Другие страны

США

Знаки различия ВС США, времен Первой мировой войны.

Израиль

Германия

Знаки различия СС и СА

Азербайджан

См. также

Примечания

 1. Илл. 169. Рядовой гренадер Л. Гв. Преображенского полка с 1700 по 1732 год // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 2.
 2. Веремеев Ю.Г. Погоны. Часть 1 (недоступная ссылка) . Анатомия армии. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 12 июня 2007 года.
 3. Веремеев Ю.Г. Погоны. Часть 2 . Анатомия армии. Дата обращения: 3 января 2011.
 4. Илизаров С.С., Жидкова А.А. Мундиры для советской профессуры . Институт истории естествознания и техники им. С.И. Вавилова РАН. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 5. Знаки различия // Большая советская энциклопедия, второе издание. — М. : «БОЛЬШАЯ СОВЕТСКАЯ ЭНЦИКЛОПЕДИЯ», 1952. — Т. 17 . — С. 121 — 128 . Архивировано 21 июля 2011 года.
 6. Приказ Народного Комиссара путей сообщения СССР № 711Ц от 13 сентября 1943 г. "О выполнении Указа Президиума Верховного Совета СССР от 4 сентября 1943 г. «О введении персональных званий и новых знаков различия для личного состава железнодорожного транспорта»
 7. Историко-документальный департамент МИД России.К истории форменной одежды МИД России . МИД России. Дата обращения: 3 января 2011.
 8. Форменная одежда горняков (недоступная ссылка) . Институт горного дела СО РАН. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 17 декабря 2007 года.
 9. Преимущества и льготы для работников нефтяной промышленности. Москва: Типография ХОЗУ Министерства нефтяной промышленности СССР, 1950 — 40 с.
 10. Токарь Леонид, Козлов Олег. Форма одежды и знаки различия работников Министерства электростанций СССР . Мундир. Дата обращения: 3 января 2011.
 11. Сборник законов СССР и Указов Президиума Верховного Совета СССР. М.: Госюриздат, 1956—530 с.
 12. Правила ношения военной формы одежды маршалами Советского Союза, адмиралами флота Советского Союза, маршалами, генералами, адмиралами и офицерами Советской Армии и Военно-Морского Флота (на мирное время). М. — 1955 г.
 13. Правила ношения военной формы одежды. М.: Военное издательство Министерство обороны СССР, 1970. — 200 с.
 14. Правила ношения военной формы одежды. М.: Воениздат, 1988. — 240 с.
 15. Токарь Л.Н. Концепция форменного костюма федеральных государственных служащих . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 16. Форменная одежда Федеральной службы Российской Федерации по контролю за оборотом наркотиков . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 17. Форменная одежда для руководства, иных должностных лиц центрального аппарата и территориальных органов Роспотребнадзора . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 18. Форменная одежда для государственных инспекторов центрального аппарата и территориальных органов Россельхознадзора . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 19. Форменная одежда и знаки различия работников налоговых органов Российской Федерации, которым присвоены классные чины (2007 г.) . Атрибуты государственной власти. Дата обращения: 3 января 2011.
 20. Форменная одежда и знаки различия государственных гражданских служащих и работников Федеральной службы по надзору в сфере природопользования, её территориальных органов и подведомственных организаций, осуществляющих государственный контроль в сфере природопользования . Атрибуты государственной власти. Дата обращения: 3 января 2011.
 21. Приказ министра обороны РФ от 30.08.2002 № 355 «Об обеспечении вещевым имуществом работников ведомственной охраны Министерства обороны Российской Федерации» (Зарегистрировано в Минюсте РФ 13.11.2002 № 3915) . bestpravo.com. Дата обращения: 3 января 2011.
 22. Описание форменной одежды работников ФГУП «Связь-безопасность» (Ведомственная охрана Министерства связи и массовых коммуникаций РФ) . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 23. Описание форменной одежды работников ФГУП «Главный центр специальной связи» . Ведомственная геральдика. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 1 марта 2012 года.
 24. Форма военизированных горноспасательных частей угольной промышленности России (недоступная ссылка) . ЗНАКИ РАЗЛИЧИЯ И УНИФОРМА. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 23 июня 2010 года.
 25. Погоны военизированных горноспасательных частей Госстроя РФ (недоступная ссылка) . ЗНАКИ РАЗЛИЧИЯ И УНИФОРМА. Дата обращения: 3 января 2011. Архивировано 25 июля 2012 года.

Ссылки